let og lækker nytårsdessert kræmmerhuse med is

Let og lækker nytårsdessert

Kan du huske kræmmerhuse med flødeskum og måske lidt jordbærsyltetøj? Det er rigtig mormormad. Her i en opgraderet udgave, som sagtens kan serveres som en let og lækker nytårsdessert. Flødeskummet og syltetøjet er blot skiftet ud med en hjemmelavet is. Og så har kræmmerhusene fået en pyntekant af hvid chokolade.

Let og lækker nytårsdessert i et coronaramt 2020

Statsministeren tonede næsten rutinemæssigt frem tirsdag før nytår og kom med endnu en forlængelse af restriktioner og nedlukning. Samtidig kom hun med en meget direkte opfordring til at holde nytårsaften med dem, vi normalt ses med – og max 10 personer. Ja, opfordringen var så direkte, at vi var niveauet før ordre. For nogen betyder det, at der lige pludselig skal findes på en menu til nytårsaften. Tjek eventuelt mit forslag til nytårsmenu her. Den rigtig lette dessert, som man kan lave til 10 eller to personer, er at gå mormorvejen med kræmmerhuse, her fyldt med is. Skal det være rigtig let, så fylder du dem med flødeskum og pynter med en god syltetøj og et drys revet chokolade. Det ser stadig rigtig fint ud – og vækker minder for mange af os. Og det handler nytåret jo også om – at tænke tilbage og mindes.

Om kræmmerhuse med is

Der bliver 12 kræmmerhuse ud af denne portion. På en eller anden måde er det min erfaring, at de to første kræmmerhuse har en tendens til at blive lidt for tykke. Det er lidt på samme måde, når man bager pandekager, hvor panden aldrig er helt varm nok til de første pandekager, som derfor ikke bliver helt perfekte. Når man så har set resultatet af de første kræmmerhuse, lærer man lynhurtigt at smøre dejen tyndt ud, tyndere end man tror, den skal være. Og ligesom med pandekagerne får man også hurtigt taget på ”håndarbejdet”, her med at forme de bagte kager til kræmmerhuse, holde dem i facon et kort sekund for derefter at tage nummer 2. Jeg bager nemlig kun to kræmmerhuse ad gangen. Der kan sagtens være flere på bagepladen, men man kan ikke nå at folde eller forme ret mange flere, inden de bliver for kolde og stive. Skulle det ske, skal de bare i ovnen igen et kort øjeblik, max et minut, så er de klar til næste omgang.

Hvid chokolade på kanten

Jeg har gjort kræmmerhusene lidt ekstra lækre ved at dyppe dem i hvid chokolade. Det kan man udelade, men det giver altså et lidt festligt indtryk. Hvid chokolade er ikke sådan lige at temperere, og mislykkes det, bliver chokoladen mat i overfladen. Afhængig af fyldet kan du selvfølgelig også vælge enten mælke- eller mørk chokolade.

let og lækker nytårsdessert kræmmerhuse med is

Om fyldet

Jeg vil fylde mine kræmmerhuse med en cremet citronis, som du finder opskriften på her. Mest fordi det er, hvad jeg har i fryseren lige nu. Et rigtig godt alternativ, der sagtens kan laves med frosne bær fra supermarkedets frysedisk, er hindbæris. Så er der dømt let og lækker nytårsdessert.

Skal det være rigtig let, køber man en god færdig is. Lov mig blot, at vil du have en flødeis, så tjek, at isen faktisk indeholder fløde, for det kan smages… Vaniljeis er ikke altid flødeis, heller ikke selv om det er det oppe i vores hoveder.

Let og lækker nytårsdessert

Opskrift af Susanne PaghKategori DessertType KageSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

12

kræmmerhuse
Arbejdstid?

1

time 
Bagetid?

4

minutter
I alt?

1

time 

Opgraderede kræmmerhuse med chokoladekant

Ingredienser

  • 75 g blødt smør

  • 85 g sukker

  • 1 tsk vaniljesukker

  • 1 æg

  • 85 g kagehvedemel

  • ½ dl vand

  • Pynt
  • 100 g hvid chokolade

Sådan gør du

  • Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det når at blive blødt. Tænd ovnen på 200 grader alm ovnvarme.
  • Rør smør, sukker og vaniljesukker sammen. Tilsæt ægget og pisk det sammen til en glat dej.
  • Sigt melet i dejen, vend dejen sammen og juster konsistensen med lidt vand, så dejen kan smøres ud uden at være flydende.
  • Læg bagepapir på to plader (du bager 1 plade ad gangen). Smør ca 1 spsk dej ud som en oval ca. 8×12 cm – der skal kun være to ovaler på hver plade, og der skal smøres tyndere ud, end du tror. Det skal være næsten gennemsigtigt. Bag en plade ad gangen i 4 minutter ved 200 grader alm ovnvarme. Når dejen begynder at blive brun i kanten, tager du pladen ud.
  • Fold hver oval til et kræmmerhus. Hold om det et øjeblik, mens det køler lidt af og holder formen. Læg til afkøling på fx en tallerken.
  • Gentag med den resterende dej. Skulle ovalerne nå at blive for faste til at folde, kan du varme dem et øjeblik i ovnen igen.
  • Pynt
  • Når alle kræmmerhuse er lavet, kan du vælge at dyppe dem i hvid chokolade. Hak den hvide chokolade og smelt 2/3 af den over vandbad. Den sidste tredjedel kommes i en anden skål. Når  chokoladen er smeltet og temperaturen er MAX 45 grader, tilsættes ca. halvdelen, måske lidt mindre, af den smeltede chokolade til den hakkede chokolade. Rør roligt rundt med en dejskraber, mens chokoladen smelter. Hold øje med temperaturen, den skal ende på 29 grader.
  • Dyp kræmmerhusene i den færdigsmeltede chokolade og læg dem til tørring. De tørrer på et par minutter. Opbevar dem i en tætsluttende boks indtil brug.

Bemærk

  • I stedet for hvid chokolade kan du vælge en mælkechokolade eller mørk chokolade
let og lækker nytårsdessert kræmmerhuse med is

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
close

RAMSLØG TIPS OG OPSKRIFTER

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ E-BOGEN OM
RAMSLØG

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Kom med en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*