vegetarburger med rødbedebøf

Vegetarburger med rødbedebøf

Den skæggede har haft travlt med at fortælle om, hvordan vi har fået vegetarburger med rødbedebøf. Han synes, det er ret sjovt, at de smager så godt, og så er det bare rødbeder, der er hovedingrediensen. Rødbedebøfferne kan også bruges til andet, som du kan læse mere om nedenfor.

Burgere er ikke bare burgere

Jeg siger med det samme, at jeg ikke er vild med fastfood-udgaven af en burger. Men en burger kan faktisk være et rigtig godt måltid, og det vidner tilsynekomsten af flere og flere restauranter og caféer, der serverer gourmet-burgere, også om.

For mig består en god burger af en god bolle med smag i (altså ikke bare luft og masser af kulhydrater). Dertil salat og grønt, dressing efter dagens lune og så selvfølgelig en bøf i midten. Og da jeg jo ikke spiser kød, så er bøffen altid i vegetar-udgaven. Lad os starte med bøffen her:

Rødbedebøffer

“Ja, de ligner jo næsten kød,” overhørte jeg, at den skæggede sagde til en kollega i telefonen om vores vegetarburger med rødbedebøf, efterfulgt af forsikringen om, at “de smager altså rigtig godt!”

Man kan selvfølgelig købe færdiglavet plantefars evt inklusiv diverse E-numre. Eller man kan lave sine egne rødbedebøffer. Og det sidste er både megalet og næsten lige så hurtigt som en tur i supermarkedet. Farven er dertil ret fantastisk, synes jeg.

Helt principielt forsøger jeg ikke at få mine vegetariske retter til at minde om kød. Jeg står nemlig gerne ved, at det er det ikke. Til gengæld søger jeg at få samme mæthedsfornemmelse, for ingen – bortset fra kaniner måske – kan leve af salatblade. Der er rødbedebøfferne geniale, for der er nemlig noget mæthed i dem bare uden, at man bliver tung i maven.

Jeg har brugt gulerødder sammen med rødbederne, men du kan også fint sætte andre rodfrugter til. Der skal gang i rivejernet, men det tager ikke så lang tid – til gengæld anbefaler jeg handsker, for rødbederne farver helt vildt. Jeg er ikke selv god til at bruge handsker, så jeg har pt næsten hele tiden hænder med en let rødmen. Husk også at smage bøffarsen godt til med krydderier – de kan tage mere, end du tror.

Serveret her som den smovselækre midte i en burger er rødbedebøfferne ret fine, men de kunne også fx være den frække veggie-pariserbøf eller indgå i en delikat frokostanretning. Det er kun fantasien, der sætter grænsen.

Resten af burgeren

Bollen er ret vigtig for mig. Den skal være luftig med tilstrækkelig fylde og let at bide over. Her er brioche burgerboller helt geniale – og de kan fryses, hvis I ikke skal bruge dem alle på én gang.

Derudover har jeg brugt helt traditionelt fyld med salat, tomater, peberfrugt, rødløg, en aioli og harissa, som er en chilipasta a la nordafrikansk ketchup.

Er burgere sunde?

Så er den hjemmelavede burger sund? Altså ja – og måske nej. Køber du fastfood-udgaven, har du slet ikke styr på indholdet af fedt (olie), sukker (i ketchup etc) eller salt (i det hele stort set). Det har du naturligvis, når du laver dem selv – i hvert fald hvis du selv bager bollerne og laver rødbedebøfferne. Men dænger du den hjemmelavede burger til med masser af dressing, og serveres der fritter til, så er sundheden ligesom ikke rigtig til at få øje på.

Vegetarburger med rødbedebøf

Opskrift af Susanne PaghMåltid Grønt, HovedretType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

45

minutter
Stegetid

20

minutter
Hviletid

30

minutter
I alt?

1

time 

35

minutter

Ingredienser

  • Rødbedebøffer
  • 1 stor gulerod

  • 2-3 rødbeder

  • 1/2 løg finthakket

  • 1 fed hvidløg

  • 1/2 dl havregryn

  • 1-2 spsk hvedemel

  • 1 æg

  • Salt, peber

  • olie til stegning

  • Tilbehør
  • 2 tomater

  • 1 rødløg

  • ½ peberfrugt

  • salat

  • aioli

  • harissa (se opskrift her)

  • Briocheboller (se opskrift her)

Sådan gør du

  • Rødbedebøffer
  • Skræl og riv gulerod og rødbeder på et groft rivejern. Hak løg og hvidløg fint.
  • Rør de revne grøntsager sammen med løg, hvidløg, havregryn og hvedemel. Saml farsen med ægget. Tilsæt godt med salt og peber. Lad farsen hvile i ½ time.
  • Imens farsen hviler, kan tomater, rødløg, peberfrugt og slat klargøres.
  • Varm en pande op med lidt olie. Form farsen til flade bøffer – er der meget væde, kan du presse det af bøfferne, når du former dem (det er lidt noget gratværk, men det er altså lettest med hænderne). Steg dem på panden i ca. 10 minutter på hver side.
  • Burger
  • Saml burgeren – eller lad dine medspisere samle deres egen burger efter smag og behag.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Kilde: dr.dk

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*