jomfruhummer på avocadocreme med nødder

Jomfruhummer på avocadocreme med nødder

Selvfølgelig kan man bare grille sine jomfruhummere og servere dem med en god aioli, brød og salat. Men man kan også gå lidt amok. Det sidste har jeg gjort med denne her forret, hvor jeg serverer jomfruhummer på avocadocreme med nødder og soyasauce, der piskes op. Hold op, hvor smager det godt. Det tager lidt tid at lave, men heldigvis kan en del laves på forhånd. Det er ikke en kalorielet ret, men man spiser heller ikke en stor portion.

Jomfruhummeren er en ret eftertragtet spise, som kan tilberedes på et utal af måder. Den kan koges, bages eller grilles. Den er meget fast i kødet, og smagen er meget delikat. Typisk for danskernes forhold til det, der kommer fra havet, eksporteres en stor andel af de danskfangede jomfruhummere til bl.a. Middelhavslandene. Her spiser man dem, som vi andre spiser rejer, dynget på et stykke franskbrød.  

Læsø er uden tvivl jomfruhummerens højborg i Danmark. Her landes betydelige mængder jomfruhummer hvert år – de sorteres, pakkes og lynindfryses, så de når deres slutdestination stadig i bedste kvalitet. Når man som jeg bor på Læsø, bliver man let lidt forvænt med at få friske jomfruhummere. Her har vi også adgang til nogle store og særdeles lækre jomfruhummere –  dem der normalt eksporteres eller eventuelt serveres på nogle af Danmarks bedste restauranter. Jeg viste et billede af en kasse jomfruhummere til Kokken, da vi sidst besøgte Kokken og Fruen. Han var grøn af misundelse, men ok, det var også jomfruhummere i særklasse. De var både meget, meget flotte og meget, meget store. Frisk afhentet på havnen samme dag. Mindre kan heldigvis også gøre det.

Om jomfruhummer på avocadocreme med nødder

Du kan lave en del af forretten på forhånd. Rist gerne nødderne, gnid hinderne af og hak dem groft. Det kan du sagtens gøre dagen før. På selve dagen kan du lave avocadocremen og stille den i køleskab. Det er min erfaring, at den forbliver grøn og frisk i farven, hvis du har tilsat citronsaft.

Brunet smør er lige præcis det, der står: smør, der er brunet. Smør brunes ved lav varme, indtil vallen skilles ud og falder til bunds. Det kan du også lave på forhånd og sætte i køleskabet. Der kan det sagtens stå en dags tid eller to.

I denne ret bruger jeg jomfruhummerhalerne. De er noget billigere end de hele hummere, og lige her er det jo fuldstændig ligegyldigt med kløer etc. Kan du ikke få dem friske fra fiskehandleren, så vælg de frosne. Husk blot at tage dem ud af fryseren og ind i køleskabet i rigtig god tid, så de kan tø langsomt op. Jeg må selvfølgelig anbefale, at du vælger jomfruhummer fra Læsø, men andre kan helt sikkert også bruges.

Måske tænker du, at soya lyder meget hårdt mod de sarte jomfruhummere, men det smager altså rigtig godt. Soya er salt i sig selv, og det spiller godt op mod jomfruhummerne og den lidt fede avocadocreme.

Skal der virkelig piskefløde i saucen? Ja, det skal der. Det smager bare godt. Punktum. Tag kalorierne med, du skal jo ikke drikke saucen.

Jomfruhummer på avocadocreme med nødder

Opskrift af Susanne PaghMåltid ForretType FiskSværhedsgrad Svær
Hvor mange?

4

personer
Arbejdstid?

1

time 
I alt?

1

time 

Gourmet-forret med jomfruhummer

Ingredienser

  • 12-16 jomfruhummerhaler – smør eller olie til stegning

  • Avocadocreme
  • 1 avocado

  • 2-3 spsk skyr eller creme fraiche

  • ½ citron

  • salt, peber

  • Nødder og sauce:
  • 1 håndfuld hasselnødder

  • ¼ l fløde

  • 2-3 spsk soyasauce

  • 1 tsk revet ingefær

  • ½ lille rødløg eller 1 skalotteløg, finthakket

  • 30 g brunet smør

  • Tilbehør
  • Evt lidt flutes

Sådan gør du

  • Dagen før
  • Start med at riste nødderne på en tør pande. Gnid hinderne af (eller så meget, der nu sidder løst) i et rent viskestykke eller køkkenrulle. Sæt til side.
  • På dagen
  • Lav avocadocremen: Blend avocado med skyr eller creme fraiche, så det bliver helt cremet. Smag til med citronsaft, salt og peber. Dæk cremen over med husholdningsfilm og sæt i køleskab til servering.
  • Brunet smør: Kom smørret i en lille kasserolle og lad det langsomt smelte. Efter ca. 10 minutter er det blevet brunt og vallen er faldet til bunds. Hæld det brunede smør fra og stil til side. Vallen kasseres.
  • Tilberedning
  • Rengør og pil skallerne af jomfruhummerhalerne.
  • Hak nogle af nødderne groft, mens resten får lov at være hele.
  • Løget til saucen hakkes fint og ingefær rives fint. Saucen laves ved at blande fløde, soyasauce, revet ingefær, hakket løg og brunet smør i en kasserolle. Varmes op, mens der piskes i det. Smag til med salt og peber (vær forsigtig med salt, soya er i forvejen salt). Vil du have saucen ekstra skummende, så blend den med stavblender et halvt minut.
  • Steg til allersidst jomfruhummerhalerne i et minut eller to på en varm pande med olie eller smør.
  • Anret dybe tallerkener med avocadocreme i bunden, derpå jomfruhummerhaler, arranger saucen omkring cremen og drys øverst med ristede nødder.

Bemærk

  • Jomfruhummerhalerne må endelig ikke få for meget – de skal stort set bare lige se panden, vendes rundt og op igen. Altså max 2 minutter i alt.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

jomfruhummer på avocadocreme med nødder

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*