Når forår er lig med jordbærtærte

Den her jordbærtærte tager tid, og på den måde lever den på ingen måde op til mit mantra om, at god mad kan komme på bordet hurtigt. Men den smager godt, siger mange. Jeg fandt oprindeligt opskriften på Lone Kjærs blog, men jeg har ændret en smule på både indhold og fremgangsmåde. Blandt andet har jeg lavet vaniljecremen på en måde, så man minimerer risikoen for, at den brænder på, eller at den klumper. Jeg har lavet tærten to gange, og begge gange som dobbeltportion, altså til 24, og det er lidt meget at stå med, især når man skal røre mazarinmassen – min elpisker var i hvert fald ved at give helt op.

Jordbærtærte
Forårets tærte er helt sikkert en jordbærtærte

Opskrift på jordbærtærte

Kage der mætter mindst 12 personer og passer til en tærteform på 28 cm i diameter

Tilberedningstid: 1 time + bagetid og 2 x hviletid

Mørdej

  • 225 g hvedemel
  • 100 g flormelis
  • 110 g koldt smør i små tern
  • 1 æg

Mazarinmasse

  • 150 g marcipan
  • 150 g rørsukker
  • 100 g blødt smør
  • 2 æg
  • 50 g mel
  • 100 g mørk chokolade, min. 55%

Vaniljecreme

  • 2½ dl minimælk
  • 3 spsk sukker
  • Korn af 1 stang vanilje
  • 2 pasteuriserede æggeblommer (svarer til 1 bæger)
  • 1 spsk majsstivelse
  • 500 g jordbær

Sådan gør du

Start med mørdejen: Bland mel og flormelis. Tilsæt smørret ad flere omgange ved at smuldre det i mel og flormelis. Når det er findelt, tilsættes æg og dejen samles hurtigt. Ikke noget med at ælte her. Dejen lægges på køl i ca. 1 time – den kan sagtens ligge længere.

Når der er ved at være gået en time, tændes for ovnen på 180 grader. Derefter laves mazarinmassen: Marcipan og rørsukker røres, til det smuldrer. Derefter tilsættes smørret lidt ad gangen, og der røres god imellem. Tilsæt æggene et ad gangen – jeg valgte at tilsætte melet mellem æg nr. 2 og 3, og det fungerede fint.

Når mørdejen har hvilet færdig, rulles den ud, så den passer til tærteformen. Kom mazarinmassen over og bag tærten i ca. 25 minutter. Herefter skal tærten afkøles helt. Smelt chokoladen over vandbad og smør den ud over tærten – og hertil kan du sagtens tilberede din jordbærtærte dagen i forvejen.

Til gengæld er det bedst at tilberede vaniljecremen samme dag, som den skal spises. Skrab vaniljekornene ud og bland dem på bedste Mette Blomsterberg manér med lidt af sukkeret. Hæld vaniljekornene sammen med sukkeret op i en lille gryde sammen med resten af sukkeret, majsstivelsen og æggeblommer. Bland lidt af mælken i og rør blandingen så glat som muligt. Gryden varmes langsomt op under konstant omrøring. Resten af mælken hældes op i en anden gryde sammen med vaniljestængerne og varmes langsomt op. Når mælken er varm, tages vaniljestængerne op, og mælken hældes over i den anden gryde. Der skal stadig røres konstant, og langsomt vil cremen begynde at tykne.

Tærten bliver ret mumset...
Tærten bliver ret mumset…

Når cremen har den rette konsistens, tages den af varmen og hældes op i en skål. Cremen dækkes med husholdningsfilm, igen a la Blomsterberg, så filmen ligger helt nede på cremen, så der ikke dannes kondensvand. Cremen stilles på køl, sikkert i et par timer, indtil den er helt kold.

Imens rengøres jordbærrene godt, tør dem af, så der ikke hænger vand ved dem, og halver dem. Saml nu tærten med først cremen og derefter jordbærrene. Serveres og spises samme dag.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*