tahindressing

Tahindressing til salat og meget mere

Dressinger er salatens prik over i’et. Det er nemlig dressingen, der både i konsistens og smag binder en salat sammen. Ellers er det bare noget salat, der sammen agurkestykker og tomatbåde er endt i samme skål. Sådan lidt tilfældigt. Derfor bør man faktisk overveje, hvilken dressing man blander i sin salat, fordi den rigtige dressing kan give et helt måltid en bestemt retning. Sådan én velovervejet dressing er denne tahindressing, som på én gang er spicy og sød. Den er oplagt at bruge, når salaten serveres til falafler, og lægger sig dermed op ad det mellemøstlige køkken. Men den kan faktisk også bruges til den asiatiske salat, ligesom den fungerer fint på en helt almindelig salat med tomater og agurk.

Hvad er tahin?

Tahin eller tahini er nærmest en sesampasta, som fremkommer ved at kværne ristede sesamfrø meget fint – og så tilsættes der evt. lidt salt. Det er alt. Faktisk lidt a la peanutbutter, bare med en noget anden smag. Og ligesom peanutbutter kan man også bruge tahin direkte som smørelse fx sammen med en kartoffelmad.  

Tahin bruges i masser af mellemøstlige retter – hummus uden tahin er efter manges mening slet ikke en hummus, men bare blendede kikærter. Hummus var ikke noget, der blev serveret i mit barndomshjem, og tahin var med al sandsynlighed fuldstændig generelt ukendt for danskerne indtil 00’erne. Tahin er imidlertid på ingen måde en ny opfindelse, for tahin er beskrevet i en arabisk kogebog fra det 13. århundrede.

Hvis du tænker, at du da har set en asiatisk salat med tahindressing, skal det nok passe. For tahin bliver anvendt i køkkenerne i både Kina, Japan og Korea – ligesom man også finder tahin i tyrkiske, iranske og israelske opskrifter. Blandt andet har jeg set opskrifter, hvor tahin blandes med honning og bruges i stedet for marmelade. Traditionelt kombineres tahin dog med hvidløg og citronsaft – det giver sesampastaen både bid og syre.

tahindressing

Andre retter med tahin

Jeg er en smule tilbageholdende med brugen af tahin, ikke mindst fordi for meget tahin godt kan blive, ja, for meget. Og her er den skæggede helt på linje med mig – han er heller ikke storspiser af tahin. Det behøver nu ikke at afholde mig fra at købe et glas tahin, for der er masser af muligheder for at bruge tahin som noget, der accentuerer og giver dybde og smag til en ret. Lidt ligesom et godt krydderi. For det meste altså, for nogle gange lader jeg mig også inspirere af de fremmede køkkener til at anvende tahin på en helt anden måde. Nedenfor har jeg samlet tre gode opskrifter, der på hver sin måde viser, hvordan tahin kan anvendes.

For det første er der den helt traditionelle hummus. Den er genial til alt fra falafler til chips og et glas vin.

hummus

Dernæst er der tahin i det mellemøstlige køkken. Denne her marrokansk inspirerede salat med gulerødder har begejstret mange.

Endelig bruges tahin også i det søde køkken. Her har jeg erstattet en del af smørindholdet med tahin og bagt chokoladecookies med tahin.  

Tahindressing til salat og meget mere

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType tilbehørSværhedsgrad Let
Hvor meget?

1

dl
Arbejdstid?

15

minutter
I alt?

15

minutter

Lækker og lidt anderledes dressing til salaten med tahin og sesamolie

Ingredienser

  • 2 tsk tahin

  • 1 tsk akaciehonning

  • 2 spsk æblecidereddike

  • 2 spsk sesamolie

  • 2 spsk koldpresset rapsolie

  • 1 fed hvidløg

  • 1 cm frisk ingefær

  • Salt, peber

  • Evt lidt vand

Sådan gør du

  • Hak hvidløgsfeddet fint. Riv ingefæren fint.
  • Rør tahin, akaciehonning, æblecidereddike sammen. Tilsæt finthakket hvidløg og den revne ingefær. Rør sesamolie og rapsolie i. Smag til med salt og peber. Juster konsistensen med vand.

Bemærk

  • Sesamolie kan evt erstattes af rapsolie – men sesamolien bidrager altså til smagen…
tahindressing

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*