Skindstegt hvilling på sauteret grønt med hollandaisesauce

Indrømmet, planen torsdag var, at weekenden skulle byde på bagt, hvid fisk med sprød top. Men sådan blev det ikke, for jeg faldt for et par fine hvillingfileter hos fiskehandleren. De skulle bare på panden et par minutter og så serveres som skindstegt hvilling med kartofler, sauteret grønt og ikke mindst lidt hollandaisesauce. En enkel ret med et lille strejf af forår. Det absolut virkelig delikate her er faktisk grøntsagerne, som var perfekt sauteret med en fin smag af timian, og hvor de sorte oliven ganske enkelt var et genialt indslag, hvis jeg selv skal sige det. Og det skal jeg jo.

Den skæggede var i øvrigt også ret begejstret, måske også fordi der var hollandaisesauce til – det sker ikke så ofte, og skålen var også næsten lige så ren bagefter, som efter en tur i opvaskemaskinen. Så selv om fisk måske kan virke lidt tøset, så er skindstegt hvilling bestemt også en ret for herrer.

Hvilling er en mager, hvid fisk a la torskefamilien. Man vil ofte få (eller næste få) på krogen, hvis man fisker fra moler, for den går tæt på kysten. Smagen er let og delikat, mere let og delikat end torsk. Se den hel her på fiskefoto.dk.

Retten er egentlig ikke svær at gå til, men hollandaisen skal man lige være obs på. Det er en god idé at have resten af menuen klar, før man starter på saucen. Hold evt. resten varmt i ovnen på lav varme.

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

45 minutter

Fra rå til bord?

I alt 45 minutter

Hvor svært?

Medium

Ingredienser

  • 2 hvillingfileter, ca. 300 g i alt

  • 1 porre

  • 3-4 gulerødder

  • 1 håndfuld sorte oliven af god kvalitet (fordi der fås så mange elendige uden smag)

  • Tørret eller frisk timian – jeg bruger tørret, fordi det er der altid

  • Salt, peber

  • Olivenolie til stegning

  • Hollandaisesauce
  • 2 æggeblommer

  • 40 g smør af den ægte slags

  • 1/3 dl grøntsagsbouillon

  • Saft af 1/3 citron

  • Salt, peber

  • Evt. lidt hvidvin eller hvidvinseddike

  • Serveres med
  • Små, nykogte kartofler

Sådan gør du

  • Læg fisken på en tallerken med skindsiden nedad. Salt den let og lad den trække i ca. 10 minutter. Gør imens kartofler og grøntsager klar: skræl gulerødderne og skær dem i smalle strimler, rens porren og skær den i skiver. Rengør kartoflerne og sæt dem over og koge – husk salt 😉
  • Tag også en lille kasserolle og hæld alle ingredienser til hollandaisesaucen pånær salt og peber i. Så er den klar til senere.
  • Fisk og grønt
  • Varm en lille sauterpande op med lidt olie. Sauter gulerødder og porre stille og rolige i 5-10 minutter. Tilsæt timian, salt, peber og ikke mindst de sorte oliven. Varm igennem og sæt til side, evt. i ovnen ved lav varme.
  • Steg fisken på en godt varm pande med olivenolie 2-3 minutter på skindsiden, vend fileterne og giv dem lov til lige at ramme panden med kødsiden et halvt til helt minut. Hold også dem varme, mens du laver saucen.
  • Hollandaisesauce
  • Varm ingredienserne til saucen op under ivrig piskning. Pludselig bliver den her tynde, underlige substans til en fyldig, lækker hollandaisesauce. Smag den til med salt, peber og måske lidt hvidvin eller hvidvinseddike.
  • Så er der kun tilbage at servere det hele.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*