pizza med rødbede og rødløg

Pizza med rødbede og rødløg

Jeg havde lyst til sprød bund, ost og fyld med smag. Med andre ord – jeg havde lyst til pizza, og her midt i vinterens kulde blev det meget passende en pizza med rødbede og rødløg. Og med rucola på toppen var der skruet helt op for farverne. Se opskriften nedenfor.

Ofte laver jeg en langtidshævet dej til pizza, men ikke denne gang. Den skæggede havde nemlig fået valget mellem suppe og pizza. Valget syntes ham meget vanskeligt – begge dele passer perfekt til de her kolde dage, vi har for tiden. Så jeg måtte skærpe valget lidt: “Det, du ikke vælger nu, får du i morgen.” Se, så var det meget lettere. Pizza først, suppe i morgen.

Dermed var der ikke tid til at langtidshæve dejen, men det gør altså heller ikke noget. Smagen bliver dybere med langtidshævningen, men derudover fungerer begge dele godt. Og vigtigst: bunden bliver lige sprød. Hvis du vælger at langtidshæve, skal du kun bruge 5 g gær. Det er ikke ret meget, sådan cirka som en ært.

Lidt mere om pizza med rødbede og rødløg

Måske vil de napolitanske mamaer vende sig i deres grave ved tanken om rødbede på pizza. I min verden fungerer det nu ganske godt, men når det er sagt, er jeg enig med italienerne i, at pizzaer ikke skal overfyldes med al mulig fyld. Og at ananas og pizza under ingen omstændigheder skal kombineres. For meget fyld øger risikoen for en våd og slatten bund, og det er virkelig trist at spise. Der skal være lidt modstand, når man skærer pizzaen over. Her har kombinationen af tipo 00 mel og durummel vist sig at være rigtig god. Dertil skader en lille smule olie heller ikke.

pizza med rødbede og rødløg
Pizza klar til at blive bagt

Rødbederne er skåret i tynde skiver, der får en tur på panden ved medium varme, før de ender på pizzaen. De kan nemlig ikke nå at blive gennemstegte, hvis de kommes rå på pizzaen. Husk i øvrigt at give dem godt med krydderier, både salt, peber og timian – og der skal faktisk overraskende meget til, ellers bliver det for flad en smag. Rødløgene kommer også på en pande, hvor de steges bløde, derefter kommes der lidt honning og balsamicoeddike på, som de karamelliserer i. Det smager virkelig godt og kan også serveres som tilbehør til grøntsagsretter eller indgå i en saftig burger.  

pizza med rødbede og rødløg
Pyntet af med rucola – så er der dømt fastfood med smag og kant

Det er ikke første gang, jeg laver pizza med grøntsager, der er i sæson i vinterhalvåret. Tag bare denne her pizza med kantareller, hasselnødder og gedeost.

Jeg serverede pizzaen med en god gang salat til, og da vi er midt i januar, er jeg ikke lige til iceberg og agurk. Derimod grønkål, gulerødder og æbler – og en olie-eddikedressing med lidt dijonsennep. Det passer nemlig rigtig godt til pizzaens rødbeder.

Udnyt den varme ovn

Når nu man har varmet ovnen op, kan man lige så godt udnytte det. Så derfor satte jeg også en omgang af mine havregrynscookies ind, da pizzaerne var bagt. De er superhurtige at bikse sammen, og så smager de virkelig godt.

Pizza med rødbede og rødløg

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType Vegetar, GrøntSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

pizzaer
Arbejdstid?

1

time 
Bagetid

10

minutter
Hævetid

1

time 

30

minutter
I alt?

2

timer 

40

minutter

Perfekt til to personer – og evt lidt til madpakken.

Ingredienser

  • Bund
  • 15 g gær

  • 2 dl lunt vand

  • 1 tsk honning

  • 1 spsk olie

  • 100 g durummel

  • 200 g tipo 00 mel

  • 1 tsk groft salt

  • Fyld
  • 2 rødbeder

  • 1 rødløg

  • rapsolie

  • 2 spsk balsamicoeddike

  • 1 tsk honning

  • timian, tørret

  • salt, peber

  • 1 kugle frisk mozzarella

  • 100 g revet mozzarella

  • 1-2 håndfulde rucola

  • Tilbehør
  • God, blandet salat

Sådan gør du

  • Bund
  • Opløs gær i det lune vand. Tilsæt honning og olie.
  • Rør derefter durummel og tipo 00 mel i sammen med salt.
  • Ælt dejen godt sammen. Du kan gøre det i hånden, men det er noget lettere med en håndmixer og dejkroge, alternativt en røremaskine med dejkrog. Dejen skal æltes i ca. 5-8 minutter, indtil den slipper kanterne fint og er godt samlet.
  • Læg dejkuglen i en skål og dæk med husholdningsfilm. Stil skålen i køleskabet i 1 time.
  • Tag skålen ud og del dejkuglen i 2 mindre kugler, der lægges til at efterhæve på køkkenbordet under et rent viskestykke i ½ time. Lav fyldet imens.
  • Fyld
  • Pil rødløget og skær det i smalle både. Skræl rødbederne og skær dem i tynde skiver.
  • Varm to pander op med lidt rapsolie til medium varme. I den ene kommes rødløgsbådene, i den anden rødbedeskiverne.
  • Lad rødløgsbådene svitse let og blive bløde. Tilsæt honning og halvdelen af balsamicoeddiken. Lad dem karamellisere let. Stil til side.
  • Rødbedeskiverne skal have ca. 10 minutter ved medium varme, tilsæt derefter lidt balsamicoeddike. Krydr dem med timian, salt og peber. Stil til side.
  • Skær den friske mozzarella i tynde skiver.
  • Samling og bagning
  • Tænd ovnen på max varme på almindelig ovnvarme (over/undervarme). Max er 250 grader i min ovn, men jeg har også lavet pizzaerne ved 300 grader – så går det stærkt, men de bliver også perfekt brændte i kanten.
  • Sæt en plade i ovnen og lad den varme op sammen med ovnen. Læg to stykker bagepapir i samme størrelse som bagepladen på køkkenbordet.
  • Træk hver kugle dej ud til tynde, runde bunde. Læg en bund på hvert stykke bagepapir.
  • Fordel den friske mozzarella, revet ost på bundene. Krydr med timian. Top med rødløg og rødbede.
  • Tag den varme plade ud af ovnen og placer det ene stykke bagepapir med pizza på den. Bag pizzaerne en ad gangen i ca. 10 minutter pr stk.
  • Inden servering toppes med lidt rucola.

Bemærk

  • Skulle der mod forventning blive en rest til overs, så gem til næste dags madpakke – den kan spises kold, men bliver bestemt ikke dårligere af at blive varmet op.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

pizza med rødbede og rødløg

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*