nytårskage med passionsfrugtmousse og hvid chokolade

Nytårskage med passionsfrugtmousse og hvid chokolade

Oprindeligt blev denne kage lavet som en fødselsdagskage, men den vil være et værdigt bud på en kage til nytårsaften – eller til en ægte påskekage. Med andre ord en kage, der passer til en fejring. Men nu er det altså en nytårskage med passionsfrugtmousse og hvid chokolade bundet sammen med et lag pistacie.

Når gæsterne beder om opskriften

Det plejer at være gæsterne, der kommer med gaverne, men sådan var det ikke, da jeg holdt fødselsdag. Her var gæsterne min gave til mig selv. Det kan lyde lidt underligt, men egentlig er det helt enkelt: Jeg ønskede mig den gave, det er at lave god mad til gode venner.

Og således fik jeg mit ønske opfyldt, da to vennepar kom til en middag, hvor kagen her var finale. Det ene vennepar er kendt her på bloggen under navnene Kokken og Fruen. At skulle have besøg af en kok, der ikke bare er en hvilken som helst kok, men en meget dygtig en af slagsens, burde egentlig sætte mig i total alarmberedskab. Det gør det ikke. Altså ikke ret meget. Mere. For selvfølgelig var jeg lettere panisk den første gang, jeg havde besøg af Kokken. Nu gør jeg mig bare rigtig umage, både med maden og med ikke at spørge ham om kokke-teknikker, for han er jo ikke på arbejde. Og så bliver jeg vildt stolt, når Kokkens Frue dagen efter beder om opskriften – så må jeg jo gøre noget rigtigt. Det var nemlig lige, hvad der skete her, så jeg glædet mig til at blive færdig med at skrive opskriften og gøre den klar til offentliggørelse, inklusiv en ekstra testbagning (med den skæggede som testspiser).

Om nytårskage med passionsfrugtmousse og hvid chokolade

Det her er ikke en kage, man bare lige laver. Men man behøver altså ikke stresse rundt a la deltagerne i Bagedysten for at lave den. I Bagedysten lynfryser de hele tiden deres moussekager med hjælp fra tøris. Her sætter man bare kagen i fryseren og laver noget andet, mens den fryser. Derfor er tidsforbruget også svært at sætte fast – den kan laves over flere dage eller på 2-3 timer.

Kagen består af fem dele i alt. Nederst en bund bestående af blondie, dvs en hvid chokoladekage. Så en passionsfrugtmousse, derefter et knasende lag med pistaciekerner. Ovenpå en hvid chokolademousse – og endelig en gelé med passionsfrugt. Start med at bage de to bunde og lav derefter mousserne. Geléen laver du til allersidst.

Og så er der pynten. Det vigtigste er selvfølgelig smagen, men kagen må da også gerne præsentere sig lidt nydeligt og appetitligt. Det kræver ikke, at man pynter kagen a la Bagedysten. Mindre kan fint gøre det. Det er helt tilladt bare at hakke nogle pistaciekerner og evt lidt hvid chokolade. Eller man kan gå amok i chokoladebånd eller chokoladesnirkler.

nytårskage med passionsfrugtmousse og hvid chokolade

Min egen tidsplan

Jeg har kategoriseret kagen som svær, men den er kun svær, fordi der er mange elementer at holde styr på. De enkelte dele kan de fleste helt sikkert finde ud af, for der bruges ikke svære teknikker. Og så handler det om at lægge en plan, her er min egen tidsplan for kagen:

  • Dag 1 bag de to bunde. Frys dem.
  • Dag 2 lav mousserne, saml kagen og frys den.
  • Dag 3 lav geleen og evt pynt.

Den tidsplan var jo aldrig gået i Bagedysten, men hjemme i det almindelige køkken er det faktisk en fordel, at man kan lave kagen i små steps. Det gør det meget nemmere at overskue (om end der bliver skabt en del opvask ved den fremgangsmåde).

Nytårskage med passionsfrugtmousse og hvid chokolade

Opskrift af Susanne PaghMåltid DessertType KageSværhedsgrad Svær
Hvor mange?

8

personer
Arbejdstid?

2

timer 
Bagetid

40

minutter
Køletid

4

timer 
I alt?

