flutes med durummel

Flutes med durummel

Dette indlæg indeholder reklamelinks markeret med *. Nogle gange skal man vende tingene lidt på hovedet. Det er præcis, hvad jeg gjorde, da jeg bagte de her flutes med durummel. I stedet for en traditionel start med at opløse gær i vand og så tilsætte de tørre ingredienser, startede jeg modsat med at blande de tørre ingredienser med gær. Læs mere om resultatet nedenfor.

Efter sigende blev flutes opfundet for at sikre, at Napoleons soldater altid havde brød med sig. Det var nemlig lettere at bære et aflangt brød i en lomme på indersiden af uniformen end de traditionelle store bondebrød. Selv vælger jeg ofte at bage flutes i stedet for brød. Et brød bliver nærmest for stort, i hvert fald når man kun er 2 personer i husstanden. Laver man sit flute i baguette-form, altså rigtig langt og tyndt, så er det også perfekt til sandwiches og som tilbehør til en salat.

Om flutes med durummel – eller rettere med tritordeum-mel

Som sagt er de her flutes lavet på en lidt anderledes måde, end når jeg normalt laver brød. Jeg startede med at blande de forskellige typer mel og så smuldre gæren ud i melet. Først derefter tilsættes væde, og det hele røres sammen med en ske eller en dejskraber. Der skal ikke æltes, og dejen er total fingerfri, indtil man skal til at sno sine flutes.  

Jeg har valgt at bruge tre forskellige slags mel til de her flutes, og det er faktisk ikke, fordi jeg prøvede at udrydde rester. Tværtimod er de tre slags mel valgt med omhu. Ølandshveden har en rigtig lækker smag, tipo 00 melet har gode hæveegenskaber – og endelig giver durummel en mere sprød skorpe.

Man kan bruge en almindelig durummel, men har du lyst til at prøve noget anderledes, så er tritordeum-mel* værd at teste af. Det er en krydsning mellem byg og durum, der smager sødt af byg og samtidig har durummelets gode bageegenskaber. På den måde understreges ølandshvedens smag også endnu mere i brødet. Tritordeum-mel kan en gang imellem fås hos Skærtoft Mølle, men sikkert også andre steder.

Tid, tid, tid

Giv dejen masser af tid til at hæve i køleskabet – og giv den samtidig gerne lidt tid uden for køleskabet, når den er hævet, før den formes til flutes. Koldhævning eller langtidshævning giver dejen tid til at udvikle sig, så det færdige brød får mere smag. Samtidig mindsker man risikoen for brød, der smager af gær, og endelig er det ret smart, at man kan blande dejen sammen fx om morgenen og bage om aftenen. Eller blande dejen om aftenen og bage næste dag.

Jeg synes, det er lidt fint med de groft snoede flutes, men er man er mere til pænt formede, er det selvfølgelig en mulighed. Husk blot uanset hvad, at den ekstra mel, der bruges til at få formet dem, er durummel, så bliver skorpen nemlig sprød. Har du dampovn, så giv endelig brødene lidt damp – det vil også være med til at gøre dem sprøde udenpå.

Flutes med durummel

Opskrift af Susanne PaghMåltid BrødType FlutesSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

stk
Arbejdstid?

15

minutter
Bagetid?

18

minutter
Hævetid

8

timer 
I alt?

8

timer 

33

minutter

Ingredienser

  • 125 g durummel eller tritordeummel (reklamelink *)  

  • 125 g ølandshvedemel

  • 200 g tipo 00 mel

  • 5 g gær

  • 1 spsk olie

  • 1 spsk groft salt

  • 3,75 dl vand

  • Tilbehør
  • Hulbageplade eller bageplade med bagepapir

Sådan gør du

  • Dag 1
  • Bland durummel, ølandshvedemel og tipo 00 mel. Smuldr gær ud i melet. Tilsæt derefter olie, vand og til sidst salt.
  • Dejen æltes eller røres sammen med en ske eller en dejskraber. Den skal ikke voldæltes, men samles godt.
  • Dæk skålen med dejen til med husholdningsfilm og stil den i køleskabet natten over.
  • Dag 2
  • Tag dejen ud af køleskabet og tænd ovnen på 250 grader varmluft.
  • Tag dejen ud på bordet – der gerne må have fået lidt durummel, så dejen ikke hænger fast. Del dejen i 2. Hver dejklump formes til flutes. Derefter snos de, så de bliver pænt rustikke at se på.
  • Læg dem på en hulbageplade, der har fået lidt olie, eller på en almindelig bageplade med bagepapir.
  • Sæt dine flutes i ovnen, og sæt samtidig temperaturen ned til 220 grader. Bages i ca. 15-20 minutter, indtil de lyder hule, når man banker på dem. Afkøles på bagerist.

Bemærk

  • Hvis du bruger durummel, når du former dine flutes, bliver skorpen mere sprød.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

flutes med durummel

Kilde: Flutes.dk

Comments are closed.