koldhævede rundstykker

Koldhævede rundstykker – der slår bagerens

Hvis man vil have friskbagte rundstykker søndag morgen, og man selv vil lave dem uden at stå op midt om natten, er koldhævede rundstykker løsningen. De her er helt enkle med kerner udenpå, men ikke indeni. Og så indgik de i et testforløb med effekten af bageenzymer. Men inden vi når til resultatet af den test, skal vi lige en tur bagom rundstykket som dansk institution.

Bag om rundstykkerne

Et rundstykke er jo egentlig bare et birkesfranskbrød i miniudgave. Lidt mere luksuriøst, fordi man får helt sit eget brød. Det kom for alvor på morgenbordet i 1930’erne især i byerne, hvor lettere brødtyper som franskbrød, rundstykker og wienerbrød erstattede tidligere tiders mere solide morgenmad med rugbrød og grød. Dengang handlede det mere om at vise, hvilket samfundslag man tilhørte. Når man kunne tillade sig den lettere morgenmad, var det jo, fordi man ikke havde behov for at få lagt en solid bund til dagens arbejde. Typisk fordi man arbejdede på kontor eller i lettere produktion. I dag er rundstykket knyttet til nogle helt andre værdier og holdninger, for morgenmaden er (som de øvrige måltider) med til at definere, hvad man står for. Man spiser ofte det samme til morgenmad dag efter dag, og derfor udtrykker morgenmaden noget om, hvad man opfatter som vigtigt, altså ens værdier. Det leder til spørgsmålet:

Hvem spiser rundstykker?

Søndag morgen, kaffen er brygget, og den skæggede er lige vendt tilbage fra bageren med rundstykker… Nej, sådan ser vores søndag morgener ikke ud. Vi køber simpelthen aldrig rundstykker, ikke bare fordi vi ikke bor lige i nærheden af en bager, men også fordi vi ikke har traditionen for det og lægger vægt på at få en sund morgenmad, også om søndagen.

Undersøgelser viser også, at rundstykkets popularitet er meget skævt fordelt i Danmark. Der er simpelthen en rundstykke-grænse ned gennem Storebælt. Vest for Storebælt er det lille brødstykke meget mere populært end hos sjællænderne. Sønderjyderne er endog virkelig vilde med rundstykker, de spiser 50% flere end gennemsnitsdanskeren, mens københavnerne spiser 55% færre. Det er ikke særligt overraskende, for de traditionelle værdier står også stærkere i det sønderjyske end i København, hvor der nok er større åbenhed over for og indflydelse fra andre, nye strømninger. Her er det måske avocado, der starter dagen – og det er et stort måske, for ikke særlig mange vælger avocadoen. Faktisk kun 1 ud af 500 på landsplan.   

Koldhævede rundstykker – med/uden bageenzym

Jeg bor i det jyske, så jeg har givet mig i kast med at bage rundstykker selv. Her har jeg testet rundstykkerne med og uden brug af bageenzym, som jeg har set omtalt som det rene vidundermiddel. Bageenzymer sætter mere fut i bageprocessen, de forsvinder under bagningen, så du skal ikke være bekymret for dem i det færdige produkt. Sprød skorpe, bedre hæveevne og krumme er blandt de berømmede fordele. Det skulle jeg selvfølgelig teste af. Derfor har jeg bagt rundstykkerne med og uden bageenzymer. Eneste forskel har været mængden af gær – jeg kom lidt mere gær i rundstykkerne uden bageenzymer. Begge varianter er bagt med godt hvedemel med højt glutenindhold, så hæveegenskaberne er i top.

Testresultat

Ingen forskel. Helt ærligt. Ingen som helst forskel. De bliver supersprøde og hæver fint. Den skæggede siger om dem, at ”du bager altså nogle rigtig gode rundstykker. De er bare gode.” Så om du bruger bageenzymer eller en anelse mere gær, må du efter min holdning helt selv bestemme. Jeg giver dig begge varianter i opskriften nedenfor. Uanset hvad du vælger, får du rundstykker, der slår bagerens med flere længder.

