Snasket æbletærte a la konfekt

Nogle gange griber tingene om sig. Denne gang blev en enkel liden æbletærte, der bare hurtigt skulle bikses sammen, til et projekt med to tærter. For det første en snasket æbletærte med mazarin og mandler, og for det andet en enkel tærte med æbler og brombær. Begge dele altså med efteråret in mente. Der blev to tærter, fordi det viste sig, at jeg havde lavet nok mørdejsbund til at fylde to mindre tærteforme.

Den første med mazarin og mandler blev fortæret på et 5-minutters møde i min kundeservice-afdeling. Her er der nemlig lutter kendere af gode kager, så vurderingspanelet var besat af lutter kageentusiaster. Målet var en rigtig god, let snasket æbletærte, og jeg vidste, jeg havde ramt noget rigtigt, da en af kageentusiasterne med munden fuld af tærte sagde: “Det her, det er ikke en tærte, det er det rene konfekt, det er altså godt.” Han havde faktisk ret, tærten er så mumset og lækker, at den næsten er at sammenligne med konfekt.

Jeg serverede tærten au naturel, men cremefraiche, vaniljeis eller flødeskum ville ikke gøre smagsoplevelsen dårligere.

Opskriften på nummer 2 æbletærte finder du her. Vil du kun bage 1 tærte – så skal du bare halvere mængderne til mørdej (eller fryse resten ned).

Detaljer

Hvor mange?

4-5 personer – en tærteform på 16 x 30 cm

Arbejdstid?

45 minutter

Alt i alt?

2 timer incl. bagetid og hviletid

Hvor svært?

En af de mere komplicerede opskrifter

Ingredienser

  • Mørdej – nok til to tærter
  • 250 g hvedemel

  • 100 g sukker

  • 125 g smør

  • 1 knsp salt

  • Nogle dråber koldt vand

  • Mazarinmasse
  • 125 g marcipan

  • 50 g smør, gerne blødt

  • 50 g sukker

  • Mandeltopping
  • 50 g sukker

  • 35 g smør

  • 50 g mandler

  • Derudover
  • 2-3 æbler

  • Kanel efter smag

Sådan gør du

  • Mørdej
  • Start med mørdejen. Bland mel, sukker og salt i en skål. Smørret skæres i små stykker og gnides ind i de tørre ingredienser, så det kommer til at minde om revet ost i udseende. Dejen samles hurtigt med et par dråber vand – mere skal der faktisk ikke til. Rul dejen ud, så den passer i tærteformen.
  • Gør det let og rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Smør også gerne tærteformen med en anelse smør eller olie, det gør det lettere at få det færdige resultat ud af formen. Nu stilles tærteform med mørdejen i køleskabet i mindst en halv time, men gerne længere.
  • Når du er klar til at bage: Tænd for ovnen på 180 grader varmluft. Prik tærtebunden med en gaffel og forbag den i ca. 10 minutter.
  • Fyld
  • Imens laver du fyldet klar: mazarinmassen laves ved at rive marcipanen groft. Pisk den revne marcipan sammen med det bløde smør og sukker til en sammenhængende, let blød masse.
  • Mandeltoppingen laves ved at smelte smør og sukker sammen i en kasserolle, tilsæt mandlerne og lad det hele karamellisere i 5 minutter.
  • Skræl æblerne, skær dem i kvarte, fjern kernehuset og skær æblerne i skiver. Vend skiverne med kanel.
  • Når tærtebunden er forbagt, lader du den lige afkøle en anelse, bare lige et par par minutter. Kom så mazarinmassen i bunden, æblestykkerne ovenpå og slut af med mandeltoppingen.
  • Bag tærten i yderligere 20 minutter, indtil den er fin gennembagt og gylden på toppen. Serveres lun eller kold.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*