Knasende sprøde vaniljekranse – så er det jul. I denne variant har jeg tilsat pistaciekerner, der er malet til mel. Det giver både en god smag, lidt struktur og en anelse farve til den ellers så traditionsrige vaniljekrans. Denne opskrift passer til sprøjtepose – dvs dejen er så blød, at man faktisk kan få den ud af en sprøjtepose uden at få (alt for meget) sved på panden.
”Vaniljekranse kan man spise hele året”
Citatet her er fra en tidligere kollega, som med stor vægt erklærede, at når Karen Wolff havde vaniljekranse i sin standard småkageblanding, så var det, fordi de kunne spises hele året. For mig hører de ubetinget julen til, men julen varer jo også helt til påske – og starter (i øvrigt ifølge samme kollega) sådan cirka lige omkring efterårsferien. Og gud, hvor jeg savner hende og hendes julehygge – og hendes fantastiske jule-øreringe, et par til hver dag i december.
Og sådan får man løbende nye juleminder, eller jeg gør i hvert fald. Jeg kan stort set ikke spise en vaniljekrans uden at tænke på min juleglade kollega. Men jeg kan heller ikke spise vaniljekranse uden at tænke på, hvordan min mor monterede kødhakkeren med den rette størrelse stjerneform og så med asen og masen lavede lange pølser, som jeg understøttede med mine små fingre, indtil de kom sikkert ned på bordet, hvor de blev skåret i afmålte stykker og samlet til fine vaniljekranse. Det var mere eller mindre en vaniljekranse-fabrik, der blev stillet op, og der blev produceret væsentligt flere småkager, end dagens opskrift rækker til. Det var helt standard, at kagedåserne skulle fyldes – og fyldes helt op. De sidste dejrester blev rullet i små kugler, fladtrykt og bagt. Der skulle ikke gå dej til spilde.
Om vaniljekranse med pistaciekerner
For nogle år siden skulle der pistaciekerner i alt. Jeg tror, det var en epoke, som startede med Bagedysten eller med nogle af de programmer, der handlede om at bage med Mette Blomsterberg. Uanset årsag var der i hvert fald en del opskrifter med de små, grønne kerner. De er fra naturens side let saltede og har en ret karakteristisk smag, som kommer fuldt ud til sin ret, når de kommes i kager og småkager. Ja, de er grønne – men det færdige resultat bliver altså ikke skriggrønt. Vil du gerne have mere grønne vaniljekranse – evt som en sjov gimmick – så tilsæt lidt pastafarve. Der skal uendelig lidt til, for pastafarve farver helt vildt meget. Heldigvis er det let at få af hænderne igen, hvis man får noget på sig.
Kagehvedemel er et af mine små tricks til at få sprøde småkager. Et andet er at lade være med at gøre tingene alt for godt. Altså lade være med at piske løs, men mere eller mindre bare samle dejen.
Dejen her er blød og velegnet til sprøjtepose – den kræver faktisk ikke superkræfter. Om du kan sende dejen gennem kødhakkeren og få et godt resultat, ved jeg faktisk ikke. Jeg er sådan en ”no gadget”-type, så jeg har ikke en kødhakker (eller jo, det har jeg vist nok til min røremaskine, men jeg bruger den aldrig).
Og et par sidste fif:
Jeg har lavet små hapsere, så man passende kan spise to eller flere. Men man kan jo også lave dem større, sætte bånd om og hænge dem på juletræet.
Du kan selvfølgelig lave en variant med mandler i stedet for pistaciekerner.
Og er du meget mere til kødhakker-metoden, så er den her dej mega god, det er simpelthen vaniljekranse med indbygget styrketræning.
Vaniljekranse med pistaciekerner
Måltid Sødt og syndigtType SmåkagerSværhedsgrad Let4
servings30
minutter40
minutter1
time10
minutterVelegnede til sprøjtepose og håndkraft – og brug nu pistaciekerner, det smager skønt!
Ingredienser
55 g pistaciekerner
1 vaniljestang (eller evt 1 tsk vaniljesukker)
175 g bagesukker
200 g smør (blødt)
1 æg
evt. lidt grøn pastafarve
275 g kagehvedemel
- Tilbehør
sprøjtepose
stjernetylle str 10 mm (størrelsen står ofte på kanten af tyllen)
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det når at blive blødt. Læg bagepapir på to bageplader. Lav også en sprøjtepose klar med en stjernetylle str 10 mm (eller evt 12 mm for større vaniljekranse).
- Mal pistaciekernerne i en minihakker, så de bliver som groft mel. Bland med kagehvedemelet.
- Flæk vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ud med en kniv. Bland vaniljekornene ud i lidt af sukkeret og derefter med al sukkeret.
- Skær smørret i små stykker og pisk det hurtigt sammen med sukker. Rør ægget hurtigt i.
- Hvis du vil have vaniljekranse, der er mere grønne, så er det nu, du tilsætter pastafarve. Pas på, kun ganske lidt på spidsen af en pincet eller enden af en tandstikker. Det farver helt vildt meget.
- Rør melblandingen i og saml dejen med hænderne.
- Kom ca. ¼-del af dejen op i sprøjteposen og sprøjt vaniljekranse – ca. 10 cm lange strimler. Der behøver ikke være meget luft mellem dem på pladerne.
- Bag vaniljekransene ved 200 grader varmluft i ca. 10 minutter. Hold øje – det går pludselig rigtig stærkt. Afkøl vaniljekransene på en bagerist og opbevar dem derefter i en kagedåse.
Bemærk
- Kom kun lidt dej i sprøjteposen ad gangen – det gør det meget lettere at presse den ud gennem tyllen.
- Har du dej til overs, så gør som min mor: rul den til små kugler og tryk dem flade, de er ikke så kønne som kransene, men smager fejler ikke noget.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