Den japanske bagemetode tangzhong kan i princippet bruges til al bagværk, der skal være blødt a la bamseboller. Det skal fastelavnsboller. Men de normale gammeldags af slagsens bliver altså lidt kedelige dagen derpå, selv om meget kan reddes med en tur i ovnen (uden glasur). En anden vej at gå er med de her tangzhong fastelavnsboller med marcipanremonce.
Derfor fastelavnsboller
Fastelavn markerer indledningen på fasteperioden på 40 dage – ligesom Jesus fastede i ørkenen i 40 dage før korsfæstelsen. Og meget menneskeligt så forbereder man sig til fasten ved at foræde sig. Lidt ligesom mange slankekure starter med en selvforkælelse, for “i morgen starter kuren…” I fastelavnsterminologien er det blevet til flæskesøndag og –mandag, der var de sidste dage, hvor man måtte spise flæsk. Efter flæskemandag følger hvide tirsdag, hvor man skulle nyde det sidste hvide brød inden fasten. Fastelavnsbollerne blev med andre ord født – allerede tilbage i 1200-tallet har man spist noget, der minder om fastelavnsboller. I hvert fald lyse hvedeboller. Ren luksus i datiden.
Nutidens fastelavnsboller
I dag bugner bagerbutikkerne med fastelavnsboller stort set fra 2. januar og frem til fastelavn. Der er mange forskellige slags – wienerboller, choux au craquelins, de svenske semlor og selvfølgelig de gammeldags gærboller med fyld. Jeg har denne gang valgt de gammeldags, men altså brugt tangzhong metoden, der binder væske i dejen og gør resultatet meget saftigt og holdbart i flere dage. Her er de fyldt med marcipanremonce, og sørg for at få lukket dem godt til, så fyldet ikke ender ude på bagepladen under bagningen. Det er så ærgerligt.
Tangzhong metoden
Jeg hørte om tangzhong bagemetoden første gang i efteråret, og siden har jeg bagt efter den mange gange. Fordelen er, at man får et saftigt, blødt resultat, der holder sig frisk i længere tid. Tangzhong metoden består i, at man tager 1 del mel til 5 dele væske (ud fra vægt) fra og laver en jævning ud af det først. Når mel bliver varmet op på den måde, danner stivelsen for det første ikke gluten, og dernæst kan dejen holde på mere væske, hvilket tilsammen giver det her bløde resultat. Helt perfekt til tangzhong fastelavnsboller med marcipanremonce.
Prøv også…
Vil du prøve en lidt sundere fastelavnsbolle, selv om den altså ikke er rigtig sund, så er denne her med speltmel en mulighed.
Detaljer
10-12 stk
45 minutter
1 time + 20 minutter
Ikke så svært
Ingredienser
- Dej
1 + 1 dl mælk
20 + 320 g hvedemel
15 g gær
2 spsk sukker
1 tsk salt
1 æg
50 g smør
- Marcipanremonce
75 g blødt smør
75 g sukker
75 g marcipan
1 tsk vaniljesukker
- Pynt
50 g smeltet chokolade
2 spsk smør
Sådan gør du
- Dej
- Start med jævningen: Bland 1 dl mælk og 20 g mel i en kasserolle og varm det op under omrøring, indtil det bliver til en tyk jævning. Det passer med ca. 65 grader. Lad jævningen køle let af.
- Rør gær ud i 1 dl mælk. Tilsæt den afkølede jævning, sukker og salt. Rør det jævnt og tilsæt ægget.
- Find elmixeren frem sammen med dejkrogene. Tilsæt nu hvedemelet og rør dejen med elmixeren påmonteret dejkroge. Tilsæt smørret i små stykker lidt efter lidt. Du skal regne med at røre i mindst 5-10 minutter – det gør kun dejen rigtig god, hvis du har tålmodighed til 10 minutter. Så vil du se, at der dannes fine glutenstrenge.
- Dæk skålen med dejen med husholdningsfilm og lad den hæve på køkkenbordet i ca. 1 time.
- Marcipanremonce
- Imens laver du marcipanremoncen: Riv marcipanen groft, bland den med sukker og vaniljesukker og pisk det hele hurtigt sammen med det bløde smør i små stykker.
- Samling af fastelavnsboller
- Tænd for ovnen på 190 grader varmluft og gerne med damp.
- Rul dejen ud på køkkenbordet – med lidt mel under, så dejen ikke hænger fast. Den skal rulles ud, så den er ca. 25 x 35 cm.
- Med bagsiden af en dejskraber (beskytter bordplade) skæres dejen ud i 12 lige store stykker. Læg en skefuld remonce på hvert stykke. Saml dejen sammen om remoncen og klem samlingerne godt sammen, så remoncen bliver inde i bollerne. Sættes på en bageplade med bagepapir.
- Bollerne sættes i ovnen, og samtidig skrues der ned for varmen til 175 grader. Bages i ca. 20 minutter, indtil de er lysebrune og gennembagte. Køles af til lune.
- Hak chokoladen groft og smelt den sammen med smørret til en lækker glasur.
Bruger du opskriften her, så tag gerne et billede og læg det på Instagram med hashtagget #sødtforto – jeg vil med glæde følge med.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!