bergamotte-marmelade

Bergamotte-marmelade

“Oops, I did it again,” som Britney Spears sang i en helt anden sammenhæng… Men ikke desto mindre er det præcis det, jeg kan sige om mit seneste kulinariske indkøb. Jeg faldt nemlig over bergamotter hos Aarstiderne.com. Det var simpelthen for spændende, så de røg straks i kurven sammen med Kiselkassen. Bergamotter er nemlig ikke lige noget, man møder som en del af standardsortimentet i det lokale supermarked. I hvert fald ikke i mit lokale supermarked. Det blev bl.a. til bergamotte-marmelade. 

Hvad er bergamotten for en fætter? 

Har man drukket earl grey te, er man sikkert stødt på duften af bergamotte. Eller har man været så uheldig som barn at få fat på et af farmors orange altheabolsjer, så er ens barnesmagsløg blevet voldsomt udfordret af bergamottesmagen. Bergamotten er ikke sådan lige at blive gode venner med – heller ikke for voksne tror jeg. Bergamotten, som er ud af citrusfamilien og formentlig af italiensk oprindelse, har nemlig en markant, bitter smag.  

Første test med bergamotten blev en marmelade 

Der er ikke mange opskrifter at finde herhjemme med bergamotter, når man laver den hurtige google-søgning. Så jeg har undersøgt lidt videre og er blandt andet blevet klog på, at bergamotten også bruges i det nordafrikanske køkken – lidt a la citroner. Så det skal selvfølgelig prøves. Men inden da blev første forsøg denne marmelade, som er skarp i smagen, så ligesom altheabolsjerne er den ikke børnevenlig. Til gengæld er den god sammen med god ost, kiks og et glas vin.  

Når man laver denne marmelade, er det vigtigt, at man husker at koge bergamotteskiverne op i mindst 5 minutter først, hælder vandet fra og starter med frisk vand. Det tager en hel del af bitterheden i bergamotterne.  

bergamotte-marmelade

Detaljer

Hvor mange?

1 lille glas marmelade

Arbejdstid?

1/2 time

Kogetid?

1 times tid

Hvor let?

Ret enkelt

Ingredienser

  • 300 g bergamotter

  • 270 g sukker

  • 0,4 l vand (plus en grydefuld til at koge bergamotteskiverne op i først)

  • 1 tsk limoncello

  • 1 knsp salt

  • Evt lidt honning

  • Atamon til at skylle opbevaringsglasset i

Sådan gør du

  • Skær top og bund af bergamotterne. Skær dem derefter i kvarte og tynde skiver på tværs. Fjern omhyggeligt alle kerner, du møder undervejs, og gem dem.
  • Kog først bergamotte-skiverne op i rigeligt vand i 5 minutter for at fjerne bitterstofferne. Hæld bergamotteskiverne over i en si og kassér vandet. Skyl gryden.
  • Bland nu de forkogte bergamotteskiver, sukker og vand i gryden og kog det op. Læg bergamottekernerne i fx et tefilter og læg det ned til resten – bergamottekernerne indeholder pektin, der får marmeladen til at tykne. Blandingen skal nu koge i ca. 1-1 ½ time, indtil den har nået passende konsistens. Det tager tid, men man kan lave alt muligt andet imens – fx skylle glasset til den færdige marmelade i atamon.
  • Når marmeladen har nået en god, fyldig konsistens, smages den til med en anelse salt og limoncello. Skulle den være lidt for skarp i smagen, kan en skefuld honning gøre underværker.
  • Den færdige marmelade hældes på glas.  

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*