Mangoen stammer fra Indien – og her spises der mega mange mangoer. Tænk bare på mango lassi, der er en typisk indisk yoghurtdrik med mango. Og denne mangois er med græsk yoghurt, så det er i princippet lidt som en frossen mango lassi uden krydderier, men med citron. Opskriften finder du nederst i dette indlæg.
Opskriften er kommet til verden, efter at jeg efterlyste ideer til hjemmelavet is på facebook. Mange spurgte nemlig efter lige netop en opskrift på mangois, og det har jeg så nørdet lidt i siden. Jeg ville gerne have en is, der smager som at spise en mango, bare lidt mere frisk.
Meget mere om mangoen
De fleste mangoer, som vi kan købe i Danmark, kommer ikke fra Indien, men ofte fra Syd- og Mellemamerika. Det kan lyde vældig forkert i et klimaperspektiv at importere frugt langvejs fra – og et dansk æble er nok også bedre i forhold til CO2-aftrykket, fordi den er produceret lokalt, uden brug af energi og med lang holdbarhed, så der kasseres få. Men mangoer sejles ofte til Danmark, og det er trods alt noget bedre end at flyve dem ind, sådan som mange nok tror, at de bliver (jeg gjorde i hvert fald).
Mango består mest af vand, men også en del frugtsukker. Heldigvis er der også godt med C-vitamin og flere B-vitaminer i den – og kostfibre, så mangoen er god for fordøjelsen.
Når man står i supermarkedet eller ved grønthandleren, vil man typisk se mangoer i farver fra grøn til gul og rød – og tilsvarende kan de være stenhårde eller bløde. Mangoer skal være gule eller røde og give let efter ved et let tryk på frugten. Køber du umoden mango, så læg den på køkkenbordet et par dage, så skal den nok blive fint moden. Når den er moden, så skal den til gengæld i køleskabet, hvis den ikke skal fortæres med det samme. Mangokødet kan også fryses, men så splatter det let ud, når det tøs op, så derfor skal det helst bruges i fx smoothies eller lignende.
Mango er ikke den lettest tilgængelige frugt med den store sten i midten. Der findes mange tips og tricks til den letteste udskæring, men jeg plejer nu bare at skære rundt om stenen. Især når jeg ikke skal bruge pæne stykker til sidst.
Om mangois med græsk yoghurt
Udgangspunktet for denne mangois var et ønske om en is, der ikke var lavet med mælk eller fløde, fordi det let kan blive en lidt fed is. Når mango samtidig godt kan blive meget cremet og sød i smagen, ville det blive en is, der ville blive lidt for tæt smagsmæssigt. Det råder dels yoghurten, dels citronsaften heldigvis bod på. Jeg har også brugt limoncello i isen, men har du ikke det, så kan lidt rom også gøre tricket – og det valg gør også isen lidt mindre sød.
Da isen smager rigtig meget af mango, så er selve mangoen i isen altså rigtig vigtig. Mangoen skal være moden, for ellers så smager den ikke af noget – og så kommer mangoisen heller ikke til at smage af noget.
Isen skal tages ud af fryseren ca. 15-20 minutter før servering. Server den gerne med fx syrlige hindbær, for der må gerne være lidt modspil.
Mangois med græsk yoghurt
Måltid DessertType IsSværhedsgrad Let4
personer20
minutter4
timer4
timer20
minutterLækker mangois
Ingredienser
- Sukkerlage
1 dl sukker
½ dl vand
- Øvrige ingredienser
1 moden mango
1 spsk limoncello eller rom
saft af ½ citron
200 g græsk yoghurt 10%
- Ved servering
Frisk frugt, småkager etc
- Tilbehør
Form velegnet til frost
Sådan gør du
- Start med sukkerlagen. Kog sukker og vand op i en kasserolle, indtil sukkeret er opløst. Lagen køles af, evt. i køleskab.
- Skræl og skær mangoen i små stykker. Blend mangostykkerne til en helt glat blanding.
- Tilsæt limoncello, citronsaft og sukkerlage. Rør til sidst græsk yoghurt i.
- Hæld ismassen i en beholder og lad den fryse i mindst 4 timer. Rør gerne i den et par gange, mens den fryser ind, så mindskes risikoen for, at der dannes iskrystaller.
Bemærk
- Server isen med friske hindbær eller crunchy småkager
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Kan man undvære den spektakulære sprut der er .og hvad kan man bruge istedet får.
Hej Karina
Jeg kan anbefale rom som alternativ – spiritus gør noget godt for både konsistens og smag.