kartoffel-sellerisuppe

Kartoffel-sellerisuppe

Skal der laves billig, men stadig sund mad, er den her kartoffel-sellerisuppe et godt bud. Den koster ikke mange kroner, er mættende og med masser af smag. Hvor meget smag afgør du selv. Nedenfor kan du også læse mere om den knoldede rod, der er en væsentlig ingrediens i suppen.

Jeg laver altid opskrifterne mindst et par gange, før de rammer bloggen, men denne her suppe er faktisk blevet lavet en del gange på ret kort tid, for den skæggede herhjemme efterspurgte den. Han er nemlig blevet ret pjattet med den…

I det hele taget kommer der ofte suppe på bordet hjemme hos os. Især her i vintersæsonen, hvor suppe er en genial måde at kombinere tre ting i 1 ret: Det tager sjældent lang tid at lave suppe (med mindre man koger fond fra bunden). Suppe er desuden perfekt til årstidens mange rodfrugter, så det er både billig og sund mad. Og endelig er suppe varm mad, perfekt til en kold vinterdag.  

Om knolden

Knoldselleri er en rigtig forvandlings-grøntsag. Som rå smager de bittert og stærkt. Som kogt, bagt eller stegt kommer der meget mere dybde og sødme over smagen, nærmest umami-agtigt. For knoldselleri kan man behandle på næsten alle måder. Jeg koger den til rodfrogtmos, bager den sammen med andre rodfrugter eller steger den på panden. Mange kan ikke lide den i den klare suppe med urter og kødboller, og det er nok heller ikke den måde, jeg helst indtager den på. Altså ud over at jeg slet ikke spiser suppe med kødboller. Her kan smagen faktisk også være noget dominerende, og den deler vandene. Man enten elsker eller hader smagen af kogte knoldselleritern i den klare suppe. Derfor er det også en god ide at dosere mængden af selleri og lade den få selskab af for eksempel gulerodstern, der har meget sødme.

Min erfaring er, at de små, økologiske knoldselleri ofte har både mest smag og bedst konsistens. De bliver ikke så let svampede eller hullede indeni, men er kompakte og faste. Så hellere lille og fast end stor og blød. Knoldselleri ser også lidt snavset ud med de jordfyldte rødder. Den letteste måde at klargøre knolden på er med en solid kniv. Skær skrællen af, og vær obs på, at ved iltningen bliver knodlselleri hurtigt brun. Det kan afhjælpes med lidt citronsaft eller tilsvarende syre.

Om suppen

Selv om kombinationen af kartofler og selleri ikke lyder sådan særlig attraktivt, så er det slet ikke dumt. Knoldsellerien bliver meget mere blid i smagen, når den tilberedes, og får desuden noget umami-agtig smag over sig. Men for at suppen bliver rigtig god, skal der lidt krydderi og syre til. Jeg vælger timian og en anelse chiliflager – og så kan syren være æblecidereddike som her eller citronsaft, hvis du har en halv citron til overs. Syren giver suppen et godt spark, der skal ikke meget til, men effekten er vild god. Kartoflerne er supergode til at jævne den blendede suppe, og man kan godt undvære fløden. Men altså… fløden runder suppen af både i konsistens og smag. Toppingen er også ret vigtig – her er valgt brødcroutoner og ristede græskarkerner. Brødcroutonerne giver lidt at tygge i og lidt mere mæthedsfølelse, mens græskarkernerne bare smager godt til og er et fint drys. Du kan fint vælge at lave brødcroutoner af enten rug- eller grovbrød, eller du kan blande de to slags. Det afhænger af, hvad du har af tørt brød.  

Andre supper

Jeg har lavet mega mange supper gennem tiden. Den skæggede siger også altid, at suppe – det er jeg altså god til at lave. Er du nysgerrig på nogle af de andre supper, så kan jeg anbefale, at du tjekker linket til opskrifter med suppe.

Kartoffel-sellerisuppe

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

15

minutter
Kogetid?

15

minutter
I alt?

30

minutter

Superlækker vegetarisk suppe, der varmer på en kold dag

Ingredienser

  • ½ knoldselleri

  • 1 bagekartoffel

  • 1 fed hvidløg

  • 1 løg, gerne rødløg

  • ¾ l grøntsagsbouillon (lavet af terning, Herbamare, og vand)

  • 1 tsk tørret timian

  • lidt chiliflager efter smag

  • 1 dl madlavningsfløde

  • 1-2 spsk rapsolie

  • Tilbehør
  • Brødcroutoner og ristede græskarkerner

Sådan gør du

  • Hak hvidløg og løg fint. Varm rapsolien i en gryde, tilsæt de hakkede løg. Lad dem svitse let uden at tage farve.
  • Skær skrællen af knoldsellerien og skær den i mindre stykker. Skræl bagekartoflen og skær også den i små stykker. Tilsæt begge dele til løgene og vend det hele rundt et par minutter.
  • Tilsæt timian og det meste af grøntsagsbouillonen. Hold 1-2 dl bouillon tilbage til at justere konsistensen på den færdige suppe med. Lad det simrekoge i 15 minutter, indtil selleri og kartofler er kogt møre.
  • Imens kartofler og selleri koger, varmes en pande op til medium varme. Rist græskarkernerne på den tørre pande. Giv dem lidt salt. Bagefter hældes lidt olie på panden. Så ristes brød, evt en blanding af rugbrød og grovbrød, der er skåret i små tern, ved medium varme. Giv også brødcroutonerne lidt salt og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.
  • Når kartoffel- og selleriternene er kogt møre, slukkes for blusset. Blend suppen i gryden med en stavblender, indtil den er helt glat og fin. Varm suppen op igen, tilsæt fløde og smag suppen til med chiliflager og evt. mere timian, salt og peber.
  • Suppen serveres rygende varm med brødcroutoner og ristede græskarkerner.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

kartoffel-sellerisuppe

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*