Let og hurtig gæstemad med bagt laks og bønner

Let og hurtig gæstemad med bagt laks og bønner

Nogle gange er tiden ikke til at lave den store, forkromede menu, når man har gæster. Sådan var det, da vi for et par uger siden havde gode venner til frokost. Endnu en gang fik vi vendt nogle af livets store spørgsmål – og også de små dagligdagens oplevelser. Sjovt som sådanne samtaler kan sno sig ind imellem hinanden næsten umærkeligt. Fra diskussioner om livet og døden til spørgsmål om, hvordan det nu går med familiemedlemmer. Helt uden at det virker akavet eller underligt. Det er jo langt fra bare smalltalk, når vi sidder sammen med vores gode venner, men måske er det her, som Johannes Møllehave siger i “Det skal mærkes, at vi lever”, at samtalens kunst opstår: Når mennesker er “parate til at lukke noget ind, der er forskelligt fra én selv.” Altså når man både vil udfordres og kan udfordre. Sådan var det denne dag til frokosten, hvor der altså også blev plads til let og hurtig gæstemad med bagt laks og bønner.

Perfekt til gæster når tiden er knap

Bagt laks til hovedret kræver ikke nogen stor indsats. På sammen måde var tilbehøret med grønne bønner og blandede bønner fra dåse smadderlet at lave, men det kunne man ikke smage – det smagte nemlig supergodt. Dertil det her foccaciabrød, det vækker altid lykke… På under en halv time var der let og hurtig gæstemad med bagt laks og bønner på bordet.

Det er rigtig god gæstemad af flere årsager. For det første er det med en tilberedningstid alt i alt på en halv time sådan en ret, der kan laves samtidig med, at man taler med gæsterne og får sig en slurk vin. Dertil er det så enkel en ret, at man ikke behøver konsultere denne her opskrift ret mange gange undervejs. Altså kan man koncentrere sig om gæster og hygge. Dertil giver det også mulighed for, at man kan lave en forret eller en lækker dessert.

Detaljer

Hvor mange?

4 personer

Hvor meget arbejde?

30 minutter

Alt i alt?

30 minutter

Hvor svært?

Bare rolig, det kan ikke gå galt

Ingredienser 

  • Bagt laks
  • 1 lakseside på minimum 600 g

  • 1 citron af den usprøjtede slags

  • Salt, peber

  • Olivenolie til at smøre fadet og dryppe over laksen

  • Grønt
  • 1 rødløg

  • 400 g grønne bønner, gerne frosne

  • 1 ds blandede bønner

  • 1 peberfrugt, rød eller gul (bare ikke grøn, de smager virkelig ikke godt…)

  • 3-4 spsk fetatern

  • Olivenolie til stegning

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Først laksen: Tænd ovnen på 160 grader varmluft. Dryp lidt olivenolie i et ildfast fad og læg laksen med skindsiden nedad i det. Dryp lidt olivenolie over den. Skær citronen i tynde skiver og læg dem ovenpå laksen. Hold et par skiver tilbage til tilbehøret. Krydres godt med salt og peber. Sæt fadet i den forvarmede ovn i ca. 20 minutter. Tjek, at laksen er bagt helt, og giv den evt. lidt mere. Lad laksen hvile indtil servering.
  • Sæt fadet i den forvarmede ovn i ca. 20 minutter. Tjek, at laksen er bagt helt, og giv den evt. lidt mere. Lad laksen hvile indtil servering.
  • Imens laksen er i ovnen, klargøres tilbehøret: Varm en sauterpande med olivenolie op. Halver rødløget og skær det i tynde skiver. Skær peberfrugten i tynde skiver. Svits rødløg og peberfrugt på panden i et par minutter. Tilsæt en dåse drænede blandede bønner sammen med de frosne, grønne bønner.
  • Lad det simre sammen i 5-10 minutter. Krydres godt med salt og peber og evt lidt citronsaft. Ved servering blandes der fetatern i.
  • Anret det hele på et fad – og skål med gæsterne.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*