tarteletter med rejer og hvide asparges

Tarteletter med rejer og hvide asparges

Nogle gange skal man bare tilbage til basis. For eksempel tilbage til den gode, velkendte tartelet. Det er ægte mormor- eller farmormad. En klassiker, som alle har en holdning til, og som mange har en måske lidt hemmelig glæde ved. Min farmor serverede tit tarteletter, men de var altid med høns og asparges fra glas. Da jeg ikke spiser mad, der har gået på hverken fire eller to ben, har jeg valgt en version af tarteletter med rejer og hvide asparges. Og når tykke, hvide asparges bliver kombineret med lækre, store rejer i en butterdejsskal, så er der altså dømt både nostalgi og ren madglæde.

Historien bag tarteletten

Ordet tartelet er af fransk oprindelse og betyder egentlig ”lille tærte”. Den startede sit liv tilbage i 1500- og 1600-tallets franske køkken som både sød og salt tærte. I Danmark har vi så holdt fast i den salte udgave, mens den søde vandt udbredelse i Frankrig og andre steder.

Populær klassiker

Vejen til mandens hjerte går via tarteletter, siges det. Og måske er der noget om snakken i den vestlige del af Danmark, for det er efter sigende mest her, tarteletter storelskes. I hvert fald er det sikkert og vist, at når der er tarteletter på menuen, kan det være tilrådeligt at nævne, hvor mange der er til hver. Så får alle måske. Står du derimod overfor en småtspisende person, fx på grund af sygdom, kan tarteletter være et godt lokkemiddel til at få lidt næring indenfor. I hvert fald fremgår det af en artikel i Dagens Medicin, at både patienter og personale elsker at få tarteletter til frokost. Der er heller ingen aldersskel, for tarteletten vælges af såvel unge som gamle. Derfor produceres de i store mængder på de danske sygehuse. Alene på Aaborg Universitetshospital blev der i 2017 produceret 211.787 tarteletter. Tohundredeogellevetusinde stk! Det er da lidt vildt.

Et let alternativ til høns i asparges

Når jeg vælger at lave tarteletter med rejer og hvide asparges, følger jeg jo ikke traditionen. Men efter min mening må den godt fornys lidt, og så er det tillige både en nem og hurtig løsning. Jeg har brugt færdige tarteletskaller. Indrømmet, jeg kunne godt have lavet butterdejen og bagt dem selv. Men da jeg denne gang skulle servere mine tarteletter som en del af en gæstemenu på en hverdagsaften, valgte jeg at hoppe over det lave gærde. Rejerne er meget mere enkle at have med at gøre end hønen. De skal hverken plukkes, koges eller pilles, sådan som hønen skal, hvis alt skal gå helt originalt for sig.

Hvor jeg af tidsnød valgte de færdige tarteletskaller, så var der ingen tvivl, da det kom til de hvide asparges. Jeg kunne ikke drømme om at bruge asparges på glas. De smager altså ikke så godt som nye, hvide asparges, der lige er blevet nænsomt blancheret i vand med smød et par minutter. Så behøvede jeg egentlig ikke resten, hverken rejer eller butterdej.

Egentlig er en tartelet – eller rettere butterdejsskallen – jo ikke andet end en beholder, som holder styr på fyldet. Lidt i stil med burgerbollen, der gør det lettere at spise bøf og tilbehør samtidig. Så i princippet kan man fylde sin tartelet med hvad som helst, og det må – i modsætning til ved burgeren – gerne være flydende. Men det må ikke være for flydende, men præcis sådan, at når kniven skærer ned gennem kalorius, løber fyldet langsomt ud.  

Flere traditionsrige retter

Har du lyst til en anden udgave af tarteletten, så er her en opskrift på tarteletter med grønne asparges. Og så kan man jo køre helt mormor- eller farmorstil med kræmmerhuse med flødeskum og syltetøj til dessert.

Tarteletter med rejer og asparges

Opskrift af Susanne PaghMåltid forretType FiskSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
I alt?

30

minutter

Tarteletter gør altid lykke – her med rejer og asparges

Ingredienser

  • 4 store, hvide asparges

  • 10 g smør

  • ½ l fiskebouillon (terning er fint)

  • 20 g smør

  • 1 spsk hvedemel

  • ½-1 dl minimælk

  • 150 g rejer

  • 4 tarteletter

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Skræl de hvide asparges med en tyndskræller, knæk det nederste træede stykke af. Skær de hvide asparges i små, mundrette skiver lidt på skrå – så bliver de fine.
  • Tag en lille pande frem og varm den op med 10 g smør og ½ l fiskebouillon (gerne fra en terning). Lad aspargesstykkerne blanchere deri i et minut eller to.
  • Hæld vandet fra i en skål. HUSK at gemme vandet! Hæld aspargesstykkerne op i en si, skyl dem med koldt vand og stil til side.
  • Lav nu en opbagt sovs. Smelt smørret i en lille kasserolle. Tilsæt hvedemel. Rør godt rundt – det skal ikke tage farve. Tilsæt herefter skiftevis fiskefonden fra aspargesene og minimælk, indtil det har den rigtige konsistens. Pisk godt imens, så der ikke kommer klumper. Smag til med salt og masser af peber.
  • Varm tarteletskallerne i ovnen i 4-6 minutter ved 200 grader.
  • Tilsæt aspargesstykker og rejer til sovsen lige inden servering. De skal bare lige blive varme, ikke tilberedes på nogen måde.
  • Fyld tarteletterne og pynt evt af med lidt ekstra rejer.

Bemærk

  • Har du ikke fiskebouillon, så brug en god grøntsagsbouillon i stedet for
tarteletter med rejer og hvide asparges

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kilder: TV2 Nord, Dagens Medicin

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*