Forårssprælleri – med helstegt rødspætte

Det er tid at tage hul på forårsfornemmelsen – det rene sprælleri med helstegt rødspætte med asparges og næsten nye, kogte kartofler. Nok er hverken nye, danske kartofler eller danske asparges, men rødspætterne kommer direkte fra Vesterhavet, har fiskemanden forsikret mig om. Han foretrækker dem fra havet, så har de mere smag, siger han, end fisk fra de indre farvande. Jeg stoler på ham – fisken smager i hvert fald godt. Få fiskehandleren til at fjerne hoved og klargøre rødspætterne til stegning – og husk at advare børn og uerfarne fiskespisere om, at det er en hel rødspætte, så der er altså ben i.

Opskrift på helstegt rødspætte

Hovedret til 2 personer

Tilberedningstid: 40 minutter

Ingredienser

  • 2 rødspætter
  • Et par skefulde hvedemel
  • Olivenolie og smør til stegning
  • 4-500 g kartofler
  • 225 g asparges (½ bundt)
  • 40 g kapers
  • 1 citron – saft af halvdelen til asparges, resten serveres til retten
  • Salt, peber

Kartoflerne rengøres og sættes over til kogning i letsaltet vand. Tænd ovnen på 150 grader.

Derefter varmes en pande op med en blanding af olivenolie og smør (Kærgården går fint). Blandingen giver en fin stegning. Rødspætterne vendes i hvedemel, der er blandet med lidt salt og peber, og kommes på panden en ad gangen. Steges ca. 10 minutter, 5 minutter på hver side. Hold den første spætte varm i ovnen, mens spætte nr. 2 og aspargesene tilberedes.

Aspargesene skylles, og den nederste træede ende knækkes af. Når de to rødspætter er stegt, kommes lidt ekstra olie på panden, der har jævn varme. Aspargesene tilsættes og ristes i ca. 5 minutter. Kom salt ved og citronsaft over, lige før de er sprøde. Du kan enten hælde kapers på panden eller blot hælde dem over aspargesene ved servering.

Hæld vandet fra kartoflerne – og så er der dømt forårsspræl ved middagsbordet.

One Comment

  1. Pingback: Menu til Grundlovsdag – eller fars dag – Sundt for to

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*