Mange viger tilbage fra fisk med ben i. Enten fordi man tænker, at det er svært at tilberede, eller fordi man ikke er vild med at pille ben fra fiskekødet og bange for, at de ender i munden. Så er en dorade faktisk et rigtigt godt valg at prøve kræfter med. Doraden er let at have med at gøre, og benene er til at få øje på. Her har jeg lavet bagt dorade med krydderurter og citron. Jeg lover, det bliver godt.
Doraden stammer oprindeligt fra Middelhavet, og her er den en vigtig spisefisk. Har man været i Italien, Frankrig eller Spanien, har man helt sikkert set den på menukortet på restauranter. Den blev første gang registreret i danske farvande i 1973 og har siden været en gæst, der kun sjældent lægger vejen forbi. Måske de varmere farvande får den til at søge herop. Om dagens dorade er fra dansk havvand eller fra Middelhavet, ved jeg ganske enkelt ikke. Jeg vil egentlig helst spise lokalt ud fra et princip om bæredygtighed, men så alligevel lægger jeg også en gang imellem gloríen til side og er et helt almindeligt menneske, der er nysgerrig på mad.
Kødet er hvidt, fast og meget let at skille fra benene. Derfor er det også en fisk, der er god, hvis man er bange for at få ben i munden. Benene er så store, at de er til at få øje på, så de kan sorteres fra på forhånd.
Om bagt dorade med krydderurter og citron
En enkelt dorade passer helt fin til to personer. Der er nemlig masser af reelt kød på den. Fiskehandleren vil altid rengøre den, så den er klar til brug, så på alle måder er det en begyndervenlig fisk for børn og voksne. Blot er der en enkelt ting, man lige skal vænne sig til. Fisken stirrer på dig. Virkelig stirrer. Øjnene er meget store, og jeg har det altid, som om den følger mig med sit blik – anklagende over dens skæbne, synes jeg at fornemme.
Jeg har valgt at bruge persille og citron som de væsentligste smagsgivere til fisken, fordi det bare er en kombination, der ofte fungerer rigtig godt. Man kan sagtens vælge andre friske krydderurter afhængig af smag og tilbehør.
I denne opskrift bager jeg doraden, men man kan også snildt smide den på grillen. Grillstegt dorade smager også rigtig godt.
Servering
Det ser selvfølgelig flot ud, når der kommer en hel fisk på bordet. Man deler en fisk to og to, og det kan sagtens gøres ved bordet. Alternativt kan fisken let parteres og lægges på et fad pyntet med noget af frisk persille.
Tilbehøret til sådan en krabat kan fx være en grøn salat og et stykke brød til at suge lidt af marinaden op. På en sommerdag vil jeg nok foretrække nye kartofler, en tomatsalat og eventuelt en cremefraiche dressing med krydderurter i.
Bliver der fisk til overs, kan den let gemmes til dagen derpå og kommes i en frokostsalat.
Bagt dorade med krydderurter og citron
Måltid HovedretType FiskSværhedsgrad Let2
personer15
minutter35
minutter50
minutterLet opskrift på bagt fisk
Ingredienser
1 dorade
1 håndfuld bredbladet persille
1 fed hvidløg saft fra ½ citron – 2-3 spsk olie – salt, peber
saft fra ½ citron
2-3 spsk olie
salt, peber
- Tilbehør
Salat, nye kartofler og evt en creme fraiche dressing med krydderurter
Sådan gør du
- Tør doraden af indvendig og udvendig med køkkenrulle. Giv den tre snit på tværs af hver side, så marinaden kan trænge ind.
- Lav en lille bådform af bagepapir. Fold et stykke bagepapir ca. 35 x 40 cm på den lange led i plisséer af ca. 3 cm bredde. Bind et stykke kødsnor om hver ende ca. 5-7 cm inde. Fold plisséerne ud, så der dannes en lille båd, som fisken kan lægges ned i.
- Hak hvidløg og persille. Bland med olie, citronsaft, salt og peber. Kom ca halvdelen ind i doraden og læg resten ovenpå fisken. Lad den marinere, mens ovnen varmer op.
- Bages ved 200 grader almindelig over-/undervarme i ca. 30-35 minutter. Fisken skal være hvid og flage let, når du prikker i den med en gaffel.
Bemærk
- Tilbehøret vælger du helt selv, jeg vil anbefale fx en kartoffelsalat med olie-eddike dressing eller en almindelig salat og brød til.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