chokoladeboller med marcipan

Chokoladeboller med marcipan – perfekt snack

Uhm, sådan nogle bløde chokoladeboller med marcipan – de er altså perfekte som en eftermiddagssnack, til en brunch eller på fødselsdagsbordet. Læg dertil, at du kan bikse dejen sammen dagen før, du skal bruge dem. Det kan gøre det let at få nybagte boller om morgenen.

Netop nybagte boller tidligt på dagen var det, jeg skulle bruge. Vi skulle nemlig på morgen-travetur med drengefamilien, og jeg havde lovet at komme med en lille morgensnack. De her boller med chokolade og marcipan passer fint til et stop ude i kulden. Og så er de koldhævede, så de bare lige skulle formes, efterhæve og så i ovnen, mens vi gjorde klar til den lille ekspedition.

Ekspeditionen gik til et nærtliggende naturområde, hvor vi travede rask af sted, så raskt man nu kan trave med en 4-årig. Men morgenen var skøn, lyset brød frem og kulden stod ud over det lavtliggende engområde. Flot og dejligt, men vigtigst var vi i godt selskab af det, vi på hjemturen døbte til drengefamilien. Ja, navnet skyldes meget enkelt, at de har to børn, begge drenge. Undervejs gjorde vi stop ved et af de mange sheltere, som der heldigvis er blevet stillet op i de senere år. Her fik vi juice, te, småkager og så de her chokoladeboller med marcipan.

Med chokoladeboller i maven var der energi nok til at klare resten af turen tilbage til bilerne.

chokoladeboller med marcipan

Corona og walk & talk

Undervejs mødte vi løbere og cyklister, og jeg kom igen til at tænke over, hvor meget vores hverdag har ændret sig i det seneste år. Ikke mindst de mange nye corona-sikre måder at mødes på. I slutningen af 2020 er det blevet helt normalt, at man mødes udenfor. Man klæder sig bare på efter det, og samtidig lægger man heller ikke op til mange timers samvær.

Gåturen åbner også i min erfaring op for en anderledes samtale. Man taler nemlig godt sammen, når man ikke sidder direkte over for hinanden, men går ved siden af hinanden. Tidligere, altså før corona, forsøgte flere at inddrage walk & talk som mødeform. Jeg har selv prøvet det i stedet for de traditionelle MUS-samtaler – det giver nogle anderledes samtaler, fordi man ikke ser hinanden i øjnene hele tiden, og det gør det lettere at åbne op. Det er også ok at være stille ind i mellem. Man behøver ikke tale uafbrudt, men kan i stedet lade blikket hvile ud over landskab eller på de bygninger, man passerer. Det giver rum for refleksion. Og endelig har jeg oplevet, at det at bevæge kroppen får hjernecellerne til at bevæge sig i nye baner. Det er nok ikke uden grund, at stressramte opfordres til at gå en tur udenfor hver dag, og at psykologer og coaches bruger det i deres samtaler med klienter.

Om chokoladeboller med marcipan

Jeg valgte at komme mørk chokolade 70% i bollerne, men du kan sagtens vælge en mælkechokolade i stedet for. Marcipan er lidt luksus, men giver også ekstra sødme til bollerne. Samtidig er det en god måde at få udryddet nogle af de små rester af chokolade og marcipan, som man typisk har efter julens konfektmageri. Har du en rest blød nougat, kan den også komme i. Hold blot øje med mængderne, så der er nogenlunde samme forhold mellem dej og fyld.   

Chokoladeboller med marcipan – perfekt snack, til brunch eller fødselsdagsbordet

Opskrift af Susanne PaghMåltid Brød og bagtType BollerSværhedsgrad Let
Hvor mange?

10

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

15

minutter
Hævetid?

8

timer 
I alt?

8

timer 

45

minutter

Koldhævede chokoladeboller med marcipan

Ingredienser

  • 2½ dl minimælk

  • 40 g smør

  • 10 g gær

  • 1 spsk akaciehonning

  • 1½ tsk fint salt

  • 50 g grahamsmel

  • 350 g manitoba hvedemel

  • 50 g mørk chokolade

  • 50 g marcipan

Sådan gør du

  • Dag 1
  • Hæld mælk og smør i en lille kasserolle og varm det op, så smørret smelter, og blandingen bliver lun. Hæld smør-mælkeblandingen i en skål.
  • Rør gær ud i blandingen af smør og mælk. Tilsæt akaciehonning og grahamsmel. Derefter salt.
  • Tilsæt manitoba hvedemel og rør dejen sammen. Du behøver ikke ælte den. Form dejen som en kugle i skålen. Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet til næste dag.
  • Dag 2
  • Tag dejen ud af køleskabet. Hak chokoladen groft og skær marcipan i små stykker.
  • Tag dejen ud på bordpladen – med lidt mel strøet ud under. Træk dejen ud, så der bliver en firkantet plade. Fordel chokolade og marcipan på den og vend dejen sammen, så chokolade og marcipan bliver blandet godt ind i dejen, uden at du ælter dejen for meget.
  • Form ca 10 boller af dejen og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Der skal ikke være for meget afstand mellem dem, for de må godt vokse sammen under bagningen.
  • Lad bollerne efterhæve i ca. ½ time.
  • Tænd for ovnen på 200 grader varmluft og gerne med damp. Bag bollerne i ca. 15 minutter, indtil de lyder hule, når man banker på dem under bunden. Afkøles på bagerist.

Bemærk

  • Jeg har brugt 70% mørk chokolade, men man kan også vælge mælkechokolade i stedet for.
  • Bollerne kan sagtens spises uden smør, og jeg er ikke sikker på, at de egentlig bliver bedre af en smørklat-smør, men det er absolut ikke mulighed.
chokoladeboller med marcipan

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Snippet tekst: Få opskriften på bamsebløde chokoladeboller med marcipan. De er koldhævede og passer lige godt til brunch som til fødselsdagsbordet.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*