Forleden lagde jeg denne salat på bloggen – den var udviklet ud fra min nysgerrighed på, hvordan salat i salaten fungerer, dvs. når man kombinerer agurkesalat med “rigtig” salat. Men det var kun step 1. Næste trin var at udnytte den nyerhvervede viden om, hvad syrlighed gør i salater, til en måltidssalat. At jeg så samtidig kunne bruge en rest bagt laks og nogle kolde, kogte kartofler, var kun et (stort) plus. Så derfor denne salat hvor lynsyltede rødløg og agurk kombineres med rød spidskål. Det er også ret flot farvemæssigt.
Grillen er langtidsparkeret
Sommerens tørke hindrer stadig brugen af åben ild og dermed grillen. Jeg kan høre og læse på de daglige rapporteringer i nyhedsmedierne, at mange åbenbart har svært ved at forstå, at det faktisk er dumt at tænde op i grillen, når alt omkring os er knastørt. Selv træernes blade krøller jo sammen, og en enkelt glød vil lynhurtigt kunne forårsage en større brand. Så grillen er parkeret herhjemme, indtil der er kommet godt med regn. I stedet kokkereres der indenfor, og så kan maden jo altid indtages på terrassen. Heldigvis kræver den her salat med spidskål jo heller ikke, at grillen kommer i brug.
Heldigvis er der nemlig mange andre muligheder end grill. Men jeg indrømmer gerne, at jeg også ser frem til, at man kan få gang i en god, gammeldags kulgrill. Fx til lidt fisk eller nogle grillede grøntsager til en lun salat.
Detaljer
2 personer
Max 15 minutter
45 minutter
Ret enkel
Ingredienser
1/2 lille rødt spidskål – eller 1/4 stort. Kan du ikke få rød spidskål, kan almindeligt spidskål sagtens bruges.
200 g kolde, kogte kartofler – meget gerne nogle små, lækre nye af slagsens
200 g kold, bagt laks – i mangel heraf kan man også bruge varmrøget laks, det smager rigtig godt og giver lidt ekstra fedme og skarphed i smagen
1/2 agurk
1 rødløg (her er eddikelage nok til to rødløg – og de syltede rødløg kan gemmes)
1 avocado
2-3 spsk feta i tern
1 håndfuld pinkekerner
- Lage
1 dl æblecidereddike
1 dl vand
2 spsk honning
Salt, peber
- Dressing
1 tsk honning
1 tsk æblecidereddike
2 spsk rapsolie
Salt, peber
Sådan gør du
- Eddikelage
- Start med eddikelagen: bland ingredienserne på nær salt og peber i en kasserolle. Koges op sammen, indtil honningen er helt opløst. Lad lagen køle en anelse af. Imens skæres agurken tyndt gerne på et mandolinjern – og skær rødløget i tynde skiver. Lægges i to skåle, og lagen hældes over. Krydres med salt og peber.
- Imens skæres agurken tyndt gerne på et mandolinjern – og skær rødløget i tynde skiver. Lægges i to skåle, og lagen hældes over. Krydres med salt og peber. Skal trække 10-15 minutter.
- Salat
- Fjern stokkene fra spidskålen og snit den fint på et mandolinjern. Bland dressingen sammen og vend med spidskålen, den må gerne marinere i dressingen i lidt tid, inden resten af ingredienserne kommes på.
- Rist pinjekernerne på en varm, tør pande, indtil de har fået lidt farve (og dermed smag). Skær imens avocadoen og kartoflerne i tern, mens laksen deles i mindre bidder. Vendes sammen med spidskålen.
- Når agurker og rødløg har ligget i eddikelagen i ca. 10-15 minutter, er de klar til brug og lægges ovenpå spidskålen, og der toppes med feta i tern og de ristede pinjekerner.
Pingback: Salat med spidskål del 1 – plus inspirationskilder – Sundt for to