nemt stjerneskud

Nemt stjerneskud “less is more”

Fornylig fik jeg serveret et vaskeægte stjerneskud på en restaurant. Det var med dampet og stegte fiskefileter, rejer, røget laks og hummerhale. Plus selvfølgelig en dressing og lidt grønt rundt omkring og dermed alt i alt en helt traditionel servering. Jeg fik lyst til at genskabe oplevelsen, bare i min egen version. Det er blevet til et meget nemt stjerneskud, som er perfekt at servere en fredag aften – som en skøn start på weekenden. Få også et forslag til vinen dertil nederst.

Less is more

Mit stjerneskud skabte store smil hos den skæggede. Nok havde vi lige fået den klassiske variant, da vi var ude og spise, men hjemme kan man jo skabe den kombination, som man foretrækker. Det er min erfaring, at man ikke behøver at læsse sådan et stykke smørrebrød til med masser af dressing og pynt, hvis man sætter få, velvalgte råvarer sammen med omtanke. Tværtom gør det resultatet endnu bedre – og så kan man smage de enkelte elementer. Ren minimalisme, som styrker det samlede indtryk.

Stjerneskud på himlen

Stjerneskuddet er opfundet af ingen ringere end Ida Davidsen, Danmarks ukronede smørrebrødsdronning. Efter sigende lavede hun det berømte stykke smørrebrød første gang i 1962, da den første mand i rummet, Jurij Gagarin, gæstede Danmark. Dengang var rødspættefileterne formet som en raket selvfølgelig. Den facon er nok forsvundet lidt i tidens løb, men grundingredienserne med fileter af rødspætte, rejer og laks beholder man i stor stil i dag.

Jeg synes, at man ofte ser en lidt kedelig udgave af stjerneskuddet, hvor det nærmere er mængden af fisk og tilbehør end kvaliteten, der er i fokus. Hellere mindre spætter og færre skaldyr efter min mening. Derfor har jeg også lavet en variant, der er blevet til et meget nemt stjerneskud. Sådan et man har overskud til at lave, fordi der ikke skal købes alt for meget ind. Nu havde jeg stenbiderrogn i fryseren, og det er jo ren luksus at anvende. Alternativt så køb nogle gode rejer.

Dressingen er en variation over thousand island dressing, og den kan altså laves på rigtig mange måder – herunder købes i færdig udgave. Lad være med at købe den færdig, for den er virkelig simpel at lave. Har du en slat piskefløde, så kom den i dressingen, det bliver den på ingen måde ringere af. Du kan også prøve at komme lidt røget paprika i, bare en anelse, den røgede smag må ikke slå stenbiderrognens fine udtryk ned.

Vinen dertil

Stjerneskud kræver i min verden et godt glas hvidvin. Der skal være noget til at modstå både panering og dressing, og så må den ikke overdøve stenbiderrognen. Valget faldt på en god riesling, hvor man finder både syre og sødme.

Nemt stjerneskud “less is more”

Opskrift af Susanne PaghMåltid FiskSværhedsgrad Medium
Servings

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Stegetid?

10

minutter
I alt?

40

minutter

Lækkert til frokost eller som aftensmåltid

Ingredienser

  • 2 skiver groft brød, for eksempel dette grovbrød med biga fordej

  • 4 fiskefileter

  • 2 spsk mel

  • 1 æg

  • 4-5 spsk pankorasp

  • 50 g stenbiderrogn (eller rejer)

  • 4-6 grønne asparges

  • 1 citron

  • cherrytomater og agurk til pynt

  • raspolie til stegning

  • Dressing
  • 2 spsk mayonnaise

  • 2 spsk skyr eller tilsvarende

  • 1 spsk tomatketchup

  • 1 tsk paprika

  • lidt tabascosauce

  • lidt citronsaft

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Start med dressingen: Bland mayonnaise, skyr, tomatketchup sammen med paprika, 1 tsk citronsaft og et par dråber tabascosauce. Rør sammen og smag til med salt, peber og eventuelt mere paprika, tabasco og citronsaft.
  • Knæk enderne af de grønne asparges. Varm en pande op med lidt rapsolie, rist aspargesene i nogle minutter – giv dem et vrid salt og hold dem varme.
  • Varm en anden pande op til brødet. Kom lidt olie på panden og steg brødet i et par minutter på hver side, så det får god farve. Lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle.
  • Fiskefileterne klargøres ved at tørre dem af med lidt køkkenrulle. Vend dem først i mel, derefter i sammenrørt æg og til sidst i pankorasp. Varm en pande med olie og steg fileterne et par minutter på hver side.
  • Anret de færdige stjerneskud med brød først, derefter 2 fiskefileter på hvert stykke brød. Ovenpå kommer du først lidt dressing, derefter de grønne asparges sammen med stenbiderrognen. Pynt af med agurkeskiver og tomatbåde – og giv citronbåde til.

Bemærk

  • Har du ikke stenbiderrogn, så vælg nogle gode rejer i stedet.
  • For en sundere udgave kan du vælge rugbrød.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
nemt stjerneskud

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kilde: Wikipedia

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*