islagkage med amarena kirsebær

Islagkage med amarena kirsebær

Når nu julen er vel overstået, så står man der med rester, som kan være vanskelige at få brugt. Det halve glas syltede amarena kirsebær er sådan en rest, der ofte ender med at blive smidt ud. Men det er dumt, for de er ret perfekte at komme i en kirsebæris. Eller som her blive til en islagkage med amarena kirsebær. Og nej, den smager ikke af jul.

Hvis nu jeg skal være helt ærlig, så er jeg ikke særlig begejstret for de syltede amarena kirsebær, fordi smagen er så markant og stærk. Men nu spiser man dem jo sjældent direkte fra glasset – eller jeg gør ikke. Til gengæld er de gode til at give den søde risalamande lidt modspil.

Jeg brugte min slat syltede amarena kirsebær til at lave en islagkage. Det kan godt være, at man tænker, at det var da godt nok en ambitiøs brug af rester, men det er faktisk ret let, og så passede det perfekt til dagens anledning. Det var nemlig desserten ved den allersidste julefrokost, inden året rindede ud.

islagkage med amarena kirsebær

Frokostens finale

På en af årets sidste dage havde vi inviteret til julefrokost for den ældre generation i familien. Ja, det er så os selv… hvilket er en frygtelig tanke, må jeg indrømme. Til gengæld er det meget enkelt at lave julefrokost til gæster, der ved, at man starter med sild, derefter det lune, og så tager man lige tilløb til en dessert. Og som i øvrigt både spiser sild og drikker snaps… Så efter sild, lun fiskefilet, æg og rejer stod den på en ret enkel, men meget fin, hvis jeg selv skal sige det, islagkage. Normalt vil man måske servere risalamande, men den skæggede spiser det ikke, så jeg valgte at lave noget, som alle ville smage på.

Det er godt nok en dessert lavet af julens rester – chokolade og syltede kirsebær, men sådan opleves den slet ikke. Man tænker ikke på risalamande og kirsebærsovs, eller for den sags skyld på rester fra den hjemmelavede konfekt. På en eller anden måde bliver det en islagkage, der er sig selv og ikke bundet op på julens traditioner. Jeg vil ikke være bleg for at servere den både i efteråret og i de sidste vintermåneder, for det er nok en dessert til vintersæsonen. Der blev også taget rigtig godt imod den ved julefrokosten forleden – ellers ville den jo heller ikke ende her på bloggen. Jeg går nemlig op i, at man skal være tryg ved at vælge en af mine opskrifter.

Tips og tricks til islagkage med amarena kirsebær

Bunden er en helt enkel brownie. Den har en dyb chokoladesmag, som spiller godt op mod is, så husk at vælge en god chokolade – det smages. Isen er også ret enkel at gå til – og pynten er ganske enkelt et mønster lavet med syltelage fra kirsebærrene. Det er alt i alt ikke en dessert, der er særlig svær at gå til. Det kan betale sig at lade bunden køle helt af og gerne lige give den en halv time i fryseren, så den bliver let frosset. Det gør, at isen ikke trænger ned i bunden, når man hælder ismassen ud over den.

Islagkage med amarena kirsebær

Opskrift af Susanne PaghMåltid DessertType IsSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

6

personer
Arbejdstid?

1

time 
Bagetid

30

minutter
Frysetid

240

minutter
I alt?

1

time 

10

minutter

Ingredienser

  • Browniebund
  • 50 g mørk chokolade

  • 50 g smør

  • 35 g hvedemel

  • 15 g kakaopulver

  • 1 knsp salt

  • 75 g sukker

  • 2 små æg

  • Kirsebæris
  • ¼ l piskefløde

  • 10 amarena kirsebær

  • 1 spsk syltelage

  • 4 æggeblommer

  • 70 g sukker

  • ½ appelsin, revet skal og saft

  • 1 spsk mørk rom

  • Tilbehør
  • Springform, 16 cm i diameter

Sådan gør du

  • Browniebund
  • Læg bagepapir i bunden af en springform og smør formen med lidt smør eller sprayolie.
  • Hak chokoladen groft. Smelt den over vandbad sammen med smørret, som skæres i mindre stykker. Kom 1 spsk af sukkeret i blandingen. Afkøl, mens resten gøres klar.
  • Bland hvedemel, kakaopulver og salt sammen i en skål for sig, så det er godt mikset.
  • Pisk resten af sukkeret sammen med æg, så det bliver skummende og lyst.
  • Rør chokoladeblandingen i æggene og vend derefter de tørre ingredienser i med let hånd.
  • Hæld dejen i formen og bag bunden ved 180 grader varmluft i 30 minutter, indtil den er gennembagt. Afkøles – sæt den på frost, når den er let afkølet.
  • Kirsebæris
  • Hak kirsebærrene fint og sæt til side.
  • Pisk fløden til flødeskum i en skål.
  • I en anden skål pisker du æggeblommer og sukker godt sammen, så det bliver lyst og lidt sejt.
  • Tilsæt de hakkede kirsebær med den syltelage, der følger med. Bland derefter revet appelsinskal, appelsinsaft og mørk rom i. Smag evt til med mere syltelage eller appelsinsaft.
  • Vend til sidst flødeskummet i med let hånd.
  • Samling af islagkagen
  • Tag bunden ud af fryseren. Tag bunden ud af formen, gør formen ren og læg bunden tilbage. Sæt kagefolie rundt om bunden.
  • Hæld ismassen oven på bunden, og så kan du fint dryppe lidt kirsebærlage over ismassen – det giver et fint mønster. Stil formen tilbage i fryseren i mindst 4 timer.
  • Servering
  • Tag islagkagen ud af fryseren ca. 15 minutter før servering. Den skal lige tø lidt op, så den er til at skære.

Samling: 1. Tag bunden ud af fryseren. Tag bunden ud af formen, gør formen ren og læg bunden tilbage. Sæt kagefolie rundt om bunden. 2. Hæld ismassen oven på bunden, og så kan du fint dryppe lidt kirsebærlage over ismassen – det giver et fint mønster. Stil formen tilbage i fryseren i mindst 4 timer.

Tips: Du kan også pynte islagkagen med friske bær eller med hakket chokolade.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

islagkage med amarena kirsebær

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*