Fornemmelsen af at blive omsluttet af noget blødt og varmt. Sådan blive krammet i et stort, vamset tæppe. Det er sådan jeg opfatter begrebet comfort food – noget, der fløjlsblødt lægger sig om mig. Og det er præcis sådan en følelse, jeg får, når jeg får en vegetarisk pasta carbonara. Få både opskrift og lidt af historien bag her.
Italiensk lækkerhed
At pasta carbonara eller spaghetti carbonara har sin oprindelse i Italien, kan nok ikke undre. Pasta er bare uløseligt forbundet med Italien. Som vanligt er det lidt et detektivarbejde at finde ud af, hvornår retten er opstået – og hvordan.
Carbone betyder kul på italiensk, og det siges, at pasta carbonara var noget, som kulminearbejderne ofte spiste. Det passer rigtig godt sammen med de mange kulhydrater, som giver energi – og det må kulminearbejdere i den grad have haft behov for. Andre siger, at carbone henviser til, at retten oprindeligt er blevet lavet over trækul. Hvornår retten er opstået, henstår ligeledes i det uvisse. Det kan være en oldgammel sag, men er ikke en ret, der har stået i kogebøger før nyere tid, dvs efter 2. verdenskrig. Derfor er det også nærliggende at tro, at den ikke har eksisteret i denne form så længe endda. Jeg kan nu sagtens forestille mig, at det, der nok mest af alt er billig hverdags- og bondekost slet ikke har fundet vej til tidligere tiders kogebøger, fordi det ikke var specielt nok.
Om vegetarisk pasta carbonara
Nogen tror, at pasta carbonara indeholder fløde, fordi retten bliver meget cremet. Men det gør den faktisk slet ikke, det er simpelthen blandingen af vand fra pastaen, æggeblommer og ost, der giver den cremede konsistens. Traditionelt er pasta carbonara med bacon, men her er retten lavet i en vegetarisk udgave. Fylden kommer fra markchampignons og med smag fra soltørrede tomater. Alle typer af pasta kan bruges til – også selv om retten nogle steder hedder spaghetti carbonara.
Det er en hurtig ret at lave, og dermed lever den stensikkert op til mit krav om mad på bordet på max 30 minutter. Det er også mad, der giver masser af energi på grund af de hurtige kulhydrater i spaghettien. Jeg har ikke prøvet at lave retten med soja-spaghetti og er derfor usikker på, om man vil få samme cremede konsistens. Men holder du dig fra kulhydraterne, er det da et forsøg værd med den alternative pasta, for det er et enkelt måltid, der smager af meget mere.
Lav gerne en salat til, så der også kommer grønt på tallerkenen.
Vegetarisk pasta carbonara
Måltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Let2
personer15
minutter8
minutter23
minutterLækker, cremet pasta carbonara på max 25 minutter
Ingredienser
½ rødløg, finthakket
250 g markchampignons (eller portobello)
4-5 soltørrede tomater i olie
1 tsk timian
1 knsp chiliflager
2 æggeblommer
25 g revet parmesan
spaghetti (eller anden pasta) efter sult
2 dl kogevand fra spaghettien
salt, peber
rapsolie til stegning
- Servering
Ekstra, revet parmesan
- Tilbehør
Grøn salat
Sådan gør du
- Hak løget og skær markchampignons i mindre stykker. Skær også de soltørrede tomater i mindre stykker.
- Varm en pande med lidt olie og steg løg og markchampignons. Tilsæt de soltørrede tomater, når svampe og løg er gennemstegte. Smag til med timian og chiliflager, men hold igen med salt, da parmesanen er salt i sig selv.
- Kog spaghettien efter anvisning, hæld vand fra, men gem ca. 2 dl af kogevandet til senere.
- Bland spaghettien med svampene i panden ved medium varme. Rør æggeblommer og revet parmesan sammen og kom i blandingen. Tilsæt herefter kogevand fra spaghettien, indtil konsistensen er rigtig. Smag retten til med salt og peber – og eventuelt mere timian og chili.
- Serveres med det samme gerne med ekstra, revet parmesan – og sammen med salat.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Kilde: Italiener.dk