Citronfromage – med indbyggede minder om søndagsmiddag hos farmor

Jeg er vokset op i citronfromagens æra. Altså i 1970’erne med brunt og orange på tøjet, sengelinnedet, væggene og spisestellet. Madkulturen var ikke meget bedre. Hippierne tyggede sig igennem linsebøffer og nøddepostej, mens de mere traditionelt orienterede satte frikadeller og stuvede grøntsager på middagsbordet – og citronfromage til dessert. Det forekommer mig, at jeg har spist mig gennem uendelig mange søndagsmiddage hos især min farmor med en glasskål fyldt med lysegul citronfromage dækket af et lag hvidt flødeskum på toppen.

1970’erne blev til 1980’erne, linsebøfferne forsvandt, men citronfromagen bestod i bedste velgående. Måske som dessert efter en lørdagskylling tilberedt i alubakke direkte fra frost (aldrig hos farmor, der sværgede til ægte farmormad). Men så flyttede jeg hjemmefra, og siden har citronfromagen levet et stille liv i glemsel, dvs. lige indtil nu. For nu skal vi en tur tilbage. Jeg vil dog ikke servere fromagen på helt traditionel vis med flødeskum, men i stedet med lidt frisk frugt. Simpelthen fordi jeg aldrig har brudt mig om flødeskum.

Mens jeg nyder en mundfuld, sendes jeg tilbage til min farmors spisebord, hvor jeg utallige søndage har siddet med benene svingende under bordet. Og hvor min farmor havde luret, at jeg ikke var så vild med citronfromagens fløde. Derfor serverede hun enten en portion uden flødeskum eller kom med en flødebolle med kokos til mig. Alt imens min mor sagde, at jeg ikke skulle have særbehandling. Men selvfølgelig skulle jeg da det, for jeg var ikke blot den eneste pige blandt de få børnebørn, som min farmor havde, jeg var også den yngste.

Om æg og citronfromage og andre æggeretter

Efter at have talt med en kok om æg i retter, der ikke har været opvarmet, har jeg valgt at bruge helt almindelige æg og ikke pasteuriserede helt generelt. Når kokken tør, så gør jeg også. Han har jo ret i, at det også er den officielle udmelding fra Fødevarestyrelsen.

Detaljer

Hvor mange?

4 personer

Arbejdstid?

45 minutter

Tid i køleskab?

Mindst 4 timer

Hvor svært?

Medium

Det er ikke svært at lave fromage, der skal blot jongleres med en del skåle. Tricket er husblassen, der skal piskes godt ud, ellers bliver din citronfromage trevlet og ikke fløjlsblød og lækker.

Ingredienser

 • 3 blade husblas

 • 2 æg

 • 65 g sukker

 • 2 citroner, store og usprøjtede – saft og revet skal heraf

 • 1½ dl piskefløde

 • Pynt
 • Frisk frugt, fx hindbær og blåbær, samt evt. lemoncurd

Udblød husblas i en skål med koldt vand i mindst 10 minutter. Imens sættes en gryde over til vandbad.

Sådan gør du

 • Udblød husblas i en skål med koldt vand i mindst 10 minutter. Imens sættes en gryde over til vandbad.
 • Pres saften af citronerne og riv skallen.
 • Del æggene i hvider og blommer i to skåle. Pisk æggehviderne helt stive. Pisk piskefløden til flødeskum.
 • Smelt husblassen med det vand, der følger med, i en skål over vandbad. Pisk godt og grundigt, indtil husblassen er helt opløst. Lad afkøle. Pisk derefter æggeblommer og sukker hvidt og luftigt. Tilsæt revet citronskal.
 • Hæld citronsaften i skålen med husblas og pisk det godt sammen med et piskeris.
 • Hæld derefter langsomt citronsaft og husblas ned til æggesnapsen, mens du pisker med elpiskeren.
 • Vend forsigtigt flødeskummet i. Til sidst vendes de stiftpiskede æggehvider i lidt ad gangen.
 • Hældes i høje glas og stilles på køl i mindst 4 timer, men gerne natten over. Pyntes med frisk frugt og evt. lidt hjemmelavet lemoncurd. Er man til flødeskum, så pisk 1 dl fløde så stift, at flødeskummet kan sættes i toppe.

One Comment

 1. Pingback: Weekendmenu: tilbage til 1980’erne – Sundt for to

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*