upside down æblekage

Upside down æblekage

Efteråret er over os, eller i hvert fald er der masser af æbler på vores to små æbletræer. De er blandt andet blevet brugt i denne upside down æblekage, som du får opskriften på nedenfor. Denne gang får du også et lille indblik i processen, før en opskrift ender her på siden. Og måske også et ret befriende indblik i, at jeg altså ikke når helt i mål hver gang.

En hyldest til mine kolleger

Vupti – så var den kage væk. Desværre siger det ikke så meget, for den blev serveret på det mest kageglade kontor, jeg nogensinde har oplevet. Faktisk taler man altid om kager. Det starter mandag, hvor man får kage, fordi det er en lang dag på kontoret. Mens vi spiser den, så taler vi om, at den enten mangler det ene eller har for meget af noget andet. Men det er også svært at stille alle tilfreds, når nogen ikke er til frugt i kager, andre ikke bryder sig om krydderier, og atter andre stiller sig skeptiske an, når det er en gærkage. Resten af ugen – så længe der er rester – diskuterer vi, hvordan den optimale kage ser ud.

Denne upside down kage er derfor en hyldest til de skønne, sjove og ikke mindst bundærlige kolleger, når det kommer til kage, som jeg nogensinde har haft.  

Vejen til den rigtige opskrift

Min upside down æblekage kom til verden, efter at en kollega havde konstateret, at når hun var stillet kage i udsigt, blev hun altså lidt skuffet, når hun fik serveret ”brødkage”. ”Brødkage” er i hendes optik, når der er for meget kedelig (læs: tør) kage og for lidt snask og fyld. Det må man kunne gøre bedre, tænkte jeg, og således gik jeg i gang. Ikke med den forhåbning, at jeg kunne stille alle tilfreds, men en enkelt har også ret. Første omgang var egentlig ret fin, i hvert fald forsvandt den meget hurtigt, da jeg tog den med på kontoret. Men jeg var ikke tilfreds, for der var – syntes jeg – lidt for meget ”brødkage” over den. Der manglede lidt mere smovs, måske også lidt mere æble i den. Og så er jeg måske ikke begejstret nok for kanel, i hvert fald behøver kagen ikke signalere jul for mit vedkommende.

Næste version blev denne her med revet marcipan for at gøre kagen mere smovset og lidt ekstra spark i form af stødt ingefær. Marcipan gør jo sjældent noget skidt for en kage, tænkte jeg, og ingefær er blandt mine yndlings-krydderier i kager.

Og ja, det blev en meget bedre udgave af en upside down æblekage med passende fordeling mellem kage og fyld.

Om upside down æblekage

Det er en kage, der faktisk er ret let at lave. Og så er der noget ret fint over den, uanset om man vender den upside down ud af formen eller lader æblerne ligge i bunden. Begge dele giver nogle pæne stykker kage. Kagen kan serveres lun eller kold, og i begge tilfælde gerne med lidt creme fraiche til – eller skal det virkelig være mums, så prøv at servere kagen med vaniljeis.

Æblekager til kontoret

Der findes jo mega mange opskrifter på æblekage. En lidt sundere æblekage uden sukker kom også til verden på jobbet, da en medarbejder havde dømt sukkerfri september. I stedet for sukker blev den sødet med dadler. Den finder du her.

Upside down æblekage

Opskrift af Susanne PaghMåltid DessertType KageSværhedsgrad Let
Hvor mange?

6

personer
Arbejdstid?

25

minutter
Bagetid

35

minutter
I alt?

1

time 

Ingredienser

  • 3-4 æbler (afhængig af størrelse – og gerne lidt syrlige)

  • 2 spsk sukker

  • ½ spsk kanel

  • 1 tsk std ingefær

  • 20 g hakkede hasselnødder

  • 35 g marcipan

  • 85 g farin

  • 85 g smør

  • 2 æg

  • 110 g hvedemel

  • 1 tsk bagepulver

  • 1 knsp salt

  • Tilbehør
  • Springform på 20 cm i diameter

Sådan gør du

  • Gør springformen klar: Læg bagepapir i bunden og smør den med lidt smør. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Skræl æblerne, skær dem i kvarte og fjern kernehus. Derefter skæres æblerne i smalle både, som lægges i springformen i et pænt mønster.
  • Bland 2 spsk sukker med kanel og ingefær og strø blandingen over æblerne. Derefter hakkes hasselnødderne groft og fordeles over sammen med revet marcipan.
  • I en skål blandet farin og smør, som piskes godt sammen. Tilsæt æg et ad gangen og pisk godt imellem.
  • Bland hvedemel, bagepulver og salt og vend det i kagedejen.
  • Dejen fordeles over æblestykkerne og kagen bages i ca. 35 minutter ved 180 grader varmluft, indtil den er gennembagt (prøv efter med en gaffel – hænger der dej ved, skal kagen have lidt mere).
  • Lad kagen afkøle og vend den ud på et serveringsfad. Kagen kan serveres lun eller kold. Er den kold, kan det være fint lige at sigte lidt flormelis ud over den.

Bemærk

  • Server kagen med creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

upside down æblekage

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*