Råmarineret laks med persille på sauteret spinat

Råmarineret laks er virkelig lækkert og enkelt at lave. Og så er det efter min mening et rigtig godt alternativ til julens eller påskens mange marinerede sild.

Denne her laks fik jeg første gang til en fødselsdag, hvor der var inviteret en kok, som gæsterne lavede mad sammen med. Den blev lavet i en lidt anden version, men jeg har her freestylet en smule – eller måske lidt meget. Det var også tydeligt, at kokken freestylede undervejs. Så om jeg lige har fået rigtigt fat i detaljerne, som han så dem, betyder måske heller ikke så meget. Men jeg ved, at råmarineret laks smager godt og passer perfekt som forret, til et frokostbord eller som tapas.

Og så er den råmarinerede laks et ret godt alternativ til marinerede sild. Ikke mindst på denne årstid, når det bliver forårsagtigt, og man efterlyser mad, der ligger let i maven. Jeg har serveret den på rugbrød med pocheret æg – og på masser af sauteret spinat. Begge dele fungerer virkelig godt.

Et alternativ til den råmarinerede laks er en rimmet laks. Her har laksen hygget sig i en lage af salt og sukker i mindst 12 timer. Prøv for eksempel rimmet laks med rødbede og peberrod.

Detaljer

Hvor mange?

4 personer – som del af frokost

Arbejdstid?

30 minutter

Tid til marinering?

Mindst 6 timer, gerne natten over

Hvor svært?

Ikke helt let

Ingredienser

  • 250 g fersk og meget frisk laks

  • 2 håndfulde bredbladet persille

  • Saft af 1/2 citron

  • Salt, peber

  • Lage
  • 1 dl æblecidereddike

  • 1 dl sukker

  • 1/4 dl vand

  • 1 stilk rosmarin

  • Ved servering
  • 4 skiver baguette

  • Olivenolie

  • 2 store håndfulde frisk spinat

  • 2-3 spsk flødeost

  • 1/2 rød peberfrugt

  • 1/2 rødløg

  • Salt, peber

  • 2 æg

  • Evt. persilleolie

Sådan gør du

  • Dag 1
  • Start med lagen: bland ingredienserne i en kasserolle og kog det op, så sukkeret opløses. Lad det simre 5 minutter.
  • Imens skæres evt. skind af laksen, og den skæres i tynde skiver, ca. 1/2 cm tykke. Lakseskiverne lægges i et fad og dryppes med citronsaft. Hak persillen og hæld den over lakseskiverne. Giv det et vrid salt og peber. Hæld den varme lage over og dæk med husholdningsfilm. Sættes på køl mindst 6 timer og gerne natten over.
  • Hvis du vil pynte med persilleolie, så kan du sagtens lave den dagen før. Du tager ganske enkelt et halvt bundt persille af den bredbladede slags og blender med lidt olivenolie, salt og peber. Opbevares på køl indtil servering, og olien kan sagtens holde sig nogle dage.
  • Dag 2 – ved servering
  • Kog æggene smilende. Pensl de fire skiver baguette med lidt olivenolie og steg dem på en grillpande ved god varme.
  • Imens varmes en pande med lidt olivenolie. Hak rødløget fint og skær peberfrugten i små stykker. Svits begge dele på den varme pande et par minutter. Tilsæt spinaten, skyllet og afdryppet. Lad spinaten falde sammen og tilsæt så flødeost. Krydres med salt og peber.
  • Tag en skive baguette, læg spinatblandingen på, derpå den råmarinerede laks og et halvt æg – og slut af med persilleolien omkring brødet på tallerkenen.

Kommentarer

  1. Pingback: Fiskemenu med sødt punktum til weekenden – Sundt for to

  2. Pingback: Weekendmenu – tapas-anretning til en lun aften – Sundt for to

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*