Oldschool rabarbertærte – med marcipan og mandler

Der var fortsat rabarber, da jeg havde lavet den fine rabarbertærte a la Maja Vase. Nogle af dem røg i denne her helt traditionelle rabarbertærte med marcipan og mandler. Jeg lavede dobbeltportion, den ene blev serveret lun med is til herhjemme – det er den hjerteformede på billedet. Og den anden i den traditionelle tærteform kommer med på kontoret i morgen sammen med en bøtte creme fraiche. Det plejer at vække en vis begejstring sådan en mandag eftermiddag, uanset om der er rygende travlt, eller feriestilheden har taget over. 

Premiere på kaffestel

Kaffekanden og mælkekanden er i øvrigt en del af en bryllupsgave fra den skæggedes spanske kollega. De stammer sammen med de tilhørende kaffekopper fra Galicien – og det er faktisk ikke tænkt som kaffekopper, men til te, men som kollegaen siger, så er spanske kaffekopper bare for små til danske kaffevaner… han har helt sikkert ret. I dag havde de så premiere, og de fungerer særdeles fint. Jeg er megaglad for dem, fordi de også er tegn på et godt kollegaskab, når man tager fra Madrid til Danmark blot for at deltage i et bryllup.

Opskrift – rabarbertærte med marcipan og mandler

Jeg lavede dobbeltportion, men nedenfor er angivet mængder til 1 tærtefad ca. 24-26 cm i diameter. Jeg vil gætte på, at 8-10 personer kan få et pænt stykke hver.
Tidsforbrug: arbejdstiden er max 1/2 time, men dejen skal hvile i mindst 1 time – og Bagetiden er 1/2 time.

Ingredienser:
Mørdej:

  • 150 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 75 g smør, iskoldt
  • 1 æg

Fyld:

  • 300 g rensede rabarber skåret i små stykker
  • 50 g rørsukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 50 g marcipan
  • 25 g mandler

Mørdej

Først mørdejen: Den laves ved at blande de tørre ingredienser i en skål. Skær det kolde smør i små stykker og smuldr det i blandingen, så det hele bliver til småt, findelt smulder. Rør ægget hurtigt sammen i en separat skål – det er ikke sikkert, du skal bruge det hele. Gem evt resten til senere til pensling. Tilsæt lidt æg og saml dejen med det. Pas på med at tilsætte for meget æg, så bliver det en klistermasse i stedet for en lækker mørdej. Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet en times tid. 
Tip! Du kan faktisk også fryse mørdejen, hvis du først skal bruge den senere.

Fyld

Og så til fyldet: Hæld rørsukker i en skål og bland det med vaniljesukker. Rengør rabarberne og skær dem i ca. 2 cm lange stykker. Vend dem med sukkeret. Hak mandlerne groft.

Tænd ovnen på 170 grader varmluft eller 180 grader alm. Smør en tærteform ca. 24-26 cm – eller en fin hjerteform som på billedet.
Rul møjdejen ud mellem to stykker bagepapir. Sørg for at tjekke undervejs, at du kan få dejen løs af bagepapiret. Jo mere du arbejder med dejen, jo varmere bliver den, og jo vanskeligere bliver det at holde den løs af bagepapiret. Fjern det ene stykke bagepapir og vend dejen ned i formen, fjern det andet stykke bagepapir. Skær evt overskydende kant af og gem den.

Riv marcipanen groft og fordel den over tærtebunden. Fordel rabarberne ovenpå og slut af med de grofthakkede mandler. Rul evt overskydende dej ud i en lang pølse og dekorer tærten med den, fx som et hjerte eller flet. Pensles med evt overskydende æg. Sættes i ovnen i ca. 1/2 time. 
Serveres med creme fraiche eller vaniljeis.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*