Sommer på terrassen med nye danske kartofler og asparges

Der findes stort set ikke noget bedre end sommer på terrassen med nye danske kartofler og asparges. Det er indbegrebet af sommer for mig – og det skyldes måske, at det også er en del af min historie.

Traditionen var helt klar hos mine forældre. Her blev de første danske kartofler altid serveret kogte lige tilpas med lidt salt og en klat smør. Og var vi i sommerhus, sad min mor og jeg på trappen fra køkkenet ud til den lille terrasse med en spandfuld kartofler, der skulle skrabes. Jeg ved det ikke, men jeg tænker, at min mor har sat pris på disse stunder, hvor vi talte om stort og nok især småt.

I dag skinnede solen, som den har haft for vane hele måneden stort set, nemlig fra en skyfri himmel. Jeg havde hentet nye, danske kartofler fra det lokale gårdsalg. Små, lækre sager, som jeg skrabede, mens jeg – som i gamle dage – sad på terrassen, som er mit absolutte favoritspot lige for tiden.

Jeg kan reelt ikke huske, hvad min mor serverede til de små guldklumper af kartofler. Det har sikkert sagt øf eller muh, før det endte på panden… I min version af nye kartofler anno 2018 er der ikke behov for stort andet end kartofler. Lidt asparges kan man dog altid lige smage på, og så toppede jeg kartofler og asparges med et pocheret æg. At skulle pochere et æg kan give de fleste nervøse tics, men det er faktisk ikke så svært endda.

Den skæggede er på tur, så maden er også lavet efter, at den skal være let at skalere til en enkelt portion. Jeg kogte flere kartofler, så der er til en salat med kartofler i morgen – mums! Det kunne være til en salat med nye kartofler og røget makrel.

Detaljer

Hvor mange?

Frokost eller let aftensmad til 2 personer

Arbejdstid?

30 minutter

Alt i alt?

30 minutter

Hvor svært?

Lettere end frygtet

Ingredienser

 • 1/2 kg små, nye danske kartofler (størrelsen er vigtig, for de skal være delikate, man spiser jo også med øjnene)

 • 4 hvide asparges

 • 10-12 grønne asparges

 • 2 æg

 • 1 spsk hvidvinseddike

 • 2 spsk kapers

 • 1/2 citron

 • Olivenolie

 • Salt, peber

Sådan gør du

 • Start med at skrabe kartoflerne og sæt dem over. Når de koger, tilsættes salt, og så skal de koge ca. 6 minutter mere. Sluk for varmen og lad dem stå i det varme vand i yderligere 6 minutter. Hæld vandet fra.
 • Imens klargøres asparges: knæk enderne af og skræl de hvide asparges. Varm en pande godt op med olivenolie og steg aspargesene i ca. 3-4 minutter. Giv dem et vrid salt og et skvæt citronsaft. Sluk for varmen. Lad de færdige asparges trække på panden et par minutter.
 • De pocherede æg er bare så lette: sæt en kasserolle over med vand, der koges op. Imens slår du æggene ud i hver sin lille skål. Når vandet koger, tilsættes en spiseskefuld hvidvinseddike. Rør rundt i vandet, så der skabes en hvirvel. Hæld æggene ned i vandet, mens det hvirvler rundt, så samles æggene hurtigt. Lad dem koge i ca 3-4 minutter. Tag dem op.
 • Anret med asparges, det pocherede æg og kapers med kartofler ved siden.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*