13. december: sødt og sprødt til jul – bløde karameller

Nogen har en disclaimer vedrørende reklamer, i dag føler jeg mig nødsaget til at fraskrive mig ethvert ansvar for plomber og deslige, som dagens søde indslag måtte sætte sig uhjælpeligt og skadende fast i. I dag står den nemlig på bløde karameller.

Jeg er næppe den eneste, der fra tid til anden siger nej til karameller, fordi man har sine tænder kær. For karameller kan altså sætte sig nederdrægtig godt fast og hive med sig en plombe… Og det er bare så ærgerligt, især når det sker midt i julens mange helligdage. Nu skal karamellerne ikke have skylden for alt – ofte tager de bare fat i noget, der ikke er helt ok i forvejen, nemlig revner i tænderne, ifølgen tandlægeforeningen.

Så det er også derfor, jeg ikke vil sige, at de her karameller er fuldstændig sikre at spise. Jeg aner det ikke. Bliver karamellem for klistrende, er der en risiko. Men smagen – den er jeg til gengæld helt sikker på, for de bløde karameller smager rigtig godt.

Er du mere til chokolade, så kan jeg anbefale denne her fusion, der opstod, da dansk kiksekage møder amerikanske rocky road.

Opskrift

Der kan blive rigtig mange eller forfærdeligt få, det afhænger af størrelsen. Jeg vil vurdere, at man let får 50 bløde karameller ud af portionen her. Jeg foretrækker dem små, så jeg fik flere.
Tidsforbrug: 1/2 time plus mindst 4 timers afkøling i køleskab
Sværhedsgrad: super for små og store børnefingre, men pas på med varmen.
Ingredienser:

  • 1 dåse kondenserer mælk
  • 100 g smør
  • 30 g honning
  • 150 g sukker
  • En anelse salt

Smag og pynt: lakridspulver, kakaopulver, salt
Bland det hele sammen i en kasserolle. Smelt det og kog det sammen ved svag varme, indtil det har fået den rette karamelfarve efter ca 10 minutter. Rør hele tiden i blandingen, ellers risikerer du, at det koger fast på bunden af gryden, ikke så rart og slet ikke godt for smagen… Tilsæt salt og evt. smag. Hældes i en form med bagepapir og køles af i køleskab i ca 4 timer. Skæres i mundrette stykker, de kan godt stadig være lidt bløde i det. Rul dem i kakaopulver, eller drys dem med lakridspulver eller salt.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*