Nytårsdessert: Lagkage med appelsin og chokolade

Et bud på en nytårsdessert eller bare på en rigtig lækker lagkage med appelsin og chokolade. En kombination som man sjældent går fejl af form af en saftig gang chokoladekage med lag af dels appelsincurd, dels appelsinmousse. Appelsincurd er ligesom lemoncurd, bare med appelsin, ja, det siger jo næsten sig selv. Pynten er her kandiseret appelsinskal med chokolade, købes færdig eller laves selv – men man kan også vælge fx marengs i stedet.

Det er ikke verdens hurtigste kage at bikse sammen, ej heller den letteste. Til gengæld udmærker den sig ved at være lavet af råvarer, som man her ovenpå julen typisk har i huset. På den måde er det en fin kage til den pludselige bagelyst – eller sidste øjebliks valg til nytårsdessert.

Chokoladekagen, der er lavet som denne her med fyld af hindbær, kan faktisk fint serveres uden fyld fx til en portion is. Eller den kan dækkes med lidt glasur eller lignende. Det skal i hvert fald prøves her i huset.

Bagetiden afhænger i høj grad af størrelsen på springformen, dvs. lille diameter = høj kage = 50 minutters bagetid. Stor diameter = lav kage = 25-30 minutter i ovnen. 

Dagens gæst kommenterede lagkagen med ordene, at den kage kunne jeg helt sikkert servere for andre. Således godkendt kommer opskriften her.

(Og her du mere lyst til syrlighed kombineret med sødme, så er denne her nytårskage med passionsfrugtmousse og hvid chokolade altså ret lækker.)

Detaljer

Hvor mange?

6 personer (måske 8)

Arbejdstid?

120 minutter

Bagetid?

50 minutter

Hvor svært?

Koncentration er vigtigt her…

Ingredienser – chokoladekage

  • 135 g chokolade, 55% fungerer fint (men ikke mindre – så tror jeg, at der bliver for lidt smag i kagen)

  • 135 g smør

  • 135 g rørsukker

  • 4 æg, str. M/L

  • 65 g hvedemel

Ingredienser – appelsincurd

  • Saft af 3-4 appelsiner, i alt skal du bruge 1 1/2 dl

  • 80 g lyst rørsukker

  • 2 æggeblommer

  • 2 tsk majsstivelse (maizena)

  • 1 spsk vand

  • 30 g smør

Ingredienser – appelsinmousse

  • 2 blade husblas

  • 50 g rørsukker

  • fintrevet skal af 1 øko appelsin

  • 1 tsk vaniljesukker

  • Saft af 3 appelsiner, ca. 1-1,2 dl appelsinsaft

  • 1 spsk skyr

  • 2 dl piskefløde

  • Pynt: kandiseret appelsinskal

Sådan gør du

  • Chokoladekage: Klargør en springform med bagepapir i bunden og smør siderne med smagsneutral olie. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
    Hak chokoladen groft og smelt den sammen med smørret i en kasserolle. Imens pisker du sukker og æg sammen, indtil det er lyst og luftigt. Det må gerne være en masse luft i det, jo mere, jo bedre, så tålmodighed belønnes.
    Den smeltede smør-chokoladeblanding vendes i æggemassen med meget let hånd, derefter melet. Forsøg at bevare luften…
    Hæld dejen op i springformen. Bag kagen ved 180 grader varmluft i ca. 25 minutter ved stor form og 50 minutter ved lille form – når der ikke hænger dej ved, når du prikker i den med en gaffel, er den færdig. Lad kagen køle af.
  • Appelsincurd: Pres appelsinerne og hæld saften op i en kasserolle med halvdelen af sukkeret. Varm saften op, til den koger. Den anden halvdel af sukkeret blander du med æggeblommerne, og rører majsstivelse opløst i vand i. Hæld æggeblandingen i appelsinsaften, mens du pisker.
    Og så sikrer du dig en øm arm ved at blive ved med at piske i blandingen, indtil det tykner. Når det sker, tilsætter du smørret i små stykker. Lad appelsincurden køle af.
  • Chokoladekage: del forsigtigt kagen i to eller tre bunde afhængig af størrelse på springformen. Her har jeg delt den i tre bunde.
    Tag fadet frem, som du vil servere kagen på (tip: lær af andres erfaring, dvs min erfaring, og vælg et fad uden høj kant, så man faktisk kan åbne springformen…). Sæt ringen fra springformen på fadet og for den med kageplast (samles lettest med en papirclips). Placer en af kagebundene i formen. Fordel appelsincurden ud over og sæt kagen på køl, mens du laver din appelsinmousse klar.
  • Appelsinmousse: Udblød husblas i koldt vand i mindst 10 minutter. Pres appelsinerne og riv skallen på en af dem fint. Kom saft og skal i en kasserolle sammen med rørsukker og vaniljesukker. Lad det koger op, indtil sukkeret er opløst. Lagen køler af på køkkenbordet, indtil det er lunt.
    Rør den udblødte husblas i. Derefter vender du skyr i. Pisk fløden til flødeskum i den bløde stil og vend den i appelsinlagen med let hånd.
  • Chokoladekage: Hvis kagen skal være i tre lag, fordeles først en trediedel af appelsinmoussen på appelsincurden, derefter en kagebund, så endnu en trediedel appelsinmousse. Slut af med en kagebund og øverst resten af appelsinmoussen.
    Glat overfladen pænt og stil kagen på køl i mindst fire timer, men meget gerne natten over.
  • Servering: Når kagen skal serveres, fjernes springform og kageplast (og evt. papirclips) forsigtigt. Glat kanten med en paletkniv. Pynt af med kandiseret appelsin eller marengs.
  • Kandiseret appelsinskal: skræl en øko appelsin og skær skrællen i fine strimler. Giv dem et opkog i en sukkerlage og lad dem tørre på bagepapir. Vend dem i smeltet chokolade og lad tørre.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*