citronsnitter a la lemonbars

Citronsnitter a la lemonbars

Citroner og sukker går ret godt sammen – syrligt-sødt er en virkelig god kombination. Og de syrligt-søde citronsnitter smager bare rigtig godt, især til en kop te med citron eller bergamotte, som understreger citronsmagen i de fine snitter. I USA hedder citronsnitter nok nærmest lemonbars, som du kan læse mere om nedenfor.

Colombus bragte citronkerner med fra Europa i 1492, da han tog ud for at opdage ”den nye verden”, og den sprøde bund i stil med de engelske shortbreads er tilbage fra det 12. århundrede, men de to dele mødtes altså først i lemonbars mange århundrede derefter. Jeg har forsøgt at grave lidt i historien bag de amerikanske lemonbars, og så vidt jeg kan se, kom de til verden i 1960’erne. Eller i hvert fald kom de i aviserne på det tidspunkt, så det er faktisk ikke en særlig gammel opfindelse. Min opskrift minder endda ret meget om den oprindelige, der blev bragt i Chigaco Daily Tribune i august 1962. Det skyldes nok mest, at det er en ret enkel opskrift at gå til med få ingredienser.

Der er dog en dag, hvor man særligt fejrer eller markerer lemonbars. Nemlig den 15. oktober. Dagen blev opfundet, fordi kendskabet til lemonbars skulle udbredes til alle amerikanere.

Citronens vej til det danske køkken

Der er beviser på, at citronen har været i Europa i mange år. Man har nemlig fundet vægmalerier af citrontræer, da man udgravede Pompeji, der blev begravet under et vulkanudbrud i år 79 e.Kr. Men om man spiste citronerne dengang, og hvornår man egentlig begyndte på det, er langt vanskeligere at sige. Mest sandsynligt er det nok, siger historikerne, at man kun har brugt citrontræerne som en slags boligens parfume til at overdøve andre, mindre behagelige dunster. Citronerne kom til Danmark langt senere, nemlig i 1520’erne, hvor det danske hof importerede de første. Først i 1700-tallet blev citroner mere almindelige i det danske køkken. I dag er citroner en ganske almindelig smagsgiver – hvad vil en fiskefilet være uden en skive citron? Og masser af desserter ville være helt utænkelige.

Om citronsnitter a la lemonbars

Citronsnitter – eller lemonbars – består af en bund, som er en mørdej, der bliver sprød, og en syrlig-sød top i form af en citroncreme. Kombinationen af det syrlige, det søde og det sprøde er en af de her kombinationer, der er ”made in heaven”. Ligesom et godt måltid helst skal indeholde de fem grundsmage (salt, surt, sødt, bittert og umami), skal en dessert eller kage helst indeholde nogle forskellige dele, der giver mod- og medspil. Hvis den alene er sød, bliver den hurtig lidt kedelig. Men tilføjer man noget syrligt, bliver den frisk – og med det sprøde som modspil til en creme bliver den også interessant at få i munden og tygge på.  

Det er en relativ let opskrift at gå til, som ikke kræver ret meget andet end at få blandet få ingredienser sammen. Bunden bages først, så den er så fast, at den kan bære toppen, der bliver helt fast under bagningen.

Andre opskrifter i samme familie

Citron, kage og dessert er ord, der næsten hører sammen. Der er derfor et par nære slægtninge til citronsnitterne, nemlig citrontærte og citronfromage. Og så er citroncremen i citronsnitter jo stærkt lig lemoncurd, som også er en engelsk opfindelse.

Citronsnitter a la lemonbars

Opskrift af Susanne PaghMåltid DessertType KageSværhedsgrad Let
Hvor mange?

16

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid

42

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

1

time 

42

minutter

Syrligt-søde citronsnitter

Ingredienser

  • Mørdej
  • 125 g smør, blødt

  • 50 g sukker

  • 125 g hvedemel

  • Citroncreme
  • 1 citron, revet skal og saft

  • 225 g sukker

  • 2 æg

  • 50 g hvedemel

  • ½ tsk bagepulver

  • 1 knsp fint salt

  • Pynt
  • Lidt flormelis

  • Tilbehør
  • Form 18 x 18 cm

Sådan gør du

  • Bund
  • Læg bagepapir i formen.
  • Pisk smør med sukker til det er en cremet masse. Pisk melet ind i blandingen og saml den med fingrene.
  • Tryk dejen ud i formen og stil den på køl i ca. ½ time.
  • Tænd ovnen på 200 grader over/undervarme.
  • Bag bunden i 12 minutter, den skal være let bagt. Tag bunden ud af ovnen og lad den afkøle lidt.
  • Citroncreme
  • Mens bunden bages, piskes æg med sukker til en luftig masse. Rør citronsaft og revet citronskal i.
  • Bland hvedemel, bagepulver og salt og vend blandingen i æggeblandingen med en dejskraber.
  • Hæld blandingen oven på bunden og bag kagen i yderligere 30 minutter ved 175 grader over/undervarme.
  • Servering
  • Lad kagen afkøle. Drys flormelis over kagen og skær den ud i snitter i passende størrelse.   

Bemærk

  • Kan serveres som den er – eller med vaniljeis.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

citronsnitter a la lemonbars

Kilde: Nationaltoday.com, thebigcookiecompany.com

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*