æbletrifli med chili

Æbletrifli med chili – en remake af en gammel kending

For rigtig lang tid siden lavede jeg første gang denne her æbletrifli med chili. Dengang sagde den skæggede ingenting, men det viser sig, at han ikke er vild med den traditionelle æblekage. Men denne her gled nu fint nok ned, og det skyldtes, sagde han selv, at der er chili i. Det giver et fint bid. Og bid skal der være i æbler – stort set lige siden Eva tog det første berømte bid af æblet i Paradisets have, har æbler været en del af kosten.  

Æbletrifli er en rigtig efterårsdessert, hvor man kan udnytte alle de danske æbler, som er allerbedst lige nu. Det er også en dessert, der er velegnet, når man har gæster, for langt det mest kan tilberedes på forhånd, og så bare lige bikses sammen, når desserten skal serveres.

Vær forsigtig med chilien. Det er et af de tilfælde, hvor man skal dosere med varsomhed. Der skal bare være en antydning af styrke i æblekompotten, så man lige mærker det på tungen, men uden at man kaster sig over et forsøg på at tømme vandhanen. Det er i øvrigt ikke løsningen – hvis der er for meget bid i æblekompotten, vil cremen på toppen nok være bedre at dulme smerten med.  

Lidt mere om æbletrifli med chili

I år er vist ikke et stort æbleår, men der er nu stadig masser af dem i butikkerne. Vælg gerne danske æbler til denne opskrift, og det behøver ikke at være de allermest søde udgaver. Grønne æbler er mere syrlige, men jeg vil nu nok stadig tage et dansk, rødt æble i stedet for et eventuelt importeret grønt et af slagsens. Altså ud over at jeg synes, at de danske æbler smager bedre – måske fordi de ikke er præget af lang transport… Men vælg efter, hvad du selv foretrækker. Med mere end 200 forskellige æblesorter herhjemme er der i hvert fald rigeligt at vælge mellem, uanset om man er til søde, sure, grønne eller røde æbler.

Du kan selvfølgelig bruge almindelig rasp i stedet for pankorasp. Har du rigtig æblekagerasp, er det selvfølgelig også en mulighed. Så skal du bare ikke riste det sammen med nødderne, men blande det med nødderne, når de er ristet i honning. Bare så det ikke bliver for sødt, for det må det ikke – der skal være friskhed i smagen.

Andre opskrifter med æbler

Æbler kan nydes på rigtig mange måder – og det er også sket gennem historien. Lige fra Evas første skæbnesvangre bid af det fristende æble i Paradiset til i dag, hvor æbler bages, koges, moses – eller bare spises som de er. Jeg har fundet et par af mine gode æbleopskrifter frem, hvis du mere er til kage end til kompot:

Æbletærte går man aldrig fejl af, jeg har i hvert fald ikke mødt nogen, der ikke kan lide en god æbletærte. Jeg lavede på et tidspunkt denne dobbelte æbletærte, hvor æblerne er ”pakket ind” både nedefra og oppefra. Altså en æbletærte med låg – en apple pie double crust.

Skal man den lidt sunde vej, så har jeg også lavet en sundere æblekage. Den er helt sukkerfri, men det smager man altså ikke.

Æbletrifli med chili – en remake af en gammel kending

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigtType DessertSværhedsgrad Let
Hvor mange?

4

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Kogetid?

15

minutter
I alt?

45

minutter

Lækker æbletrifli med mega frisk smag

Ingredienser

  • Æblekompot
  • 4 æbler

  • 1½ dl vand

  • 1 dl rørsukker

  • 1 nip chiliflager

  • 1 tsk vaniljesukker (kornene fra en ½ vanljestang ville helt sikkert også fungere, måske endda være bedre)

  • Nøddeknas
  • 50 g hakkede hasselnødder

  • 2 spsk pankorasp eller almindelig rasp

  • 1 spsk honning

  • Top
  • 3 dl creme fraiche, 6%

  • 1 spsk honning

  • Lidt revet mørk chokolade

Sådan gør du

  • Start med at lave æblekompotten. Skræl æblerne, fjern kernehus og stilk og skær i mindre stykker. Hæld stykkerne i en kasserolle med vand, sukker, chili og vaniljesukker. Lad det koge op og småkoge, indtil æblerne er blevet til en grov mos. Der må gerne være hele stykker æble i mosen, så den bliver lidt rustik.
  • Mens æblerne koger til kompot, sættes en pande over ved middel varme (tør, uden fedtstof). Hæld rasp og hakkede hasselnødder på og rist det, til raspen bliver brun. Bland derefter honningen hurtigt i og hæld blandingen over på et stykke bagepapir – skil det lidt fra hinanden, så det ligger i ét lag. Lad æblekompot og nøddeknas køle af.
  • Lav toppen til æbletriflien ved at blande creme fraiche med honning.
  • Lav en dekorativ æbletrifli ved at vælge høje glas. Start med at hælde lidt æblekompot i bunden, derefter nøddeknas, æblekompot og resten af nøddeknaset. Slut af med creme fraiche toppen og evt. lidt revet mørk chokolade.

Bemærk

  • I stedet for pankorasp kan almindelig rasp sagtens anvendes.
  • Og i stedet for creme fraiche, så prøv med skyr, der røres blød med lidt mælk.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*