Ja, ja, du tror, at det er en almindelig tomatsalsa… bare med et fancy navn. Mexicansk salsa med noget så eksotisk som tomatilloer. Men det er det langt fra. For det første har den ikke noget at gøre med tomater. For det andet er den bagt. Nå, så fik jeg lige din opmærksomhed… det gjorde jeg også med den skæggede, da han smagte den. Som han sagde, så smager salsaen væsentligt bedre, end den ser ud. Den har nemlig en ikke særlig spændende farve – men det er altså bare snyd, for den smager rigtig godt. I modsætning til en helt almindelig salsa, så er den her ikke rå, men lavet på bagte grøntsager. Og det grønne – ja, det er de her tomatilloer, som jeg faldt over på det lille grøntmarked på Strøget lørdag.
Tomatilloer har ikke noget som helst at gøre med tomater, på nær at de af udseende ligner grønne tomater. Men de smager helt anderledes, nærmest syrligt, og gør sig godt i tilberedt udgave. Med det tynde hylster ligner de ananaskirsebær på steroider, altså godt forvokset, og de er også af samme familie. Når de er lysegrønne, er de klar til brug – bliver de gule og modne, mister de den friske smag (siger Google).
Tomatilloer er for mexicansk mad, hvad kartofler er (eller i hvert fald har været) i Danmark: komplet uundværlige. Som rå snack til en drink eller som salsa til krydrede retter. I går startede jeg med salsaen. Jeg googlede godt og grundigt rundt for at finde ud af, hvordan man kunne lave sådan en sag. Og her blev jeg så opmærksom på, at man enten kogte eller bagte tomatilloerne til salsaen. Altså helt i modsætning til hvad vi er vant til med en salsa, der er lavet af rå tomater.
Detaljer
Tilbehør til 4
15 minutter
15 minutter
Helt ordinær
Ingredienser
6 tomatilloer af medium størrelse
1/2 løg, rødt eller gult – det er underordnet
1/2 rød chili
2 fed hvidløg
1-2 spsk olivenolie
1/2 bundt bredbladet persille
Saft af 1/2 citron
Salt, peber
Evt. 1-2 spsk skyr eller lignende
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Tag en bageplade eller et lille ildfast fad og læg bagepapir på den/i det.
- Tag de beskyttende blade af tomatilloerne. Skyl dem godt, så det klistrede lag fjernes. Skær løget i både. Pak de to fed hvidløg ind i alufolie.
- Læg tomatilloer (hele), løgbåde og chili (hel) på bagepladen og kom 1-2 spsk olivenolie over. Vend det godt rundt. Læg pakken med de to fed hvidløg ved siden af. Sæt det hele i ovnen i ca. 15 minutter, indtil det hele er godt gennembagt (og lettere svedent).
- Hak imens persillen groft. Bland persillen med citronsaft og de bagte grøntsager. Giv det hele en tur med stavblenderen, indtil du har en groft blendet salsa. Smages til med salt, peber og evt. mere citronsaft og/eller chili. Afkøles.
- Hvis du har lyst, kan du lave en variant med lidt skyr eller tilsvarende surmælksprodukt i – det giver en mildere smagsoplevelse.