blå kartoffelpizza

Blå kartoffelpizza

Jeg ved sørme snart ikke, om jeg tør kalde min pizza for blå congo. Det kunne blive opfattet diskriminerende, men den er altså lavet med blå kartofler af sorten blå congo. Derudover er der også gedeost på min blå kartoffelpizza. Den kan selvfølgelig sagtens laves med helt almindelige gule kartofler, men kan du opstøve blå kartofler, giver de virkelig opmærksomhed.

Blå kartoffelpizza med gedeost

Dejen er min favorit pizzadej for tiden. Den er lavet med en fordej, en anelse gær og så på basis af udelukkende tipo 00 mel. Tipo 00 er italiensk hvedemel, der er fint malet og med et godt glutenindhold. Til sammen gør den fine formaling og gluten, at dejen lettere optager vand og dermed er grundlaget for en elastisk dej og sprød skorpe til stede. Dejen bliver utrolig lækker og er let at trække ud i facon – den skal ikke rulles ud, men bare trækkes og evt jongleres i luften, hvis du tør. Jeg tør ikke helt, men så alligevel prøver jeg altid bare lidt. Når der anvendes en fordej, skal der planlægges lille smule, men det er ikke så svært. Om morgenen rører du bare fordejen sammen, dækker skålen over med husholdningsfilm og efterlader den på køkkenbordet, mens du kaster dig over dagens arbejde. Uanset om arbejdet er hjemme eller ude, så kan du være sikker på, at fordejen bare hygger sig og udvikler sig langsomt, men sikkert.

Kartofler, gedeost – og måske lidt overraskende oregano – klæder hinanden rigtig fint. Her har jeg lavet en hvid pizza, mest fordi jeg godt ville have en neutral baggrund til de blå kartofler. Er man ikke så meget til gedeost, kan du også anvende fetaost i stedet for. Den er lidt mere salt i det, så vær obs på det. Og så serverer jeg den blå kartoffelpizza med en god skål salat – for eksempel med æble, avocado og rød peber.

Blå congo kartofler

Blå congo har intet at gøre med et afrikansk land. Den er faktisk fra vores broderland, Sverige, og er efter sigende ikke verdens letteste kartoffel at dyrke. Det er måske også årsagen til, at det ikke en kartoffeltype, man ofte ser til salg i butikkerne. Derfor tilhører den i min verden kategorien ”køb den, når du ser den”. Så får du mulighed for at overraske dine medspisere, når du serverer helt igennem blå-lilla kartofler. Koger du dem, så lad være med at skrælle dem, for så bevarer de farven allerbedst.

Blå kartoffelpizza

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

12

minutter
Hævetid?

120

minutter
I alt?

42

minutter

De blå kartofler giver opmærksomhed, men pizzaen kan også fint laves med almindelige kartofler

Ingredienser

  • Fordej
  • ¾ dl vand

  • 1 g gær

  • 75 g hvedemel

  • Dej
  • 1½ dl lunt vand

  • 3 g gær

  • fordej

  • 175 g tipo 00 hvedemel

  • 1 tsk salt

  • Fyld
  • 2 kartofler, gerne de blå congo

  • ½ rulle gedeost

  • ½ rødløg i skiver

  • 1 spsk revet parmesan

  • 3 spsk skyr eller tilsvarende

  • oregano

  • salt, peber

  • Serveres med
  • Serveres med en god, blandet salat

Sådan gør du

  • Dag 1 – fordej
  • Opløs gær i vandet og rør det sammen med melet i en skål. Dæk med husholdningsfilm og lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag.
  • Dag 2
  • Opløs gæren i det lune vand. Tilsæt fordejen.
  • Rør hvedemel og salt i. Her er det en fordel med maskinkraft – og en håndmixer med dejkroge gør arbejdet fint. Ælt/rør med håndmixer i ca. 5 minutter, indtil dejen er æltet godt igennem. Så vil den typisk også have samlet sig til en fin kugle dej.
  • Dæk skålen med viskestykke eller husholdningsfilm. Lad dejen hæve i ca. 2 timer på køkkenbordet.
  • Klargør fyldet til pizzaen: Skyl og skær kartoflerne i ultratynde skiver. Skær ligeledes rødløget og gedeosten i tynde skiver. Rør skyr sammen med parmesan og krydderierne.
  • Tænd ovnen på max varme – i mit tilfælde vil det sige 250 grader varmluft.
  • Læg bagepapir på en bageplade. Træk nu dejen ud i facon så tyndt som muligt, uden at den går i stykker. Læg dejen på bagepladen. Fordel først skyrblandingen over bundne, derefter kartoffelskiver og gedeost og til sidst rødløgsskiverne.
  • Sæt pizzaen i ovnen, skru ned til 230 grader. Pizzaen bages i ca. 12-13 minutter. Serveres varm med en god salat.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

blå kartoffelpizza

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*