regnbueis

Regnbueis i en voksen version

Åh, kan I huske det – smagen af regnbueis, tricoloreis eller bare slet og ret trefarvet is? Isen blev oftest leveret indpakket i pap, 1 liter helt eksakt bestående af chokolade-, vanilje- og jordbæris. Ved nærmere eftertanke så den mere indbydende ud, end den smagte til. Ikke desto mindre er der blevet serveret trefarvet is til et utal af børnefødselsdage. Samtidig har uendelig mange barnemaver sikkert spist sig en mavepine til.

Jeg har lavet en opdateret og mere voksen udgave af isen, og da jeg aldrig var helt vild med den lyserøde, let syntetisk smagende jordbæris (sikkert fordi det var syntetiske smags- og farvestoffer, der var hovedingredienserne), har jeg valgt at gå en lidt anden vej med en brombæris. Basen er selvfølgelig min normale is, smagt til med henholdsvis chokolade, vanilje og brombær.

Billedet her er bestemt ikke godt, jeg ved egentlig ikke, hvordan det kunne gå så galt? Men det er altså et af de tilfælde, hvor I kun kan blive positivt overraskede, når I ser jeres egen regnbueis skåret i pæne skiver.

Andre typer af is? Søg på is på siden her, så kommer der en masse forslag til forskellige is, der passer til de forskellige årstider og anledninger. Og der er altid en anledning til at spise is.

Detaljer

Hvor mange?

6-8 personer

Arbejdstid?

1 time

Tid i fryseren

4 timer

Hvor svært?

Ikke særlig…

Ingredienser

  • Grundis
  • 2 æggeblommer

  • 2 æggehvider

  • 3 + 1 spsk sukker

  • 0,3 l flødefraiche (alternativt kan 1/4 l piskefløde også bruges)

  • 2 tsk vaniljesukker

  • 2 spsk Licor 43 (eller tilsvarende vaniljelikør)

  • Chokoladeis
  • 50 g mørk chokolade

  • Brombæris
  • 75 g brombær, gerne fra frost

  • 4 spsk sukker

  • Vaniljeis
  • 30 g hvid chokolade

  • 1 spsk Licor 43

Sådan gør du

  • Start med at finde alle de skåle frem, du har. Måske lidt overdrevet, men alligevel – du kommer til at bruge skåle i forskellige størrelser: 1 til æggehviderne, 1 til flødefraiche, 1 til æggesnapsen og 1 til hver smagsvariant. Plus en kasserolle… heldigvis er opvaskemaskinen opfundet, og her er, hvad vi plejer at kalde for en “ukurant” opvask, altså en masse, der fylder uden egentlig at være noget – andet end udtryk for dovenskab, når man ikke håndvasker.
  • Brombærsylt til brombærisen
  • Først skal du lave brombærsylt til den røde is: kog brombær op i kasserollen sammen med sukker, indtil brombærrene er kogt let ud. Du kan evt. lige give det en tur med stavblenderen. Hæld i en skål og lad det køle af i køleskabet.
  • Vaniljeis og chokoladeis
  • Hak den hvide chokolade og hæld den op i en af skålene.
  • Hak også den mørke chokolade og smelt den over vandbad i en anden skål. Lad den stå på køkkenbordet, mens du laver basisisen.
  • Grundis
  • Lav nu grundisen: pisk i skål nr 1 de to æggehvider stive, kom 1 spsk sukker i og pisk i yderligere et minut. Pisk flødefraiche til skum i skål nr 2. Og endelig i den tredje skål piskes æggeblommer med 3 spsk sukker og vaniljesukker, indtil det er hvidt og skummende. Tilsæt Licor 43.
  • Og endelig i den tredje skål piskes æggeblommer med 3 spsk sukker og vaniljesukker, indtil det er hvidt og skummende. Tilsæt Licor 43. Nu skal denne portion af æggesnaps deles i tre. Den første portion blandes med den hakkede, hvide chokolade og yderligere 1 spsk Licor 43. Nr 2 blandes med brombærsylt og den tredje med den mørke chokolade.
  • Nu har du fem skåle: 3 skåle med hver sin smagsvariant, 1 med flødefraiche og 1 med stiftpiskede æggehvider. Tag 1/3 af flødefraiche skummet og vend det med den første smagsvariant, vend 1/3 af æggehviderne i. Gentag med de to øvrige smagsvarianter.
  • Nu har du så 3 skåle: en med hver sin færdige isvariant.
  • Hæld ismassen med mørk chokolade i bunden af en beholder, der skal kunne indeholde al isen til sidst. Hæld de to øvrige varianter i hver sin bøtte. Smæk dem alle tre i fryseren. Husk, at den mørke chokoladeis skal stå plant. Lad isen fryse et par timer.
  • Når chokoladeisen er halvfrossen og frossen nok til, at den kan bære næste lag, fordeles den halvfrosne vaniljeis med hvid chokolade ovenpå, glat overfladen pænt, lad det evt. fryse ind en halv times tid, hvis den ikke helt kan bære det næste lag – og slut så af med brombærisen. Lad nu isen fryse helt ind i yderligere et par timer.

One Comment

  1. Pingback: Is, is, is – Sundt for to

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*