6

timer 

40

minutter

Ingredienser

  • Blondiebund
  • 65 g hvid chokolade

  • 60 g smør

  • 1 æg

  • 65 g sukker

  • 1 tsk vaniljesukker

  • 65 g kagemel (eller evt almindeligt hvedemel)

  • 1 knsp fint salt

  • ¼ tsk bagepulver

  • Pistacielag
  • 2 æggehvider

  • 75 g pistaciekerner

  • ½ dl sukker

  • 1 tsk mel

  • 1 knsp salt

  • Passionsfrugtmousse
  • 2 blade husblas

  • 125 g passionsfrugtkød (svarer til 6-8 passionsfrugter, ellers brug frossen passionsfrugt)

  • 2 æggehvider

  • 2½ dl piskefløde

  • 2 æggeblommer

  • 60 g sukker

  • 1 tsk vaniljesukker

  • Hvid chokolademousse
  • 2 blade husblas

  • 150 g hvid chokolade

  • 2½ dl piskefløde

  • 2 æggeblommer

  • 1 dl sukker

  • 1 tsk vaniljesukker

  • Passionsfrugtgelé
  • 1 blad husblas

  • 125 g passionsfrugtkød

  • 1 spsk sukker

  • Tilbehør
  • 1 form 18 cm i diameter, 1 form 20 eller 22 cm i diameter

Sådan gør du

  • Blondiebund
  • Hvis du bruger springform (18 cm), skal den beklædes med bagepapir i bunden og smøres med lidt smør. Det er ikke nødvendigt med en silikoneform. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  • Den hvide chokolade hakkes groft og smeltes i en lille kasserolle sammen med smør. Lad det afkøle let.
  • Pisk æg, sukker og vaniljesukker sammen, så det bliver hvidt og let skummende. Bland smør-chokoladeblandingen i.
  • Bland hvedemel, salt og bagepulver i en skål for sig. Vend det i dejen med en dejspatel.
  • Hæld dejen i formen og bag den i 20 minutter ved 175 grader varmluft.
  • Lad bunden køle helt af – evt kan du fryse den. Tag den herefter ud af formen.
  • Pistacielag
  • Hak pistacienødderne i en minihakker, så de er pænt hakkede, men ikke mel.
  • Pisk æggehviderne sammen med sukkeret, så det bliver en marengs. Bland de hakkede pistacienødder i sammen med mel og salt.
  • Bages i ovnen ved 180 grader i 18-20 minuter. Køles helt af og tages ud af formen.
  • Passionsfrugtmousse
  • Læg husblas i blød i koldt vand i minimum 5 minutter.
  • Pisk imens æggehviderne helt stive. Pisk derefter fløden til flødeskum.
  • Pisk æggeblommer med sukker og vaniljesukker til det bliver lyst og luftigt.
  • Varm passionsfrugtkødet op i en lille kasserolle, si den og hæld passionsfrugtsaften tilbage i kasserollen.
  • Tag husblas op af det kolde vand og pisk den ud i den varme saft. Lad den afkøle let.
  • Bland passionsfrugtsaften i ægge-sukkerblandingen. Vend derefter flødeskummet i. Til sidst vendes de stiftpiskede æggehvider i.
  • Samling af kagen – del 1
  • Tag en springform på 20-22 cm og sæt kagefolie i kanten. Læg bagepapir i bunden. 2. Læg blondiebunden i midten af formen.
  • Hæld passionsfrugtmousse over.
  • Sæt i fryseren, indtil moussen er fast i overfladen.
  • Hvid chokolademousse
  • Læg husblas i blød i koldt vand i minimum 5 minutter.  
  • Hak den hvide chokolade og lad den smelte over vandbad.
  • Pisk fløden til flødeskum.
  • Pisk æggeblomme med sukkeret og vaniljesukker til en fin æggesnaps.
  • Rør den smeltede chokolade i æggesnapsen. Knug husblassen fri for vand og pisk den hurtigt ud i blandingen. Vend til sidst flødeskummet i.
  • Samling af kagen – del 2
  • Læg pistaciebunden ovenpå passionsfrugtmoussen.
  • Hæld den hvide chokolademousse over og frys kagen ind igen.
  • Passionsfrugtgelé
  • Læg husblas i koldt vand i minimum 5 minutter.
  • Varm passionsfrugtkødet op i en lille kasserolle, si kernerne fra og hæld saften tilbage i kasserollen. Der skal være 1½ dl – du kan evt supplere med lidt vand. Bland sukker i, og varm op, så det opløses.
  • Tag husblassen op af vandet, pisk den hurtigt ud i saften.
  • Lad geléen afkøle, indtil den er ca. 30 grader varm.
  • Tag kagen ud af fryseren og hæld geléen over. Frys kagen ind igen.
  • Servering
  • Tag kagen ud af fryseren mindst 4 timer før servering. Tag den ud af formen og læg den på det fad, den skal serveres på (lettest, når den er frossen). Stil fadet i køleskabet.
  • Hak hvid chokolade og pistaciekerner til pynt.

Bemærk

  • Passionsfrugtgeléen kan evt. undværes – og så kan du pynte kagen direkte.
nytårskage med passionsfrugtmousse og hvid chokolade

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*