lakserilette med ramsløg

Lakserilette med ramsløg – nydelse for dummies

Første gang jeg lavede denne lakserilette med ramsløg, var jeg ikke hurtig nok. Jeg nåede simpelthen ikke selv at smage den. Men man ikke skal græde over spildt mælk eller ærgre sig over ting, man alligevel ikke kan ændre på. Spist var spist – og forhåbentlig fordi gæsterne godt kunne lide det! Ved nærmere eftertanke kunne de selvfølgelig også bare være meget sultne, men jeg tror mest på det første – at den smagte godt. 

På den igen med andre ord. Og det var egentlig en opgave, som ikke gjorde noget, for i min optimisme – og med udgangspunkt i, at den skæggede havde fortalt, at lakseriletten smagte rigtig godt – tænkte jeg, at det kun kunne blive en god oplevelse. Det viste sig at være rigtigt. Lakserilette med ramsløg smager rigtig godt. Dertil kan lægges, at den tager max 5 minutter at bikse sammen, for det er virkelig alt, hvad der skal ske – at bikse den sammen, riste et stykke rugbrød og så bare nyde. Det er madlavning på højt niveau for dummies.  

Der skal bare lige nok cremefraiche dressing til at holde riletten sammen – den laks kommer ikke til at svømme en sidste tur i dressingen. Ramsløg kan i øvrigt fint erstattes af purløg, når ramsløg ikke længere er i sæson.  

Genåbning for gæstebud

Når man sidder her på en skøn, solskinsberiget sommerdag i starten af juni, så er den skelsættende dag i marts måned, hvor Danmark blev lukket ned på grund af coronaen, på én gang så uendelig langt væk – og stadig tæt på. Egentlig vil jeg ikke dvæle ved coronatiden. Det har blot været så anderledes og vanvittig en periode, at jeg bliver nødt til at vende den endnu en gang. Det gør jeg med udgangspunkt i den skønne lakserilette med ramsløg. Den blev nemlig serveret til de to første rigtige gæstebud, vi har haft, efter at genåbningen af Danmark er startet igen. Vi startede vores egen genåbning for gæster med først en fødselsdag og nu en pinsefrokost.  

På en eller anden måde har coronatiden ændret rigtig meget – også måden og trangen til at have gæster. Egentlig troede jeg, at jeg ville længes efter at få en masse aftaler i kalenderen igen. At jeg ville stræbe efter at få gæster og selv være gæst, og at jeg ville styrte i biografen og på cafe. Men det er ikke sket. I stedet nyder jeg stadig at have en kalender, hvor der er relativ god plads. Med plads til det, jeg har lært at sætte rigtig meget pris på under coronaen, nemlig de impulsive idéer. Uanset om det er et videomøde med de venner, der bor langt væk, eller en gåtur med madpakke ud i det fri sammen med den skæggede. Der behøves ikke så meget. Og der behøves ikke planlægning.  

Samtidig er det også skønt ind i mellem at kunne åbne dørene og invitere gæster ind. Vi mødes stadig i små grupper, og det giver plads til samtaler, hvor der både pludres og tales dybt. Jeg oplever et andet nærvær nu, og det håber jeg at kunne holde fast i.  

Ude af træning? 

Ligesom mange (også undertegnede) har måttet undvære træningen i fitnesscentre og på fodboldbaner, har jeg heller ikke kunnet træne i køkkenet med madlavning til mange. Det kan mærkes på formkurven, altså køkken-formkurven. Der skal lige tænkes lidt mere over, hvad der laves i hvilken rækkefølge. Det tager lidt længere tid at blive klar.

Coronaen har nu ikke fjernet min lyst til at træne, hverken i fitnesscenter eller i køkkenet. Det er stadig meget sjovt og dybt motiverende at lave mad (og styrketræne). At få det bedste frem i råvarerne, at sætte dem sammen, så de komplementerer hinanden, og at skabe en menu, der bringer medspiserne på en rejse. Forhåbentlig bliver jeg aldrig træt af den rejse. Så må den skæggede bare lægge mave og smagsløg til, mens jeg genopbygger min madlavningskondition.  

lakserilette med ramsløg

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

5 minutter

Alt i alt?

5 minutter

Hvor let?

Meget let

Ingredienser

  • 1 stk varmrøget laks 125 g

  • 4-5 blade ramsløg

  • 2 spsk cremefraiche gerne 18%

  • 1 tsk dijonsennep

  • peber, evt salt

  • 2 skiver rugbrød

  • Pynt
  • Et par salatblade og nogle skiver agurk

Sådan gør du

  • Rør en dressing af cremefraiche, dijonsennep og hakkede ramsløgsblade. Smag til med peber – afvent salt, for den varmtrøgede laks er også salt i sig selv.
  • Pluk den varmtrøgede laks i mindre stykker og vend den med dressingen. Tag lidt dressing ad gangen – riletten skal bare lige hænge sammen. Smag til med mere peber og evt salt.
  • Rist rugbrødet, læg evt et stykke salat på som bund, lakserilette ovenpå – og pynt med agurkeskiver, tomater eller lignende.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*