chili sin carne

Chili sin carne

Denne her ret er prøvet af på rigtig mange. Den blev nemlig lavet, da vi havde de første gæster i en post-nedlukningstid. Og testet af igen et par dage efter, da det var tid for, at vi i vores lille ejerforening skulle have badebroen sat op. Jeg stod sammen med en nabo for frokosten, og vi vidste jo ikke, om det ville være en dag med sol og varme – eller regn og rusk. Derfor blev menuen chili con/sin carne. Meget naturligt stod jeg for varianten uden kød.

Chili sin carne er altså chili con carne, bare uden kød. Mega velegnet til de dage, hvor det skal være let. Så laver du nemlig bare en dobbelt portion dagen før, og da min opskrift faktisk fungerer bedst til 4 personer, så er her altså til 2 dage for 2 personer.

Den lette vegetarret – til gæster

At lave chili sin carne er ikke en videnskab. Det kræver bare, at man orker at snitte en masse grøntsager fint. Og at man giver retten tid til at blive kogt mør. Dermed er det faktisk også perfekt gæstemad.

Chilier kan til gengæld godt være en videnskab, og man skal altså lige være obs på, hvilken type chili man står med. De kan jo være ekstremt stærke, men også så milde, at man spekulerer på, om man er kommet til at tage en rød peberfrugt i stedet. Derfor vælger jeg ofte at have de tørrede chiliflager i baghånden til at justere smagen med. Husk, det er altid lettere at tilsætte mere smag end fjerne brændemærkerne fra en for stærk chili. Det her er min foretrukne chili sin carne. Der findes masser af variationsmuligheder. Man kan for eksempel tilsætte majs.

Chokolade i chili? Og andre mærkelige ingredienser

Chokolade i chili deler vandene. Nogle sværger til det, andre kan ikke fordrage tanken. Har du lyst til at prøve, så start med meget lidt. Hak det fint og kom det i retten som det allersidste før servering. Chokoladen gør smagen lidt dybere og mere intens. Brug en mørk chokolade, 70% og gerne mere. Man kan også tilsætte en anelse kaffe (jep, almindelig kaffe fra termokanden), som tilfører bitterhed som modsætning til de søde tomater. Igen prøv dig frem – og prøv først med lidt.  

chili sin carne

Chili sin/con carne er da fra Mexico?

Nej, retten stammer ikke fra Mexico. Det troede jeg helt sikkert også, indtil jeg konsulterede google. Og nej, mexicanerne vil ikke kendes ved retten. Den stammer måske nærmere fra Texas. Jeg skriver bevidst ”måske”, for som med så meget andet mad er det også her svært at sige, præcis hvor og hvornår en ret er opfundet. Der er dog stærke indikationer på, at texanerne er ansvarlige for chiliretten. Her blev der lavet en form for ”briketter” med tørret kød, fedtstof, salt, peber og chili, som cowboys og andre på tur let kunne varme op med lidt vand.

Indrømmet. Det har ikke ret meget at gøre med den chili, som jeg og mange andre serverer. Sådan er det med mad. Opskrifterne udvikler sig hen over tid. Vi tilpasser opskrifterne efter lokale forhold, hvilke råvarer der er tilgængelige, og ikke mindst efter vores smagsløg. Smagsløg der ligeledes udvikler sig over tid. Derfor kan dagens chili sin carne om nogle år se helt anderledes ud.

Chili sin carne

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

4

personer
Arbejdstid?

20

minutter
Kogetid?

30

minutter
I alt?

50

minutter

Chili sin carne er hurtig gæstemad – og lækker hverdagsmad

Ingredienser

  • 1 rødløg

  • 2 fed hvidløg

  • ½ rød chili

  • 1 stilk bladselleri

  • ½ rød peberfrugt

  • 1 tsk chiliflager

  • 1 tsk kanel

  • 2 tsk spidskommen

  • 1 tsk paprika

  • 1 squash

  • 1 aubergine

  • 1 lille dåse koncentreret tomatpuré

  • 1 dåse cocktailtomater

  • 1 dåse hakkede tomater

  • 1 dåse blandede bønner (alternativt sorte bønner eller kidneybønner)

  • Olivenolie

  • Salt, peber

  • Evt 10-20 g mørk chokolade

  • Servering
  • Persille

  • Godt brød, gerne nybagt foccaciabrød

  • 2 dl creme fraiche

  • Limebåde

Sådan gør du

  • Gør grøntsagerne klar: Hak rød- og hvidløg fint. Skær bladselleri og peberfrugt i små tern. Hak chilien fint. Skær squash og aubergine i fine tern.
  • Varm en sauterpande eller en gryde op med lidt olivenolie. Svits først de to slags løg et par minutter, uden at de tager farve. Derefter kommer du den finthakkede chili i.
  • Tilsæt kanel, spidskommen og paprika og rør rundt, så krydderierne lige bliver ”brændt af”. Så tilsætter du peberfrugttern og tern af bladselleri sammen med squash- og auberginetern. Rør rundt og lad stå et par minutter. Giv det lidt salt.
  • Så er det tid for dåserne: først cocktailtomater og hakkede tomater. Lad nu retten stå i ca. 15 minutter og simrekoge, indtil alle grøntsager er møre.
  • Kom bønnerne i og varm retten igennem. Smag til med chiliflager, salt og peber.
  • Servering
  • Kom lidt hakket persille over retten.
  • Serveres med nybagt brød, creme fraiche og måske et par limebåde.

Bemærk

  • Det er ikke let at tage styrke ud af en ret. Er chilien stærk, så start med halvdelen og tilsæt så mere undervejs.
  • Du kan også servere chili sin carne med ris – og selvfølgelig taco chips.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
chili sin carne

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kilde: What is cooking m.fl.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*