paneret gedeost med figner

Paneret gedeost med figner – “en sublim oplevelse”

Det her er ikke en tærte, men der er tærtedej i den. Og fordi der er tærtedej i den, er det heller ikke bare en salat. Noget af den er i øvrigt paneret og stegt på panden. Lyder det underligt? Det er det ikke. Det er derimod en meget enkel forret med utrolig stor velsmag. Og i al sin enkelhed er den bevis på, at nogle gange kan få elementer sat rigtigt sammen skabe et lille kunstværk. I hvert fald sagde weekendens gæster, at ”paneret gedeost i kyndige hænder står tilbage som en sublim oplevelse”. Kan man ønske sig mere, når man har været i det kreative køkkenhjørne – og lavet en forret med paneret gedeost med figner?

Jeg kunne i hvert fald ikke ønske mig mere, da der her i ugen tikkede en tak ind fra vores gode venner efter deres besøg i weekenden. Jeg må have ramt noget rigtigt, tænkte jeg og testede lige forretten én gang til. Bare for at være sikker – og for at få taget de billeder, som jeg høfligt undlod at bruge tid på, da vi havde gæster. Resultatet er en forret, der er meget enkel, men som samtidig kræver lidt forarbejde.

Paneret gedeost med figner

Gedeost deler vandene, det samme kan figner gøre. Så egentlig er det lidt af et sats at kombinere de to ting i samme ret. Det fungerer, fordi gedeosten bliver paneret, sprød og blød på én gang. Og det fungerer, fordi de friske figner giver en nærmest marmeladeagtig smag og et lidt eksotisk, halvt dekadent anstrøg tillige. Og tænker du så, at du da bare dropper mørdejen, fordi det lyder besværligt, så må jeg altså lige protestere. Det er nemlig decideret dumt, for den sprøde mørdej smager dødgodt sammen med de andre ingredienser. Til gengæld må mørdejen godt være lidt mere salt end til en tærte. Opskriften her giver for meget mørdej, og du kan vælge at halvere den – eller bare gemme den overskydende bagte mørdej til en anden salat eller til at danne bund for et par små hapsere.

Man ser ikke så ofte friske figner i butikkerne. Eller rettere jeg ser dem ikke så ofte. Når de så er der, er jeg til gengæld hurtig til at købe dem. Og så må jeg tilrette menuen efter det. Brændte figner er også altid en mulighed, her skal der bare hives en dåse med hjem til for eksempel en dessert, som jeg lavede som en del af en tøse-middag.  

Det vidste du med garanti ikke… om figner

Figner er et strålende eksempel fra biologiens verden på det, der kaldes for co-evolution. Det betyder, at to arter samarbejder og udvikler sig sammen. Figenblomster kan kun bestøves af små hunhvepse, som så kun kan udklække deres æg i figenblomster. Smart, ikke! Det kunne overføres til vores virkeligheds organisationsudvikling, hvor vi også er afhængige af hinanden for at opnå det optimale resultat.

Samarbejdet mellem hvepsene og fignerne er meget specialiseret. Forskere på Statens Naturhistoriske Museum har undersøgt DNA for figner og hvepse. Det arbejde har vist, at de fleste figenarter bestøves af hver deres helt specifikke hvepseart. Og tillige har undersøgelserne vist, at samspillet mellem figner og hvepse har eksisteret siden dinosaurernes tid – i mere end 75 millioner år.    

Der er i øvrigt mere end 750 figenarter. Det er da ikke så lidt… og de bestøves altså alle af hver deres hvepseart. Naturen er lidt forunderlig.   

Paneret gedeost med figner – “en sublim oplevelse”

Opskrift af Susanne PaghMåltid ForretType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

4

personer
Arbejdstid?

1

time 
Bagetid?

10

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

1

time 

40

minutter

En smuk og enkel forret med gedeost, figner og sprøde mørdejsflager

Ingredienser

  • Mørdej
  • 50 g ølandshvede

  • 50 g hvedemel

  • 70 g iskoldt smør

  • 1 tsk salt

  • 1-2 spsk vand

  • Salat
  • 1 rulle fast gedeost

  • 2-3 spsk pankorasp

  • 1 æg

  • Salt, peber

  • Olivenolie til at stege i

  • Spinatblade

  • 2 figner

  • 1 håndfuld valnøddekerner

  • Dressing
  • 1 tsk akaciehonning

  • 1 spsk balsamicoeddike

  • 2 spsk rapsolie

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Mørdej
  • Bland de to slags mel med salt i en skål.
  • Skær smørret i små stykker og gnid det sammen med melet, så det smuldrer helt. Saml dejen med lidt vand. Den skal samles, ikke æltes – jo mindre kontakt med fingrene, jo bedre.
  • Form dejen til en flad disk og pak den ind i husholdningsfilm. Læg den i køleskabet i mindst 30 minutter.
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, så den bliver så tynd som muligt, ca 3-4 mm tyk.
  • Læg dejen på det ene stykke bagepapir på bagepladen. Bages i ca. 10 minutter ved 200 grader varmluft, indtil den er sprød og lysebrun. Tag ud og køl af på en bagerist.
  • Salat
  • Bland dressingen sammen og stil til side. Skær fignerne i smalle både.
  • Hæld pankorasp op i en lille skål og krydr den med salt og peber. Rør ægget let sammen i en anden skål. Skær gedeosten i skiver på ca. ½-3/4 cm tykkelse. Vend skiverne først i æg og derefter i pankoraspen.
  • Varm en pande godt op med olivenolie. Steg gedeostskiverne i max 1 minut på hver side, så de bliver gyldne udenpå, og osten smelter let indeni.
  • Anret salaten på en bund af spinatblade. Læg figenbåde, paneret gedeost og brud af mørdejen skiftevis. Dryp med dressingen og bryd valnøddekernerne i mindre stykker over salaten.

Bemærk

  • Du kan nøjes med at bage halvdelen af mørdejen og gemme resten til et par små små portionstærter til dagen efter.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*