porre-svampetærte med gorgonzola

En udfordring: Porre- og svampetærte med gorgonzola

Jeg er ikke vild med smagen af gorgonzola, når den er solo. Det bliver for meget. Måske er jeg bare ikke gammel nok, for forståelsen for mere specielle ingredienser kommer ofte med alderen. Eller måske havde det hjulpet med italiensk blod i årerne. I hvert fald er min begejstring for denne her blå ost, også kaldet mugost især blandt ikke-fans, begrænset. Men nu skal man jo ikke bare acceptere, at der er noget, man ikke helt kan lide. Så havde den skæggede aldrig lært glæden ved fx oliven at kende. Nogle gange skal det bare serveres i rette indpakning eller tilberedning.  

Det er, som om skimmelostene i den grad deler vandene i et enten-eller. Jeg vil imidlertid gerne skabe et forsigtigt ok-med-forbehold, derfor har jeg valgt at kaste mig over gorgonzolaen som en udfordring.       

Selv om jeg nok ikke bliver decideret fan af gorgonzola, har jeg fundet en måde, hvorpå denne skimmelost kan gøre noget godt for en ret. Det krævede adskillige forsøg med forskelligt fyld i en tærte. Først og fremmest har jeg valgt at bruge den helt blide variant af gorgonzola, dolce, i tærten. Dermed kommer osten ikke til at overdøve resten af indholdet. Det giver antydningen af gorgonzola uden at være den dominerende smag. Her viste det sig, at porre og champignons giver et godt modspil.  

Jeg har anvendt tærten til aftensmad for 2 personer, men den kunne nu også gøre sig godt som en del af en buffet eller til frokost. 

Detaljer

Hvor mange?

2 personer – en tærteform på 12×30 cm

Arbejdstid?

30 minutter

Bagetid?

10+20 minutter

Hvor let?

Medium

Ingredienser

  • Bund
  • 100 g hvedemel

  • 50 g durummel

  • 0,4 dl rapsolie

  • 3 spsk skyr

  • 0,4 dl vand

  • 1 tsk groft salt

  • Fyld
  • 1 porre

  • 100 g brune champignons eller lignende svampe

  • Olivenolie til stegning

  • 50 g gorgonzola

  • 3-4 spsk skyr

  • 1 æg

  • 1 spsk vand

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Mens ovnen varmer, bikses tærtedejen sammen: de to slags mel hældes i en skål sammen med salt, heri røres først rapsolie, så skyr. Dejen samles med vand, der tilsættes lidt ad gangen og ikke mere end nødvendigt. Bemærk, dejen behøver ikke hvile…
  • Smør en aflang tærteform på ca 12 x 30 cm med olie eller smør. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir i formens facon. Læg dejen i formen og pres den op ad kanterne. Prik bunden med en gaffel og bag den i 10 minutter.
  • Fyld
  • Imens bunden bages, gør du fyldet klar: Skær porren i skiver og champignons i mindre stykker. Varm en pande op med en anelse olivenolie og svits porre og champignons af, så svampene smider væden. Giv det lidt salt og peber. Rør gorgonzola ud i skyren og rør ægget i. Tilsæt vand, så konsistensen bliver blød uden at blive tynd.
  • Når bunden har bagt i 10 minutter og er blevet fast, tages den ud. Sæt varmen ned til 180 grader varmluft. Hæld porre-svampeblandingen på og derefter æggemassen. Bages i yderligere ca. 20 minutter, indtil tærten er gennembagt og fast i konsistensen. Serveres med en god salat.  

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
close

JULENS SMÅ KAGER

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ E-BOGEN JULENS SMÅ KAGER

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*