lammefilet i balsamico

Lammefilet i balsamico med grov mos

Min signaturret på kød. Det er overskriften for denne her lammefilet i balsamico med grov mos. Jeg laver den ofte, når der skal kød på bordet, fordi den selv for en overvejende vegetar er ualmindelig lækker. Kødet bliver mørt, smagsoplevelsen intens, og den grove mos giver det hele lidt kant.  

En ganske almindelig søndag aften blev den skæggede forkælet med lammefilet i balsamico med grov mos og stegte svampe. I øvrigt efter at vi i weekenden havde været på besøg hos en af vores bekendte – bedre kendt som “den inkarnerede kødspiser”. Her havde vi fået en virkelig lækker og meget velsmagende vegetarmiddag!  

Signaturretter 

En signaturret er ifølge Den danske ordbog “en ret som en kok eller restaurant er særligt kendt for at tilberede og servere”. Heldigvis kan man godt have flere. Jeg er nemlig ikke i tvivl om, at hjemmelavet is er min signaturret, når det gælder desserter. Men egentlig er jeg lidt mere stolt over at have en signaturret på kød, fordi jeg som ikke-kødspiser ikke tilbereder kød så ofte. Når man så finder en ret, der endda begejstrer de gæster, der ellers ikke er begejstrede for lammekød, så bliver jeg altså lidt mere end bare glad.  

På samme vis som vores vært lørdag aften udfordrede sig selv med en vegetarmiddag, så udfordrer jeg også mig selv ved at skulle tilberede kød, som jeg i og for sig ikke selv har de store positive oplevelser med. Så meget desto mere bliver jeg tilfreds med mig selv som amatørkok, når resultatet bliver vellykket. 

Se andre retter med kød her.

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

½ time

Alt i alt?

½ time

Hvor let?

Normal

Ingredienser

  • 200 g lammefilet

  • 2 spsk balsamicoeddike

  • 1 tsk akaciehonning

  • Olivenolie til stegning

  • Salt, peber

  • Stegte svampe
  • 2 portobellosvampe eller tilsvarende mængde andre svampe

  • 1 fed hvidløg

  • 1 rødløg

  • Olivenolie til stegning

  • Salt, peber

  • Grov mos
  • 3-4 pastinakker og/eller persillerødder

  • 1-2 bagekartofler

  • ½ dl olivenolie/rapsolie

  • ½ dl kogevand fra rodfrugterne

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Start med mosen: Skræl kartofler og rodfrugter og skær dem i mindre stykker. Kog dem møre i letsaltet vand i ca. 15 minutter.
  • Varm en pande op med olivenolie og steg lammefileten 3-4 minutter på hver side ved god varme. Giv lidt salt og peber.
  • Imens rodfrugterne koger, og kødet steges, varmes en pande op med olivenolie til svampene. Skær rødløget i tynde både, hak hvidløget fint og skær portobellosvampene i mundrette stykker. Det hele ristes af på panden i ca. 5 minutter.
  • Tilsæt balsamicoeddike og honning på panden med kødet. Hæld svampeblandingen over til kødet, så det får lidt balsamicoeddike/honning. Lad det hele simre i yderligere 5 minutter. Tag panden af og hold kødet varmt, mens den grove mos tilberedes.
  • Hæld kogevandet fra rodfrugterne, men opsaml lidt af det. Mos rodfrugterne med et piskeris, så det bliver en grov (og tør) mos. Tilsæt olie og lidt af kogevandet, rør det sammen og juster med kogevand, indtil konsistensen er rigtig. Smag til med salt, peber og evt lidt ekstra olie.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*