Kokosis vol. 2 – og hvorfor jeg ikke følger opskrifter

Jeg er helt ærligt ret dårlig til at følge andres opskrifter. Måske ikke så smart at sige, når man selv lægger den ene opskrift efter den anden på bloggen her. Men sandheden er, at jeg typisk lige skal prøve at twiste opskriften lidt. Det skulle jeg faktisk ikke, da jeg forleden lavede et forsøg ud i kunsten at lave en god is med kokos. Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke, ja, jeg målte af og gjorde præcis, som opskriften tilsagde. Det viste sig så at være den direkte vej til afløbet. Isen skulle have været en kokosis med en snert af kaffesmag. Den endte som en mærkelig iset kaffeis med sød afsmag af kokos. Ud med den, for så er min lunte altså ret kort. Er resultatet dårligt, er der ingen grund til at sidde og kløjs i det. Så skal det bare ud.

Konklusionen er ikke, at man aldrig skal følge opskrifter. Måske blev isen, som opskriftsskriveren havde forestillet sig. Den faldt bare ikke i smag hos hverken den skæggede eller mig. Eller måske artede mine råvarer sig anderledes. Eller min standard for, hvor længe noget skal piskes, røres etc, var en anden.

Jeg søgte derfor tilbage til min bounty-is og arbejdede videre på den. Det kræver lidt tålmodighed, når iscremen skal tykne og blive cremet, og tilsvarende kræver det lidt ihærdighed, så man husker jævnligt at røre rundt i isen under indfrysningen, så der ikke dannes iskrystaller. Men så bliver det altså også en ret god is, som blev nydt sammen med danske jordbær og en knust småkage med kokos. Husk at tage isen ud af fryseren ca. 15-30 minutter før servering, så den bliver lidt blød, men stadig er frosset.

Detaljer

Hvor mange?

6-8 personer afhængig af tilbehør

Arbejdstid?

1/2 time

Tid i fryseren?

Mindst 4 timer

Hvor svært?

Kræver mest tålmodighed

Ingredienser

  • 2 æggeblommer

  • 100 g rørsukker

  • 2 1/2 dl piskefløde

  • 2 1/2 dl sødmælk

  • 40 g kokosmel

  • 1 tsk vaniljesukker

  • 1-2 spsk Licor 43

  • Serveres med
  • Jordbær og knuste småkager

Sådan gør du

  • Kom piskefløde og mælk i en gryde, der kan indeholde hele ismassen. Lad det koge hurtigt op. Imens pisker du i en skål sukker og æggeblommer sammen, så det bliver en hvid æggesnaps.
  • Hæld halvdelen af den varme mælkeblanding over æggesnapsen og bland det godt. Hæld resten af mælkeblandingen i og pisk rundt.
  • Hæld det hele tilbage i gryden og kog det ved svag varme, mens du pisker uafbrudt og med stædighed i det med et piskeris. Det vil langsomt blive cremet. Når det sker, tager du det af varmen og tilsætter vaniljesukker, kokosmel og til sidst Licor 43.
  • Hæld ismassen i en beholder og i fryseren. Rør gerne rundt et par gange, mens isen fryser. Det tager ca. 4 timer, førend isen er helt frosset.
  • Tag isen ud af fryseren i god tid før servering. Anrettes med friske jordbær og knuste småkager.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*