Koldhævede rundstykker – der slår bagerens

Opskrift af Susanne PaghMåltid Brød og bagtSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

12

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

20

minutter
Hævetid?

8

timer 
I alt?

8

timer 

50

minutter

Sprøde og lækre rundstykker, der klart slår bagerens (med mindre du helst vil have pap-rundstykker :))

Ingredienser

  • 15 g gær (12 g gær, hvis du bager med bageenzym)

  • ½ l koldt vand

  • 1 spsk honning

  • evt 8-10 g bageenzym

  • 250 g grovvalsede havregryn

  • 1 spsk groft salt

  • 300 g manitoba hvedemel (eller anden hvedemel med højt glutenindhold)

  • 3 spsk blandede frø, kerner og/eller havregryn

  • Tilbehør
  • Hulplade

Sådan gør du

  • Dag 1
  • Rør gær ud i det kolde vand. Tilsæt honning.
  • 2. Rør derefter havregryn, manitoba hvedemel, salt og evt. bageenzym i.
  • Rør dejen sammen med elmixer med dejkroge i ca. 10 minutter, indtil du har fået en fin dej, der danner lette glutenstrenge.
  • Dæk skålen med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet til næste dag.
  • Dag 2
  • Tag dejen ud i god tid, gerne en time før, du skal bage, så den kan temperere.  
  • Tænd ovnen på 250 grader varmluft og med damp, hvis muligt. Gør enten en hulplade klar med lidt olie – eller en bageplade med bagepapir.
  • Strø en anelse mel på køkkenbordet, og fordel halvdelen af frø og kerner på det.
  • Vend dejen forsigtigt ud på frø og kerneblandingen, så den bliver et rektangel på ca. 15 x 30 cm. Fordel resten af frø og kerne ovenpå dejen.
  • Skær dejen i 10-12 stykker. Stram hvert stykke op ved at folde dejen ind under sig selv. Læg dem på hulplade/bageplade.
  • Sæt rundstykkerne i ovnen. Skru ned for ovnen til 225 grader – stadig varmluft og med damp. Bag rundstykkerne i ca. 18 minutter. Køles af på bagerist, inden de serveres med en kop kaffe, smør og eventuelt en skive ost.   

Bemærk

  • Har du ikke en hulplade, så brug en almindelig bageplade med bagepapir.
koldhævede rundstykker

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kilde: Coop

Kommentarer

  1. Hej, kan det passe, at der kun skal 500 ml vand i dejen? 🙂

    • Susanne

      Hej Sara,
      ja, den er god nok. 500 ml vand er alt, hvad der skal i.
      God weekend!
      Hilsen Susanne

  2. Har lige lavet rundstykkerne og de er vildt gode 😄

    • Susanne

      Hej René,
      det er jeg vildt glad for at høre – for jeg er også selv ret begejstret for dem. Fortsat god weekend til dig!
      Hilsen Susanne

  3. Hej. Vil prøve dine koldhævede rundstykker, men kan jeg skifte noget af havregrynene ud med en grovmel. Feks fuldkornsmel? Halvt af hver??

    • Susanne

      Hej Hanne, jeg har ikke prøvet. Men jeg vil tro, at du mister lidt luft, uden at det dog bliver til kanonkugler. Et forsøg værd, synes jeg.
      Hilsen Susanne

  4. Kamilla

    Hej 🙂
    Har lyst til at bage disse til weekenden, men er lidt usikker på hvad du mener i punkt 5:
    «Stram hvert stykke op ved at folde dejen ind under sig selv».
    Kan du forklare mig hvad du mener?

    • Susanne

      Hej Kamilla
      Jeg skal gøre et forsøg: Forestil dig, at du skærer et stykke dej af en pølse. Så har du en bolle, der ikke rigtig ligner en bolle, men har skæreflader i enderne. Derfor bukker du noget af dejen i enderne ned på undersiden af bollen, så den bliver strammere på oversiden. Du kan gøre det på enderne med skæreflade, men også på de to andre sider. Slutresultatet er en bolle, hvor dejen ser mere udspændt ud.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*