rugbrød med øl og kærnemælk

Rugbrød med øl og kærnemælk

Rugbrød med øl og kærnemælk – og jeg kan ikke lide øl. Så egentlig burde det her rugbrød slet ikke have set dagens lys. Men jeg var helt enkelt nysgerrig på, hvad øl, som bruges i rigtig mange rugbrødsopskrifter, gør for rugbrødet.

Blev jeg klogere?

Tjo, tja, måske blev jeg lidt klogere. I hvert fald lærte jeg, at jeg stadig ikke kan lide øl. Ikke fordi det kan smages i rugbrødet, for det kan det ikke. Men jeg måtte lige teste med en mundfuld mørk øl, og smagen af humle er mig fortsat modbydelig. Jeg havde ellers valgt en ale, der skulle have noter af lakrids. Sikkert rigtig nok, jeg nåede imidlertid kun til den bitre humle i min smagstest. Nu var det sådan set også ligemeget, for jeg skulle jo ikke drikke øllet. Det skulle – og kom også – i rugbrødet. Her bidrog det med sødme og syrlighed samt farve.

I det, jeg har døbt verdens bedste chiafrø rugbrød, kommer farven fra kaffe. Her er det øl, der giver farve, og det klarer det rigtig fint. Der er faktisk ikke meget, der er mere trist og kedeligt at se på end et halvgråt rugbrød. Derfor gør jeg en del ud af, at brødet får den rigtige farve.

Jeg har efterhånden prøvet rigtig meget forskelligt, hvad angår diverse smags- og konsistensgivere i rugbrød. Alt sammen i mit forsøg på at finde et rugbrød, der er let at lave med et godt resultat. Jeg er stadig ret vild med mit rugbrød med chiafrø, der er på basis af kærnemælk og gær. Men jagten på noget endnu bedre har betydet, at jeg har været forbi rugbrødssur, altså surdejspulver til rugbrød. Det var dog ret skuffende, for det efterlod helt enkelt ikke noget særligt indtryk hos mig. Hverken hvad angår konsistensen eller smagen.

Når det gælder mit rugbrød med øl og kærnemælk må jeg så sige, at øllet giver noget rigtig godt til smagen. Brødet bliver en anelse mere sødligt, uden at det bliver decideret sødt. Så vil du give dit brød lidt mere dybde i smagen, kan en halv øl hjælpe dig godt på vej. Og så man jo vælge at drikke resten af øllen, hvis man altså er til at drikke øl.

Når man ikke kan lide øl

Jeg var lidt spændt på, om den skæggede ville reagere på smagen, for han kan ligesom mig simpelthen ikke lide øl. Men han opdagede slet ikke, at det var øl, der gav lidt mere smag. På én gang var jeg faktisk glad og lidt skuffet. Glad fordi vi begge kunne lide brødet. Skuffet fordi den skæggede ikke engang opdagede, at der var øl i. ”Var der så nok i?” tænkte jeg straks – men måtte så huske på, at krydderier skal accentuere og ikke overdøve, og her er øl også at regne for et krydderi til brødet.

Konklusionen må blive, at her i huset foretrækker vi at spise øl i stedet for at drikke det. Øl, der vel at mærke anvendes som krydderi og ikke som hovedingrediens.

Rugbrød med øl og kærnemælk

Opskrift af Susanne PaghMåltid BrødType BrødSværhedsgrad Let
Hvor mange?

1

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

1

time 

15

minutter
Hævetid?

2

timer 
I alt?

3

timer 

45

minutter

Det lette rugbrød uden gær

Ingredienser

 • 140 g kerner og frø, fx græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø og chiafrø

 • 100 g skårne rugkerner

 • 2 dl mørk øl

 • 2 dl kærnemælk

 • 15 g gær

 • 2 spsk mørk sirup

 • 125 g manitoba hvedemel

 • 1½ spsk groft salt

 • 400 g rugmel

 • Top
 • 1 spsk rugmel

 • 1 spsk øl

 • Vand

 • 1 spsk græskarkerner

 • Tilbehør
 • Rugbrødsform ca 2 liter

Sådan gør du

 • Solsikkekerner, græskarkerner, chiafrø og hørfrø hældes over med kogende vand og står i blød i ca. 15 minutter, mens det køler af.
 • Hæld de skårne rugkerner op i kasserolle og dæk dem med vand, lad det simrekoge i ca 10 minutter, indtil kernerne har suget vandet. Lad køle af.
 • Lun kærnemælk til fingervarmt. Hæld den op i en skål og bland med øllet. Rør gæren ud i væsken. Tilsæt herefter sirup.
 • Rør hvedemel ud i dejen, derefter salt. Rør nu enten i køkkenmaskine eller med håndmixer og dejkroge. Tilsæt lidt efter lidt rugmelet. Ælt dejen igennem med maskine/mixer i ca. 5-7 minutter.
 • Læg bagepapir i formen. Giv den lidt olie eller smør. Hæld dejen op i formen. Sørg for, at den kommer godt ud i hjørnerne. Rør en klister af rugmel, øl og vand – stryg den ovenpå dejen. Drys med græskarkerner.
 • Dæk brødet med husholdningsfilm og lad det hæve i formen i 2 timer.
 • Tænd ovnen på 180 grader almindelig over/undervarme.
 • Brødet bages i 1 time og 15 minutter, indtil det er gennembagt.
 • Køles af: Pak brød og form ind i en tørt viskestykke i 5 minutter. Tag derefter brødet ud af formen, vend det på hovedet og pak det ind i et viskestykke, der er hårdt opvredet i vand. Lad det køle helt af. Opbevar i plastpose. På den måde bevarer du skorpen blød, og der bliver ikke et hulrum mellem skorpe og brødkrumme.

Bemærk

 • Du kan evt give klisteret lidt ekstra farve med sovsekulør eller kaffe. Det smages ikke.  
 • Vent med at spise brødet til næste dag. Det bliver kun bedre af at samle sig til dagen efter – og nemmere at skære.
 • Jeg skærer brødet over og fryser den ene halvdel.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

rugbrød med øl og kærnemælk

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*