brioche burgerboller

Brioche burgerboller

Hvis fastfood skal være andet end en kedelig præfabrikeret burger, så skal der kæles for detaljerne og bruges gode råvarer. Det lever de her brioche burgerboller til fulde op til. De har alt, hvad en god burgerbolle skal have – og så er de ikke særligt svære at lave.

Burgerboller er ikke bare burgerboller. De er en meget vigtig del af en burger og kan ikke bare erstattes af en hvilken som helst bolle. Efter min mening vel at mærke. En rigtig god burgerbolle har en god smag og giver et godt hold om indholdet uden at gå i stykker eller krumme. Samtidig er den let at bide i, ikke sej, men med en blød, luftig krumme, så man ikke sidder der med en halv burger mellem tænderne ude af stand til at bide igennem. Og endelig må den heller ikke lægge sig som en mursten i maven. Alt det opfylder de her brioche burgerboller.

Hvad er brioche?

Brioche er betegnelsen for et fransk bagværk kendetegnet ved at være luftigt, med god smag – og med smør og hvidt mel. Altså ikke sundt. Ærgerligt nok. Men mens jeg arbejder på at finde en alternativ løsning, bager jeg fortsat brioche boller, når der skal burger på bordet. Så må fyldet i burgeren til gengæld være sundt.

Brioche dejen består – ud over gær, salt og mel – af smør, æg og mælk plus lidt sukker. Altså en ret potent dej, der giver en gylden og lidt flaget skorpe og en blød og hvid krumme.  

Første gang dokumenteret i 1404, og derfra gennem generationer forfinet (læs: mere smør og flere æg). Brioche tilhører det, der i Frankrig går under navnet viennoiserie, som også omfatter croissanter, pain au chocolat og lignende næsten-kagerier. Brioche skulle angiveligt have bredt sig over hele Frankrig med oprindelse i Normandiet.

Værd at vide om brioche burgerboller

Normalt plejer jeg at være meget specifik i min angivelse af mel. Denne gang skal man blot vælge en almindelig hvedemel af en god kvalitet. Det skal altså ikke være en meltype, der hverken er grov eller med specielt højt proteinindhold a la manitoba. Dejen kan mikses sammen med håndmixer og dejkroge – det gjorde jeg med stor succes – men en røremaskine gør jo arbejdet lidt lettere. Men uanset hvad, så brug maskine, for hvis du håndælter dejen, bliver den nærmest lidt fedtet i det. Det dur ikke, så derfor er enten en håndmixer eller en røremaskine med dejkroge at foretrække.

Vær obs på, at det kan være, at der skal bruges lidt mere eller lidt mindre mel. Det er sådan noget, man skal føle efter. Generelt kan jeg dog anbefale, at man holder lidt mel tilbage og så tilsætter efter hævningen, hvis behovet er der. Og med lidt mel mener jeg i denne her opskrift max 50 g.

Når dejen skal hæve, sker det i køleskabet, fordi dejen bare er lettere at håndtere direkte fra køleskabet. Det bliver simpelthen lettere at forme bollerne af den kolde dej. Konsekvensen heraf er så, at dejen lige skal have tid til at komme til sig selv, så bollerne skal efterhæve.

Dejen bliver virkelig lækker at røre ved (det er jo ikke en selvfølge), men lad alligevel være med at falde for fristelsen og ælte dejen efter hævning. Her skal den bare håndteres med lette hænder.

Andre burgerboller

Hvis man er til boller med gods i, skal man prøve dem her med groft mel og endda rugmel – det er grove boller til burgere og anden mad, ost eller marmelade.

Brioche burgerboller

Opskrift af Susanne PaghMåltid Brød og bagtType BollerSværhedsgrad Let
Servings

4

servings
Prep time

30

minutter
Cooking time

40

minutter
Total time

1

time 

10

minutter

Ingredienser

  • 3 dl mælk (mini, let, sød)

  • 20 g gær

  • 1½ spsk sukker

  • 2 æg

  • 550 g hvedemel

  • 1½ tsk fint salt

  • 100 g smør

  • 1 æg til pensling

  • Sesamfrø til drys

  • Tilbehør
  • Hulbageplade eller en bageplade med bagepapir.

Sådan gør du

  • Lun mælken i en kasserolle, så den er fingervarm. Hæld mælken i en skål.
  • Rør gær ud i mælken, tilsæt sukker og æg.
  • Rør derefter det meste af melet i, hold ca. 150 g tilbage. Tilsæt så salt og rør dejen med en håndmixer med dejkroge.
  • Nu skal resten af melet samt smør tilsættes. Smørret skal skæres i små tern og røres/æltes ind i dejen. Tilsæt skiftevis smør og mel, så er det lettest. Det er ikke sikkert, at du skal bruge al melet.
  • Når smørret er rørt helt ud i dejen, er den klar til at blive stillet til hævning. Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet i 1½ time.
  • Når dejen har hævet, skal den ikke æltes, men med let hånd løftes ud på bordpladen gerne med lidt mel strøet ud først. Del så dejen i 9-10 stykker, der igen med let hånd formes til boller. Stram bollerne op ved at ”lukke dem underneden”. Løft dem over på hulbagepladen (eller bagepladen med bagepapir). Dæk dem over med et rent viskestykke og lad dem efterhæve i 1 time.
  • Pensl burgerbollerne med lidt sammenrørt æg og drys med sesamfrø.
  • Burgerbollerne bages ved 200 grader varmluft i ca. 14-15 minutter. Afkøles på bagerist.

Bemærk

  • Du kan sagtens fryse de burgerboller, der ikke bliver spist med det samme. Lun dem i ovnen, og de er næsten så gode som friskbagte.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

brioche burgerboller

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*