risotto med asparges og rejer

Risotto med asparges og rejer

Risotto er en let ret, der kan smage himmelsk med bare ganske få råvarer. Det er dagens udgave af risotto med asparges og rejer et bevis på. Der skal simpelthen ikke ret meget til, førend man føler, at man sidder med et rent kongemåltid. Se opskriften nedenfor og få samtidig fire gode råd til, hvordan du laver den perfekte risotto.

Om risotto med asparges og rejer

Jeg har valgt at lave en helt enkel risotto, hvor det egentlig kun er to ingredienser ud over risene, der danner smagsindtrykket. Derfor er det også vigtigt, at de to ingredienser får lov til at stå sprøde og friske i risottoen. Tilsæt derfor asparges og rejer som det sidste, så aspargesene stadig er rå, og rejerne ikke bliver kogt seje og kedelige.  

Jeg laver ofte risotto med blot en grøntsagsbouillon, og her er jeg på ingen måde sådan en type, der insisterer på en hjemmelavet bouillon. Bare man vælger en bouillonterning af god kvalitet. Bouillonen skal ikke mindst smage af mere end salt – det er ligesom ikke nok. Der skal være lidt saft og kraft i bouillonen, og når det som her er en grøntsagsbouillon, skal du kunne fornemme gulerødderne, porrerne, sellerien og de øvrige grøntsager, man plejer at komme i en grøntsagsbouillon. Vær også opmærksom på, at færdiglavet bouillon fra terning ofte indeholder rigtig meget salt, så du skal derfor ikke salte maden, som du plejer. Ofte kan du helt undlade at tilsætte salt.

risotto med asparges og rejer

Fire hurtige spørgsmål om risotto

Får jeg store armmuskler af at røre i risottoen? Nogen siger, og det gjorde jeg også selv for år tilbage, at man skulle røre i sin risotto hele tiden. Det passer bare ikke. Ja, jeg kan også blive klogere, og det har vist sig, at risottorisene risikerer at blive mere grød end ønsket. Jeg vil i hvert fald hellere have fornemmelsen af hele riskorn til sidst. Derfor rører jeg kun rundt for at hindre, at risene sætter sig fast i bunden af gryden. Hvis du vil have motioneret overarmene, må du gå i fitnesscenter. Eller du kan bruge tiden, hvor du ikke rører i risottoen, til at lave en god, grøn salat som tilbehør.

Mangler der ost i risottoen? Ikke i denne udgave med rejer. Jeg synes ikke, at osten passer til rejerne.  

Skal risotto serveres med det samme? Ja, det skal risotto helst. Men den tager altså ikke skade af at trække et enkelt minut eller to. Der er derfor ingen grund til at gå amok, hvis alle ikke sidder ved bordet renskurede og med bestikket klar i hænderne i god tid.

Bliver din risotto tung? Så er der sandsynligvis ikke nok væde ved den, når du tager den fra varmen. Husk at fyldet også trækker væde.  

Risotto som rester – eller hvordan man laver risotto til 1 person

Mine opskrifter er altid til to personer, og du kan selvfølgelig halvere den, hvis der kun skal mad på bordet til 1 person. Vil du gøre det let for dig selv, så laver du portionen nedenfor – og tilsætter kun asparges og rejer til halvdelen. Gem den anden halvdel af risottoen til dagen derpå. Steg den i olie og tilsæt asparges og rejer til sidst. Det er et ret lækkert måltid af rester.

Risotto med asparges og rejer

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType Fisk, Italiensk
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

25

minutter
Kogetid?

18

minutter
I alt?

25

minutter

Let og lækker risotto

Ingredienser

  • 1 fed hvidløg

  • ½ løg

  • 100 g risottoris (gerne carnaroli-ris, men andre typer af risottoris kan også sagtens anvendes)

  • ½ dl hvidvin 

  • ½ l grøntsagsbouillon (gerne fra terning, fx herbamare)

  • 250 g grønne asparges

  • 150 g rejer fra lage

  • 1 + 1 spsk olivenolie

  • salt, peber

  • Tilbehør
  • Grøn salat

Sådan gør du

  • Hak løg og hvidløg fint. Knæk den nederste ende af de grønne asparges.
  • Varm olivenolie op i en lille gryde. Svits løg og hvidløg et par minutter, uden at det tager farve. Tilsæt risottoris. Svits dem med et par minutter.
  • Tilsæt nu varm grøntsagsbouillon lidt ad gangen sammen med hvidvin. Du må gerne tilsætte så meget væde, at det står 1-2 cm over risene. Lad det simrekoge ved lav varme og tilsæt mere bouillon efter behov. Risene må ikke koge tørre.
  • Når risene er kogt al dente, der må gerne være lidt bid i dem, rører du aspargesstykkerne i. Tag gryden fra varmen. Rør en spsk olivenolie i. Smag til med salt og peber.
  • Som det allersidste inden servering, tilsætter du rejerne. Hold gerne lidt tilbage til pynt.

Bemærk

  • Du skal ikke røre hele tiden, men kun for at sikre, at risene ikke koger fast i bunden af gryden.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

risotto med asparges og rejer
close

RAMSLØG TIPS OG OPSKRIFTER

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ E-BOGEN OM
RAMSLØG

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*