Sprøde brunkager – juletradition, der ikke kræver fornyelse

Brunkager med stemning

Med 1. søndag i advent kom vinteren! Isnende koldt, også selv om termometeret siger, at der er plusgrader… En kop te med brunkager er lige, hvad vejret kalder på. Sådan nogle sprøde brunkager, der er lige præcis, som man husker dem fra barndommen. Hverken mere eller mindre. Ingen pistacienødder eller andet nymodens plat – helt oldfashion.

Af portionen her bliver der vel i alt omkring 150 stk. Altså en anseelig mængde. Skal man ikke bruge så mange, kan man altid fryse dejen ned, og så tage den op lidt efter lidt – så kan duften af friskbagte småkager også jævnligt brede sig i huset og skabe illusionen af en husmor med styr på traditionerne…

Opskrift på sprøde brunkager

Antal: 150 stk

Tilberedningstid: 30 minutter – plus 1 døgns tid, hvor dejen hviler, og bagetid (5 minutter pr. plade)

Ingredienser:

  • 50 g mandler
  • 250 g sirup
  • 125 g brun farin
  • 100 g smør
  • 1½ tsk potaske
  • 1 tsk vand
  • 1 tsk stødt nellike
  • 1 tsk allehånde
  • 1½ tsk kanel
  • 2 tsk stødt ingefær
  • 400 g mel

Først skal mandlerne smuttes – jeg plejer at overhælde dem med kogende vand i en kop, lade det stå et minut eller to og så gentage, så er de lette at smutte. Mandlerne hakkes groft.

Mål melet af og bland det med krydderierne.

Sirup, brun farin og smør i mindre stykker hældes i en gryde, der varmes op til kogepunktet. Når alt er smeltet sammen, tages det af varmen. Rør potaske ud i en tsk vand og rør det i blandingen. Hæld det over i en skål og bland melet i lidt efter lidt. Dejen skal være blank og fin.

Rul dejen ud i 3 pølser med en diameter på 4-5 cm., pak dem ind i husholdningsfilm – og læg dem på køl til næste dag. Herefter kan du fryse den del, du evt. ikke vil bage med det samme.

Tænd ovnen på 175 grader.

Tag dejen ud af køleskabet og skær den ud i tynde, tynde skiver – jo tyndere, jo mere sprøde bliver kagerne. Læg dem på bageplader beklædt med bagepapir og bag dem i 5-7 minutter, til de er lysebrune og fine. Afkøles på bagerist og lægges i kagedåser.

Når du nu får lyst til at bage resten af dejen, tages den blot ud af fryseren, og du kan faktisk godt skære dejen, mens den stadig er frossen.

Så er der serveret
Så er der serveret

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*