Jeg havde en plan om en menu med stenbiderrogn og fisk her i weekenden. Og sådan blev det også – næsten. For menuen blev delt over et par dage startende fredag med hovedretten, stegt hvilling på sauterede grøntsager og hollandaisesauce. Lørdag den følgende kartoffel-porre suppe med stenbiderrogn. Jeg havde ellers ladet min nærighed få overtaget, da jeg så stenbiderrogn hos fiskehandleren, men fandt det så lørdag til en noget mere human pris, så selv en nordjyde som undertegnede kunne være med.
Weekenden blev også afsluttet helt i fisk med tærte med varmrøget laks og resterne af stenbiderrognen som en lille appetizer. Her serveret på et stykke ristet brød med avocado og en creme af mayonnaise og skyr, dryppet med limesaft og krydret med salt og peber.
Kartoffel-porre suppe med luksus
Kartoffel-porre suppe er helt enkel at lave og får lige et strejf af luksus med stenbiderrogn. I bunden havde jeg lagt en rest af den stegte hvilling fra fredagens menu. Jeg holder jo af at undgå madspild, så det var oplagt. Har du ikke en rest fisk, så går det fint uden. Jeg gav lidt ristet rugbrød til, og det gav en helt perfekt kant til suppen.
Apropos kant så husk at smage suppen til, men uden at gøre den for stærk. Stenbiderrognen skal have lov til at komme frem. Stenbiderrognen betegnes ofte som den danske caviar, og caviar dænger man heller ikke til med masser af krydderier eller lignende. Den skal bare have lov til at stå mere eller mindre i sig selv med sin egen smag af hav, salt og lidt sødme.
Vil du have en stærk suppe, så undlad stenbiderrognen og lav for eksempel denne porre-kartoffelsuppe.
Detaljer
Hovedret til 2 eller forret til 4
1/2 time
1/2 time
Enkel at gå til
Ingredienser
1-2 bagekartofler
1 fed hvidløg
1 porre
3/4 l grøntsagsbouillon
1 dl madlavningsfløde
1 spsk sherryvineddile
100 g stenbiderrogn
Timian, tørret
Salt, peber
Olivenolie til stegning
- Tilbehør
4 helt tynde skiver rugbrød
Sådan gør du
- Start med at skrælle bagekartoflerne og skær dem i tynde skiver. Læg dem i en skål med koldt vand, mens resten af grøntsagerne klargøres. Det trækker noget af stivelsen ud af dem og hindrer suppen i at blive “lang”.
- Hak hvidløgsfeddet fint og skær porren i fine skiver.
- Varm en gryde med lidt olivenolie. Svits hvidløg, porre og kartoffel i et par minutter. Gem lidt porre til servering. Tilsæt timian, grøntsagsbouillon og fløde og lad det småsimre, indtil kartoflerne er møre, ca. 15 minutter.
- Imens ristes rugbrødet i olivenolie på en varm pande, indtil det er sprødt. Drypper af på køkkenrulle og får et skud salt, så er det helt perfekt.
- Blend suppen glat og varm den op igen. Smag til med lidt sherryeddike, salt og peber.
- Anrettes i en dyb tallerken med et par skefulde stenbiderrogn – evt. ovenpå et stykke bagt eller stegt hvid fisk og med lidt porre omkring. Giv det ristede rugbrød til.