Jeg havde inviteret en veninde på en gåtur. Og så skal der jo lidt energi til. Derfor lavede jeg de her æblebrud med chokolade og nødder – og med kanel, ingefær og kardemomme. Sådan set lidt en fusion mellem brød og kage.
Æblebrud er lidt ligesom gulerodsbrud og andre brud: bløde boller med fyld. Jeg valgte at skære æblet i små tern, men man kunne også sagens have revet det i stedet for. Jeg kan bare godt lide, at der er lidt at bide i. Og det var der sådan set også, for ud over æble fyldte jeg de her æblebrud med chokolade og nødder. De kan spises, som de er – eller du kan gå helt amok og smøre dem med smør. Det sidste er måske ikke så oplagt til en gåtur, men æblebruddene er også gode i madpakken eller som en snack om eftermiddagen.
Med indholdet af chokolade og smør er det ikke ligefrem en 100% sund snack. Nu kan vi jo heller ikke være politisk korrekte hele tiden, men så vidt jeg ved, er mørk chokolade stadig sundt. Mørk chokolade er derfor blandt de energikilder, som jeg ofte har med på gåtur.
Måden at mødes på
Lige nu er gåture nok den foretrukne måde at mødes på. Jeg tror, at vi efterhånden under denne nedlukning er så desperate efter selskab, at vi er lidt ligeglade med vejret. Det er næsten sådan, at selskab vinder over ubehaget ved at stride sig frem i stormende regnvejr. Når det så er sagt, så gør det ikke noget, hvis vejret viser sig fra en mere human side. Og det gjorde det heldigvis, da jeg var på tur med min veninde, en af HD-tøserne.
HD-tøserne startede som en selvbestaltet eksamenslæsnings-gruppe og har haft 20 års jubilæum! Det sidste er et faktum, som vi forsøger at glemme. I dag er de tre tøser, som jo selvfølgelig er voksne kvinder, stadig at finde blandt mine bedste venner. Vi har nået niveauet, hvor der ikke altid behøver at blive forklaret så meget, når vi er sammen. Så på en gåtur med en af HD-tøserne starter samtalen, hvor vi sidst slap, og så hopper den rundt fra sten til sten, mens vi lægger nogle kilometer bag os. Selvfølgelig med indlagt pause med lidt at styrke os på. Her var kommentaren fra vandrekammeraten til dagens æblebrud med chokolade og nødder: ”Det er lidt ligesom æblekage med smagen af kanel og ingefær, bare som bolle…” Altså en fusion.
Om opskriften
Æblebruddene smager helt sikkert bedst, når de er helt nybagte og stadig lidt lune. Men de er altså også fine, når man sidder på en bænk med en kop termokaffe og kigger ud over Lillebælt på en kold, men solskinsrig dag i januar. En af de ting vi talte om på gåturen var faktisk, at situationen omkring maden betyder meget for oplevelsen af maden. At for eksempel smager mad lavet over bål så meget bedre end tilsvarende mad lavet på komfur. Røgen, duftene der bevæger sig frit uden emhætte, og måske lidt kulde, der gør, at man stamper i jorden. Alt sammen bidrager det til spiseoplevelsen. Ligesom solskin i øjnene og dampen fra kaffen gav en simpel kaffepause en ny dimension.
Jeg er lidt vild med smagen af ingefær, ikke mindst at ingefær giver lidt bid, som står godt til æblets sødme. Men har du ikke samme hang til ingefær, kan du bare reducere mængden lidt – og så måske komme mere kanel i. Jeg valgte valnødder, fordi de er så lette i konsistensen, men hasselnødder er et oplagt alternativ.
Æblebrud med chokolade og nødder
Måltid Brød og bagtType BollerSværhedsgrad Let6
stk30
minutter15
minutter1
time1
time45
minutterLækre æblebrud med masser af chokolade og valnødder
Ingredienser
12 g gær
1¼ dl kærnemælk
1 æg
1½ spsk honning
½ tsk kardemomme
1 tsk ingefær
1 tsk kanel
1 tsk fint salt
50 g grahamsmel
200 g hvedemel, gerne manitoba
50 g smør
25 g mørk chokolade
25 g valnødder
1 æble
Sådan gør du
- Rør gæren ud i kærnemælken. Rør ægget i sammen med honning.
- Bland grahamsmel med kardemomme, ingefær, kanel og salt og rør blandingen i dejen.
- Find elmixeren frem sammen med dejkroge. Rør hvedemel og smør skåret i små stykker skiftes i dejen med elmixeren. Rør dejen godt igennem i ca 5 minutter.
- Skær æblet i små tern, hak chokoladen og valnødderne groft og vend det hele ind i dejen. Stil dejen til hævning i ca. 1-1½ time, så den hæver til dobbelt størrelse.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft og gerne damp. Brug to skeer til at sætte æblebruddene på en bageplade med bagepapir. De skal ikke formes, men bare brydes. Bruddene bages i 15 minutter ved 200 grader varmluft. De skal lyde hule, når du banker under bunden på dem, så er de klar. Afkøl dem på en bagerist.
Bemærk
- Alle slags nødder kan anvendes. Så har du hasselnødder eller mandler, vil det gå fint i stedet for valnødder.
- Skal du ikke bruge alle æblebruddene på én gang, så frys de resterende og lun dem i ovnen. Generelt smager de bedst, når de er lune og nybagte.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!