gulerodsrugbrød med gær

Gulerodsrugbrød med gær

I madpakken, på morgenbordet og til aftensmaden: Vi danskere elsker vores rugbrød. Jeg er ingen undtagelse – rugbrød smager godt og mætter tilsvarende godt. Denne gang har jeg kastet mig over et gulerodsrugbrød med gær. Det er hurtigt at lave, hvis altså opskriften sidder lige i skabet. Nedenfor kan du både finde opskriften – og få et indblik i processen med at få den helt rigtige konsistens. Så kan du også se, hvad man ikke skal gøre. Følger man opskriften, kan man sætte tænderne i et saftigt rugbrød, der smager rigtig godt.

Allerførst lidt om rugbrød og danskerne

Vand fra hanen, rugbrød og mælk er det, vi danskere savner mest, når vi er på ferie i udlandet. Det viser en undersøgelse fra 2020, og den statistik har næppe ændret sig meget siden. Det er egentlig ikke så overraskende, for det er netop tre ting, som vi i den grad har fået ind med modermælken – eller i hvert fald lige efter. Derfor tænker vi nok også først over, hvad netop en rugbrødsmad betyder, når vi ikke længere lige kan smøre den. Knap 7% af danskerne får faktisk også lige præcis en rugbrødsmad til aftensmad, måske fordi de får deres hovedmåltid i virksomhedens kantine. I øvrigt er det mest i starten af ugen, at man griber til den løsning, og modsat min egen fornemmelse eller fordom er der lidt flere kvinder end mænd, der laver en klapsammen om aftenen.   

Et kig ind i maskinrummet

Får man et kig ind i mit maskinrum, køkkenet, vil det vise sig, at det ikke altid er lige let at kreere en ny opskrift. Slet ikke når det gælder rugbrød, for det kan være drilsk. Det er ikke unormalt, at jeg må lave flere forsøg, før jeg er tilfreds med resultatet.

Da jeg ville lave gulerodsrugbrød, gik jeg i gang fuld af entusiasme – og blev dødskuffet, da jeg skar i det første brød. Mit første forsøg blev nemlig både for vådt og klægt. Jeg måtte i tænkeboks for at finde årsagen, som var en kombination af flere ting: for meget væske, for kort bagetid og utålmodighed.

For det første havde jeg udblødt de skårne rugkerner, som havde suget masser af vand. Læg dertil, at revne gulerødder også indeholder meget væske. Derudover havde jeg kun givet rugbrødet en time i ovnen på varmluft, og brødet var dermed nok heller ikke bagt nok. Endelig kunne jeg ikke vente med at skære i brødet, indtil dagen efter – eller i det mindste indtil det var helt afkølet. Resultat: Dumpet med et brag. Så på den igen.

Anden gang blev lykkens gang

Ved mit næste forsøg blev rugkernerne bare hældt direkte i den lunede kærnemælk, jeg skar også lidt ned på mængden af revet gulerod, for det var faktisk rigeligt i den første udgave. Til sidst tøjlede jeg min utålmodighed. Brødet fik meget længere tid i ovnen, hele 1½ time ved over/undervarme blev det til. Og så fik det nybgte brød lov til at samle sig til dagen efter, førend jeg satte kniven i det. Resultat: Godkendt. Saftigt (men ikke klægt), fast og med masser af smag.  

Om mit gulerodsrugbrød med gær

Jeg har valgt at lave mit gulerodsrugbrød med gær. Gær i stedet for surdej gør det ret hurtigt at bikse sammen, og man kan være helt impulsiv, når man får lyst til at bage. Surdej gør brødet mere syrligt, så derfor er det vigtigt at anvende kærnemælk, som giver lidt af syrligheden, når man bager med gær. Sirup er ikke bare sirup. Maltsirup giver ikke blot brødet lidt farve, siruppen giver også masser af god, dyb smag. Og jeg elsker rugbrød, der smager af noget. Som med al anden gulerodsrugbrød giver gulerødderne saft og sødme.  

Hvad med resterne?

Mislykket brød behøver ikke ryge direkte i skraldespanden. Noget af det blev skåret i tynde skiver og ristet. Resten blev skåret i skiver og røg i fryseren, så er der brød til at lave croutoner af.   

Gulerodsrugbrød med gær

Opskrift af Susanne PaghMåltid BrødType RugbrødSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

1

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid

1

time 

30

minutter
Hævetid?

2

timer 
I alt?

4

timer 

Hurtigt og nemt rugbrød

Ingredienser

  • 4 dl kærnemælk

  • 30 g gær

  • 1 spsk maltsirup

  • 100 g revet gulerod

  • 200 g skårne rugkerner

  • 250 g rugmel

  • 200 g hvedemel

  • 50 g kerner, solsikke eller græskar 1-1½ spsk groft salt – birkes

  • 1-1½ spsk groft salt

  • birkes til pynt

  • Tilbehør
  • Rugbrødsform, ca 2 l

Sådan gør du

  • Skræl og riv gulerødderne allerførst. Læg bagepapir i rugbrødsformen og smør den evt med lidt olie.
  • Lun kærnemælken til fingervarm. Hæld kærnemælken i en skål – brug gerne røremaskine med k-spade. Oplæs gær heri. Tilsæt maltsirup og rør den godt ud med en ske.
  • Tilsæt de skårne rugkerner, solsikke- eller græskarkerner og revet gulerod.
  • Rør rugmel i. Tilsæt lidt efter lidt hvedemelet, mens røremaskinen kører ved lav hastighed. Til sidst kommes salt i.
  • Dejen bliver meget solid, det er meningen. Fordel dejen i formen, glat overfladen og drys med birkes. Dæk formen med husholdningsfilm og lad brødet hæve i 2 timer på køkkenbordet.
  • Tænd ovnen på 190 grader over/undervarme. Når ovnen er varm, sættes brødet ind. Det skal bage i 1½ time.
  • Tag brødet ud af ovnen og ud af formen (men lad bagepapiret være på). Pak det ind i et rent, tørt viskestykke i ca 5-10 minutter. Herefter gør du viskestykket fugtigt og pakker igen brødet ind i det. Lad det ligge sådan i ca. ½ time, det gør overfladen blødere.
  • Lad rugbrødet hvile indtil næste dag, førend du skærer i det.

Bemærk

  • Du kan bruge kerner efter eget valg, blot husk på, at mængden skal være den samme.
  • Husk at lade brødet hvile efter bagning, så det får tid til at samle sig. Ellers er der stort set klægheds-garanti.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

gulerodsrugbrød med gær

Kilde: Ritzau, Coop Analyse

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*